Belföld

Nem állhat együtt bíróság elé Portik és Gyárfás

A két feltételezett felbujtó esetében másfajta eljárásra kerülhet sor: míg Gyárfást „rendes” büntetőeljárásban, Portikot perújítás keretében vonhatják felelősségre

Bár a Fenyő-gyilkosság kapcsán Portik Tamást és Gyárfás Tamást is felbujtással vádolja az ügyészség, az eljárásjogi szabályok alapján csak külön-külön állhatnak majd bíróság elé, legfeljebb meghallgathatják őket a másik perében.

Nem állhat együtt bíróság elé Portik és Gyárfás
Fotó: MH

Az a sajátságos helyzet állhat elő a Fenyő-gyilkosság bírósági szakaszában, hogy nem ülhet majd egymás mellett a vádlottak padján Gyárfás Tamás és Portik Tamás annak ellenére sem, hogy mindkettejük terhére ugyanannak a bűncselekménynek a közvetlen és közvetett felbujtását rója, illetve róhatja fel a vádhatóság – hívták fel a figyelmet forrásaink. Gyárfás ellen kedden emelt vádat a Fővárosi Főügyészség felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt, Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolása kapcsán. Portik Tamás esetében ugyanakkor ugyanezen üggyel összefüggésben perújítást kezdeményezhetnek, miután ő az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-ügy korábban lezajlott perében már állt bíróság előtt – ám a médiavállalkozó elleni merénylet felbujtásával nem vádolták meg. Az ügyészség korábbi közleménye szerint most az ő esetében is bizonyítottnak látják a Fenyő-gyilkosságban játszott felbujtói szerepet, és bár ebben az esetben vádemelésnek lenne helye, a bíróság előtti felelősségre vonás megfelelő módja a perújítási eljárás.

Amennyiben azonban a bíróság elrendeli a perújítást Portik esetében, akkor sem fog együtt a bíróság elé állni Gyárfással, mert erre az eljárási törvény nem ad lehetőséget. A két eljárás ugyanis más: az egyik egy „rendes” büntetőeljárás, míg a másik egy rendkívüli jogorvoslat. A két ügyet ezért egyesíteni sem lehet. Ugyanakkor az nincs kizárva, hogy Portikot valamilyen formában kihallgassák a Gyárfás elleni eljárásban és fordítva. Ha Portik Tamást a perújítás során bűnösnek találják a felmerült új bizonyítékok alapján, akkor a határozott idejű büntetése tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztés, de akár életfogytiglant is kiszabhat rá a bíróság. Portikot az Aranykéz utcai merényletben bűnösnek mondták ki felbujtás miatt – ezért tizenhárom évet kapott. Ha a perújítás során elítélik, az említett büntetési tételeket szabhatják ki rá, amelyben beszámítják az eddig rács mögött töltött éveket.

Az ügyészség keddi közleménye szerint Gyárfás Tamás és Fenyő János között az 1990-es évek közepétől kialakult hatalmi harcnak és személyes ellentétnek Gyárfás úgy akart véget vetni, hogy megöleti riválisát. Ezzel bízta meg Portikot, aki végül Jozef Roháccal ölette meg a médiavállalkozót.

Kapcsolódó írásaink