Belföld

Cserbenhagyott zuglói lakosok

A polgármester új sarcot vezetett be a XIV. kerületben, a Karácsony-alkalmatlansági adót, amelyet csak a városrészben élő autósok kénytelenek fizetni – állítja a Fidesz

Bár testületi határozat kötelezi Karácsony Gergelyt, Zugló polgármesterét arra, hogy a helyi lakosok számára biztosítsa az ingyenes parkolást, ez a június 13-i határidő ellenére máig nem valósult meg.

Cserbenhagyott zuglói lakosok
Az újabb parkolási szerződésről is hallgat az ellenzék régi-új üdvöskéje
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A zuglói képviselő-testület még májusban fogadott el olyan határozatot, amely alapján június 13-tól a kerületben élő lakosok számára a városrész valamennyi parkolási övezetében ingyenes lenne a parkolás. Úgyszintén határozatot fogadott el a testület arról, hogy a Zuglónak napi egymillió forint veszteséget okozó parkolásüzemeltetés, és a parkolóórák karbantartási szerződését egyaránt felmondja, illetve a lejáró szerződést nem hosszabbítja meg. Ebből mind a mai napig nem valósult meg semmi – mondta lapunknak Kovács Balázs fideszes önkormányzati képviselő. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy a zuglóiak „továbbra is fizethetik Karácsony alkalmatlansági adóját”.

Kovács Balázs kifejtette, a párbeszédes polgármester, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje már jóval korábban, még 2017 áprilisában azt ígérte a zuglóiaknak, hogy száz óra ingyenes parkolást biztosít számukra a közintézményeknél, ám ahogyan most is, akkor is cserbenhagyta Karácsony a zuglói autósokat. A képviselő példaként hozta fel, hogy a kerületben két szakrendelő működik, amelyek közül az egyikben ingyenes a parkolás, ám a másikban – amelyben például éppen a mozgáskorlátozottakat látják el – továbbra is fizetni kell. Ugyanez a helyzet a kerület egyetlen piacán, a Bosnyák téren, ahol az itt élőknek a bevásárláskor is meg kell fizetniük Karácsony alkalmatlansági különadóját – tette hozzá a képviselő.

Nem elég, hogy a polgármester ezúttal is kibabrált a zuglóiakkal a parkolás ügyében, a városházáról kiszivárgott információk alapján a polgármester új szerződést kötött a parkolás üzemeltetésére, ám hogy ez a szerződés pontosan miről szól, mit tartalmaz, ezekről Karácsony Gergely egyelőre nem adott tájékoztatást – mondta Kovács Balázs. Magam a Fidesz-frakció képviseletében közérdekű adatigényléssel fordultam a polgármesterhez az új szerződés kapcsán, de választ nem kaptam – tette hozzá. Az önkormányzat egyébként újabban saját hatáskörben végzi a parkolásüzemeltetést, ám számottevő változást ez sem hozhatott a korábbi napi egymillió forintos veszteséghez képest, mivel a pótdíjbevételek jelentősen csökkentek. Ennek oka, hogy nincs elegendő parkolóőr – jegyezte meg a képviselő.

A felvetettekkel kapcsolatosan írásban megkerestük Karácsony Gergely polgármestert is, aki lapzártánkig nem válaszolt.

Kapcsolódó írásaink

Dögtemető Zuglóban

ĀOrrfacsaró bűz terjeng, hatalmas, állati csontokkal teli szeméttenger található a zöldpárti Karácsony Gergely által vezetett XIV. kerületben a Mogyoródi út végén

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom