Belföld

Egymást marják a váci baloldaliak

Azok után, hogy a Demokratikus Koalíció budapesti pártközpontja saját jelöltjét kényszerítette a helyi alapszervezetre, a DK-ból kilépő politikusok az MSZP-vel szövetkeznek és az LMP-t, valamint a Momentumot támadják.

Új választási szövetség jött létre a városban „Váci Szívvel” néven. Gyorsan nőtt azon jelöltek száma, akik a baloldali összefogás ernyője alatt kívántak indulni a polgármesteri tisztségért. A helyzet komoly konfliktusokat szült, amint kiderült, hogy a pártok helyi alapszervezetei más személyt tartanak alkalmasnak, mint a budapesti pártközpontok - írja a vaconline.hu.

Július 25-én az Index cikke alapján még úgy tűnt, Matkovich Ilona lehet a baloldali pártok által támogatott egyetlen jelölt. Matkovich korábban az LMP színeiben szeretett volna országgyűlési mandátumhoz jutni, ám a választáson alulmaradt. Még ugyanaznap bejelentkezett Néveri István is, akit civilek támogatnak, de kampányának első perceiben egyértelművé vált, hogy számít a baloldali-liberális pártok támogatására is. 

A baloldali pártok egy része elfogadható jelöltnek találta Néverit, aki mögé kész volt felsorakozni az MSZP és a DK helyi szervezete is. A Demokratikus Koalíció budapesti elnöksége azonban nem találta alkalmas jelöltnek a váciak által támogatott ügyvédet és az összefogás közös jelöltje mögötti felsorakozásra szólította fel váci tagjait. 

A konfliktus hatására a DK váci elnöke lemondott, sőt, Krauze István négy-öt társával együtt a pártból is kilépett. Azt Krauze is megerősítette, hogy feszültség a pártban a jelölés körül alakult ki. 

Pénteken a váci MSZP Facebook-oldalán jelentette be, hogy Csereklye Károly a „Vác Városért Választási Egyesület” elnöke, Bóth János, a váci MSZP elnöke és Krauze István volt DK elnök Váci Szívvel néven választási mozgalmat indít.

Mint írják, nem vesznek részt „eleve kudarcra ítélt együttműködésben” és nem támogatják a DK, az LMP és a Momentum jelöltjét, Matkovich Ilonát, aki „csúfosan elbukta az országgyűlési választást” és akit „a Demokratikus Koalició budapesti központja erőszakolja a váciakra a sződligeti momentumos polgármesterrel egyetemben, mint polgármester-jelöltet”. A második váci baloldali összefogás Néveri Istvánt támogatja.

Vác városában tehát jelenleg két ellenzéki, baloldali összefogás körvonalazódik, két külön jelölt mögött: az LMP, a Momentum és a DK budapesti pártközpontja Matkovichot, míg az MSZP, néhány civil szervezet és a DK-ból kilépett helyi politikusok Néverit támogatják - írja a helyi lap.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom