Belföld

Márki-Zay már szabadulna régi szövetségesétől

A hírek szerint a hódmezővásárhelyi és a szegedi polgármester szövetsége előbbi egyre növekvő politikai ambíciói miatt fulladt teljes kudarcba

Egy balliberális hódmezővásárhelyi közvélemény-kutatás kérdései alapján Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere arra készülhet, hogy Botka Lászlót, az MSZP-t, valamint a Jobbikot is cserbenhagyva inkább a DK-val és a Momentummal lépjen szövetségre.

Márki-Zay már szabadulna régi szövetségesétől
A vásárhelyi polgármester újabban inkább Gyurcsányék kegyeit keresi
Fotó: MH

Az álcivil hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter a megválasztását követő első hivatalos útján még Botka László szegedi szocialista polgármesterhez rohant, aki egy európai uniós zászló alatt a támogatásáról biztosította. Botka László akkor egy Hódmezővásárhely ügyeivel foglalkozó iroda és egy önkormányzati referensi posztnak a szegedi városházán való létrehozását is bejelentette. A szokatlan találkozót sokan úgy értelmezték, hogy azzal Márki-Zay hűségesküt fogadott Szeged első emberének, aki a hódmezővásárhelyi referensi állás létrehozásával azt akarta érzékeltetni, hogy a vásárhelyi dolgokat valójában Szegedről irányítják. A Botka és Márki-Zay között nagy reményekkel indult politikai együttműködés kezdetén még szegedi szocialista káderek kerültek a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalba. Azonban néhány hónap után gyengülni kezdett a politikai szövetség.

A korábbiakban beharangozottakkal ellentétben ugyanis Botka nem lépett be a Márki-Zay által gründolt Mindenki Magyarországa Mozgalomba, a szegedi városháza pedig nem hozta létre a Hódmezővásárhellyel foglalkozó irodát. A vásárhelyi hírforrások szerint Botka és Márki-Zay politikai házassága végül utóbbi egyre növekvő politikai ambíciói miatt fulladt teljes kudarcba. Az egyre inkább elhidegülő szövetséget végül az európai parlamenti választás eredménye pecsételte meg azzal, hogy a DK és a Momentum is megerősödött azon a Hódmezővásárhelyen, ahol egyébként azelőtt igazából még alapszervezeteik sem voltak. Az áljobboldali és álcivil Márki-Zay Péter, ezt látva elkezdte a balliberális pártok közötti új erősorrendhez hozzáigazítani a pártszövetségi politikáját.

Ennek megfelelően az EP-választáson háttérbe szorult Jobbikkal és MSZP-vel való együttműködésről mostanában egyre kevesebbet beszél, a Gyurcsány család pedig egyre több alkalommal kampányol a városban. A szavazók megtévesztése érdekében hivatalosan Márki-Zay és az őt támogató önkormányzati képviselők nagy része is „civilként” indul ősszel a városban. Ennek ellenére néhány napja mégis egy olyan érdekes kérdéseket feltevő közvélemény-kutatás kezdődött Hódmezővásárhelyen, amelyben számos, Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos kérdés szerepel. A DK-elnökre vonatkozó egyik kérdés azt tudakolja, hogy a válaszadók szerint változna-e Márki-Zay Péter megítélése, ha kiderülne, hogy Gyurcsány Ferenc támogatja őt.

Kapcsolódó írásaink