Belföld

Nő a civil szervezetek adományok utáni normatív támogatása

Az eddigi ötről tíz százalékra emelkedik a civil szervezetek adományok után igényelhető normatív támogatása, amelyre hétfőtől lehet pályázni - jelentette be a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szalay-Bobrovniczky Vince közölte, idén 200 millió forint az a keretösszeg, amelyre a civil szervezetek pályázhatnak az általuk gyűjtött adományok után, a kérelmeket hétfő 10 órától augusztus 28-án éjfélig lehet beadni. A normatív támogatás emelésének célja, hogy növekedjen a civilek öngondoskodása, forduljanak minél többször a vállalati, forprofit szférához, és gyűjtsenek onnan támogatásokat - fűzte hozzá.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a kormány civil alapjából, a Nemzeti Együttműködési Alapból (NEA) idén hatmilliárd, jövőre pedig 7,2 milliárd forintot osztanak szét a civil szervezeteknek. Ez az összeg azokból az egy százalékokból tevődik össze, amelyekről az adóbevalláskor nem rendelkeztek az állampolgárok - jegyezte meg. Elmondta azt is, hogy egyéb - az önkormányzatok, a kormány vagy az Európai Unió által felügyelt - alapokból 2017-ben 284 milliárd forintot kaptak a civil szervezetek.

„Minden egyéb híreszteléssel szemben” mindez azt bizonyítja, hogy Magyarországon a civil szféra „él és virul”, jelenleg is 61 ezer civil szervezet működik, többségük hasznos és fontos munkát végez, közösséget épít, értéket teremt - emelte ki Szalay-Bobrovniczky Vince. Hozzátette ugyanakkor: vannak olyan „álcivil” szervezetek is, amelyek civilnek álcázott tevékenységgel politikai célokat akarnak elérni, de a kormány és a törvények világos határokat szabnak nekik, az más kérdés, hogy ezeket a határokat nem tartják be ezek az „álcivilek”.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke mérföldkőnek nevezte a megemelt támogatást a civil szervezetek életében. Kiemelte, hogy az érdekszövetség az adományokból semmit sem költ működésre, a pénzt teljes mértékben a kitűzött célra fordítja, tavaly például szíriai keresztény gyerekek helybeni nyaraltatására gyűjtöttek össze több mint hatmillió forint. Idén pedig a június végi vihar- és árvízkárosultak javára gyűjtenek szeptember végéig - tette hozzá.

Szőnyi Kinga arra biztatta a civil szervezeteket, hogy törekedjenek az adománygyűjtésre és a pénzt fordítsák jótékony célra; felhívta a figyelmet arra is, hogy ha valaki nem tagja civil szervezetnek, akkor is lehet aktív támogatója egy jó ügynek az adományozás által.

A kiosztott sajtóanyag szerint a civil szervezetek által igényelhető normatív támogatás minimum 10 ezer, maximum 500 ezer forint lehet, az elnyert összeget pedig a szervezet a működési költségeinek fedezésére fordíthatja. A támogatás önrész nélkül, vissza nem térítendő támogatásként jár, a pályázatokat pedig a beérkezés sorrendjében bírálják el. A kérelmeket az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren (EPER) keresztül lehet benyújtani.

Kapcsolódó írásaink