Belföld

Az ellenzék megint nem tudja elvégezni a házi feladatot

Hétértékelő. Az a fő kérdés, hogy a liberális képmutatást mikor győzi le a józan ész – mondta a németországi merényletek visszhangja kapcsán Boros Bánk Levente

Bár az Európai Bizottság új elnökének első megnyilvánulásai bizakodásra adnak okot, a brüsszeli elit nem egyszer „tört már be” máshogyan gondolkodó politikai vezetőket – mondta lapunknak Boros Bánk Levente politológus, aki szerint az ellenzék semmi jelét nem mutatja az aktív kampányolásnak, hiába közeledünk egyre inkább az önkormányzati választáshoz.

Az ellenzék megint nem tudja elvégezni a házi feladatot
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az Európai Unió normális működéséhez való visszatérés első jele lehet az Orbán Viktor és Von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozása, azaz, hogy mindenki a feladatkörének és a szerepének megfelelően viselkedik, és dolgozik. Az államok vezetői a döntéshozói pozícióban, a bizottság elnöke pedig a tagállamok partnereként lép fel – mondta az előző hét eseményeit elemezve Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. A politológus elmondta: tartalmát tekintve a találkozó igazi meglepetéssel nem szolgált, ami viszont szintén jó hír. Az is meglepő lett volna, ha a másik nyakába borulnak, de ugyanúgy az is, ha liberalista várakozásoknak megfelelően Von der Leyen belekötött volna a magyar miniszterelnökbe – mondta a politikai elemző. Arról, hogy a bizottság új elnöke a magyarok által vallott értékeket is magáénak vallja, Boros Bánk azt mondta: ez nagyon fontos szempont, hiszen a Juncker korszaknál nincs lejjebb. Ahhoz képest, ahogy az a bizottság viselkedett Magyarországgal vagy más tagállamokkal szemben, bármi jobb, és ezek a megnyilvánulások bizakodásra adnak okot. Azt tudjuk, hogy Magyarország mit fog képviselni, hiszen 2010 óta ez konzekvens és koherens. Hogy az új bizottság és annak elnöke, hogyan politizál majd, arra vannak pozitív előjelek, de azért a brüsszeli elit már nem egyszer „tört be” máshogyan gondolkodó politikai vezetőket – figyelmeztetett az elemző, aki szerint Von der Leyennek éppen ezért nagyon vigyáznia kell saját autonómiájának megtartására.

Arról, hogy Németországban az elmúlt napokban elkövetett merényletek még a balliberális médiumok szerint is kiverték a biztosítékot, úgy vélekedett: az a fő kérdés, hogy a liberális képmutatást mikor győzi le a józan ész, pontosabban, hogy le tudja-e győzni egyáltalán. Eddig ugyanis a liberális elit igyekezett megbélyegezni azokat, akik felszólaltak a józan ész mellett.

Az önkormányzati választási kampány alakulásáról elmondta: annak ellenére, hogy milyen kevés idő van hátra a választásig, és az ellenzék sokadszorra gondolja azt, hogy van esélye megszorítani a kormánypártokat, semmi érdemi jelét nem mutatják az aktívabb kampányolásnak. Nem látunk programokat, nem világos, kik lesznek a jelöltek, és már a képviselői helyekről sincs megegyezés. Nem látszik semmilyen koordináció, amely az ellenzék szempontjából luxus – fogalmazott az elemző, aki szerint nagyon úgy tűnik, az ellenzék most sem képes elvégezni a kötelező házi feladatot.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony lehet az új Falus Ferenc

ĀHétértékelő. Az Európai Bizottság új elnöke még miniszterként szembeszállt Angela Merkellel, és támogatta a balkáni migrációs útvonal lezárását – mondta Deák Dániel