Belföld

Népszerű a családvédelmi akcióterv

A kormány várakozásainak megfelel a július elsejével elindult családvédelmi akcióterv fogadtatása, a babaváró támogatást több mint 4600 házaspár igényelte, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására több mint 8000 kérelem érkezett, és a jelzáloghitel-elengedés is jól teljesít - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Népszerű a családvédelmi akcióterv
Novák Katalin: A gazdasági növekedés eredményeit a jövőben is visszaforgatjuk a gyermekes családokra
Fotó: MH

„Arra számítottunk, hogy népszerű lesz az akcióterv, hiszen olyan támogatási formák vannak benne, amelyek korábban nem fordultak elő. Ha kaphatnak a fiatal házasok tízmillió forintot, vagy ha két és fél millióval olcsóbban vehet autót a család, esetleg ha az otthonteremtésre jut további támogatás, vagy a lakáshitel-tartozásból engednek el egy nagyobb összeget, az nyilván sokak számára jelentős vonzerővel bír” - mondta el Novák Katalin a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban, hozzátéve: nem véletlen, hogy az első napokban szinte megrohanták az emberek a kormányablakokat.

A bölcsődei fejlesztésekről szólva Novák Katalin elmondta, a kormány igyekszik a piaci szereplők számára minél vonzóbbá tenni, hogy családi, vagy munkahelyi bölcsődét hozzanak létre. Duplájára emelkedik ezek finanszírozása.

A teljes bölcsődei rendszer működtetésére biztosított költségvetési támogatás összege több mint háromszorosa a 2010-es összegnek - mutatott rá.

Novák Katalin kiemelte azt is, hogy a családtámogatásokat 2010 óta folyamatosan bővítik. „A gazdasági növekedés eredményeit a jövőben is visszaforgatjuk a gyermekes családokra” - mondta az államtitkár.

Kitért arra is, hogy egyetlen ellenzéki frakció sem szavazta meg a jövő évi költségvetés, azaz a családtámogatásokhoz szükséges forrásokat. „Ha rajtuk múlott volna, jövőre nem lenne családvédelmi akcióterv, de csok, vagy családi adókedvezmény sem” - fogalmazott az államtitkár.

Novák Katalin, aki a Fidesz alelnöke is, az önkormányzati választások kapcsán arról beszélt, hogy az ellenzék csak saját magával, a hatalmi osztozkodással foglalkozik. Az ellenzék alkalmatlanságának és szerencsétlenkedésének a falvakban és a városokban élők lehetnek a vesztesei.
Az Európai Bizottság új elnökéről, Ursula von der Leyenről szólva elmondta, a jelek szerint ő „Junckerrel ellentétben nem politikai bizottságban gondolkodik”, és reálisan látja, hogy a tagállamok szempontjait, érdekeit kell összehangolnia.