Belföld

Idegen nyelvi program: felmérik az iskolák igényeit

Egyénileg és csoportosan is utazhatnak majd külföldre a gimnazista diákok, akiknek nem szabnak jelentkezési határidőt

Zajlik a diákok számára jövőre induló külföldi idegen nyelvi kurzusok előkészítése, összesen ezerkétszáz nyelviskolával már felvettük a kapcsolatot – tájékoztatta lapunkat a programért felelős minisz­teri biztos.

Idegen nyelvi program: felmérik az iskolák igényeit
Zajlik a konzultáció a célországok nyelviskoláival, feltérképezik a kapacitásokat
Fotó: MH/Katona László

Folyamatosan ülésezik az oktatásért felelős államtitkárság szakértői munkacsoportja, amely a külföldi idegen nyelvi program előkészítésén dolgozik. Ezzel párhuzamosan a szervezési feladatokat ellátó Tempus Közalapítvány is létrehozott egy külön egységet, amely már a program részleteit dolgozza ki – nyilatkozta lapunknak Bartos Mónika. A magyar diákok külföldi nyelvi kurzusai­nak szervezéséért felelős miniszteri biztos hozzátette: annak érdekében, hogy a kormány által indított, a kilencedik és tizenegyedik évfolyamra járó mintegy száznegyvenezer magyar diákot érintő program gördülékeny legyen, elkezdődött az informatikai rendszer kiépítése is, amely a jelentkezések lebonyolítását segíti majd.

A miniszteri biztos érdeklődésünkre elmondta: már felvették a kapcsolatot a célországok nyelviskoláival, hogy felmérjék az intézmények kapacitását. „Összesen ezerkétszáz, akkreditált intézményről van szó. Ezek nagyrészt olyan programcsomagokat kínálnak, amelyekben a gyermekek számára biztosított szálláson túl kulturális programok is szerepelnek, vagyis a kiutazó diá­kok nemcsak a padokban ülnek majd a nyelvórákon, hanem képzőművészeti, irodalmi és zenei élményekkel is gazdagodnak majd” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette, ez az első kormány, amely segíti a fiatalok nyelvtanulását, és jelentős anyagi terhet vesz le a szülőkről azzal, hogy ingyenessé tette az első sikeres nyelvvizsgát, továbbá bevezeti a középiskolásoknak kétszer kéthetes ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokat, amely több százezer forintos segítséget jelent a családoknak. Ezenkívül ősztől a nyelvtanulásra is felhasználható lesz a diákhitel, akár kamatmentesen.

Kitért arra is, hogy szeptemberben a magyar iskolákkal is felveszik a kapcsolatot annak érdekében, hogy felmérjék: mekkora az igény az önálló szervezésre. „A támogatott fél minden esetben a diák, aki dönthet úgy, hogy egyénileg vesz részt a programban, vagy iskolája szervezésében, csoportosan utazik ki a célországok valamelyikébe. Amennyiben a diákok ez utóbbi mellett döntenek, arra kérjük majd a fogadó nyelviskolákat, hogy a magyar diákokat nemzetközi csoportokba osszák be, mert szeretnénk elkerülni, hogy egymással magyarul beszélgetve töltsék el a két hetet” – mondta el a miniszteri biztos. Jelezte, az iskola eldöntheti, hogy – valamely már meglévő, vagy a nyelvtanulási program révén létrejött új kapcsolat alapján – a külföldi partnerintézménnyel közösen alakítja-e ki a kéthetes nyelvtanulás tartalmi elemeit és menetrendjét, vagy az akkreditált nyelviskolák kínálatából választ.

Az ősszel induló igényfelméréssel kapcsolatban megjegyezte: nem lesz határidő, így ha valaki később csatlakozna, lesz rá lehetősége.

Kapcsolódó írásaink