Belföld

Széthullott Erzsébetvárosban az ellenzéki összefogás

A VII. kerületben is két részre szakadt az ellenzék, itt is borult a teljes összefogás terve.

Széthullott Erzsébetvárosban az ellenzéki összefogás
Niedermüller Péter, a baloldal VII. kerületi polrgérmesterjelöltje
Fotó: Neidermüller Péter Facebook-ol

„Összefogtunk! A DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP képviselői ma aláírták az ellenzéki pártok kerületi megállapodását.” - jelentette be a DK-s Niedermüller Péter a közösségi oldalára a napokban. A névsor azonban nem teljes: kihagyták a Jobbikot.

Objektum doboz

A Jobbikkal való közösködés komoly dilemma volt az elmúlt hónapokban, mert az nagyon súlyos, erkölcsi kérdéseket felvető dilemma feszítette szét a pártokat, hogy össze lehet-e fogni hatalmi érdekek mentén az elismerten antiszemita Jobbikkal egy olyan kerületben, amely a magyarországi zsidó kulturális élet és hagyományok egyik fontos helyszíne. Az Európai Parlamentből a pesti városrészbe átevező Niedermüller azt az álláspontot képviselte, hogy nem lehet, vele szemben a Párbeszéd helyi önkormányzati képviselője, Szücs Balázs a teljes körű ellenzéki együttműködést preferálta.

A nézetkülönbség a budapesti színtéren meglévő, Gyurcsány-Karácsony konfliktus egyik leágazását jelentette, a balliberális oldal két erős politikusának hadakozása Erzsébetvárosban csúcsosodott ki. Az Origo információi szerint annyira elmérgesedett a viszony a felek között az antiszemitavita miatt, hogy Karácsonyék még azt is kilátásba helyezték, kihátrálnak a DK-s politikus polgármesterjelöltsége mögül. Úgy látszik, végül sikerült elsimítani a korábbi nézeteltéréseiket, csakhogy ez azzal járt, hogy több részre szakadt a VII. kerületi ellenzék, így itt sem lesz teljes körű összefogás.

A döntés komoly felháborodást okozott az erzsébetvárosi Jobbiknál, akik így az egyéni körzetekben külön jelöltekkel vághatnak neki az őszi választásnak. Ezt látszik alátámasztani Stummer Jánosnak, az erzsébetvárosi Jobbik korábbi elnökének hirado.hu-s nyilatkozata arról, hogy a VII. kerületben nem állnak be az összefogásba, nem támogatják Niedermüllert. Ezt meg sem kell magyaráznunk - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink