Belföld

Milliárdos összeg folyt be óvadékból

Az ukrán hajóskapitányt tizenötmillióért, míg Gyárfás Tamást ennek többszöröséért engedték ki az előzetes letartóztatásból, az idén eddig csaknem húszan szabadultak így

Az elmúlt években több mint egymilliárd forint óvadékot fizettek be az érintettek a magyar bíróságokra, hogy kijöhessenek a letartózatásból. Voltak azonban, akik elvesztették jogosultságukat arra, hogy visszakapják a pénzüket. 

Milliárdos összeg folyt be óvadékból
A nemrég vádemelés alá került Gyárfás Tamásnak kétszázmilliót kellett kifizetnie,hogy szabadlábon védekezzen, ám ezt az összeget vissza is kapta
Fotó: MH/Ficsor Márton

Az utóbbi időszakban több hazai büntetőeljárásban merült fel az óvadék, amely például az amerikai igazság­ügyi rendszerben sokkal közismertebb, mint a magyarban, ám egyátalán nem ritka, főleg ha a befizetett összegeket tekintjük. Hogy ez adott esetben kevés vagy sok, arról megoszlik a társadalom véleménye, elég ha a legutóbbi ügyet, a dunai hajókatasztrófa kapcsán megggyanúsított ukrán hajóskapitány óvadékát vesszük. A férfit tizenötmillió forint ellenében engedték ki a rács mögül, mely sokakat felháborított. A most az ellene szóló vádemelés miatt újra a reflektorfénybe kerülő Gyárfás Tamást a bíróság tavaly kétszázmillió forint ellenében helyezte szabadlábra, ami ugyancsak kiverte a biztosítékot a közvéleményben. Pláne, amikor visszakapta. Mindenki arra volt kíváncsi, honnan teremt elő valaki egy ekkora összeget egyik napról a másikra.

Az Országos Bírósági Hivatal lapunknak megküldött adataiból kiderül, hogy 2015-ben harminchárom esetben fizettek be óvadékot, több, mint 101 millió forint összegben. Az óvadék visszaadásához való jogot négy esetben veszítették el a terheltek, ami összesen csaknem négymillió forintot jelentett. Egy évvel később huszonnyolcan fizettek ki a letartóztatásból való kikerülésükért összesen 380 millió forintot. Öten nem kapták vissza az összeget, tizenötmillió forintjuk bánta, majd 2017-ben 145 millióra rúgott a befizetett óvadékok összege, ebből 31 milliót vesztettek el azok, akik nem kapták vissza pénzüket. Az elmúlt éveket tekintve tavaly fizették be  legtöbben az óvadékot, összesen 505 millió forintot. A visszaadásához való jogot négy esetben veszítették el, tizenkétmillió forint összegben. Az idei év első félévében tizennyolc terhelt jutott ki a rács mögül óvadék ellenében, ők csaknem százmillió forintot fizettek ki ezért. Ketten nem kapták vissza a pénzt, így 8,5 millió forinttól estek el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom