Belföld

Nézőpont: Hatalmas a Fidesz előnye

Az EP-választás óta negyven százalékpontos előnnyel vezet a Fidesz-KDNP az ellenzéki pártok előtt, a kormánypártok népszerűsége továbbra is 50 százalék felett van - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. 

Nézőpont: Hatalmas a Fidesz előnye
Nézőpont Intézet
Fotó: MH

A teljes felnőtt népesség körében is stabil a Fidesz-KDNP előnye: a kormányzó szövetség 41 százalékpontos támogatottsággal bír. Az ellenzéki pártok népszerűsége itt kiegyenlítettebb, mint a pártot választani tudóknál (ahol a pártok közötti, a második helyért folytatott virtuális versenyben a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom fej-fej mellett áll): a Demokratikus Koalíció és a Jobbik 7-7, a Momentum 6, az MSZP-P szövetség pedig 5 százalékon áll, vagyis továbbra is egyszámjegyű minden ellenzéki erő támogatottsága a választókorú magyarok körében, mutat rá a Nézőpont.

Júliusban így alakult a pártok támogatottsága
Júliusban így alakult a pártok támogatottsága
Fotó: Nézőpont Intézet

A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz-KDNP előnye 40 százalékpontos, egy most vasárnap esedékes választáson 52 százalékot szereznének a kormánypártok belföldi listán, ami szinte teljesen megegyezik az EP-választáson elért eredményükkel.

A legaktívabb táborral az ellenzéki térfélen a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom bír: ők egyaránt 11-11 százalékpontos eredményt érnének el listán. 

A belpolitikai botrányoktól júliusban sem mentes MSZP-P szövetség a biztos szavazók esetében 7 százalékon áll A Jobbik támogatottsága továbbra is egyszámjegyű: 9 százalékpontos eredményt érnének el egy most vasárnap esedékes voksoláson listán, ami jól mutatja, hogy szavazótáboruk továbbra sem aktív.

A mandátumszerzési küszöböt jelentő, biztos szavazók körében mért 5 százalékpontos támogatottságot az LMP (3 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom (3 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (4 százalék) sem éri el.