Belföld

Brüsszelben kell megvédeni az elért eredményeinket

Hétértékelő. „Perlési politizálással támadja hazánkat az Európai Bizottság, partnerei az NGO-k”

Tovább próbálkoznak a bevándorláspárti erők – mondta a brüsszeli fejlemények kapcsán lapunknak Kiszelly Zoltán politológus, akivel Orbán Viktor tusványosi beszédéről és az ellenzéki fejleményekről is beszéltünk.

Brüsszelben kell megvédeni az elért eredményeinket
Fotó: MH

A bevándorláspárti erők „kóstolgatják” azokat az országokat, amelyek nem csatlakoztak az ENSZ globális migrációs paktumához – értékelte az elmúlt hét nemzetközi fejleményeit lapunknak Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója. Kitért arra is, hogy az Európai Unióban ismét született egy ideiglenes elosztási mechanizmusról szóló javaslat, csakhogy mi tudjuk, az ideiglenesség akár negyven évig is eltarthat, s már csak ezért is nemet mondtunk az újabb elképzelésre. A kvóta továbbra is elfogadhatatlan a kormány, illetve a visegrádi négyek számára.

Mindezen felül a távozó Európai Bizottság az Európai Bíróságon támadta meg a Stop Soros törvénycsomagot, illetve a betelepítési tervek végrehajtását tiltó Alaptörvény-módosítást. Kiszelly „perlési politizálásnak” nevezte ezt a módszert, amelyben a különböző NGO-k és az érzékenyített bírók a brüsszeli testület partnerei. Ezt az ügyet is örökül kapja majd az új, az ősz folyamán, immár Ursula von der Leyen vezetésével felálló bizottság. Kiszelly szerint Orbán Viktor tusványosi helyzetértékeléséből is látszik: belföldön nem nagyon van kihívás, nincs ellenzéki alternatíva, ezért Brüsszelben kell az elért eredményeket megvédeni. Fel kell emelni a hangunkat, például a következő uniós költségvetésről szóló tárgyalásokon, ugyanakkor immár vannak komoly szövetségeseink ezekben a vitákban.

Bár a lassuló eurózóna-fejlődést nem tudjuk befolyásolni, ahogy az olykor már recesszióba forduló német gazdaságot sem, célzott intézkedésekkel alkalmazkodnunk kell a kialakult helyzethez. Ezt szolgálja a gazdaságvédelmi akcióterv, amelyből a miniszterelnöki bejelentés alapján több is lehet majd jövőre. Fontos, hogy minél többen dolgozzanak, ezt részben a munkaadói terhek csökkentésével lehet elérni, fejtegette a szakértő.

Demokrácia igen, doktriner, szélsőséges neoliberalizmus nem – mutatott rá Kiszelly Orbán Viktor beszédének egy másik, ugyancsak fontos elemére. Hozzátette, Magyarország a nemzeti sajátosságok mentén, nem a globalista receptek szerint kívánja megszervezni az életét. Ez ugyanakkor már nem olyan nehéz küzdelem, mint nyolc vagy öt éve volt, hiszen nem vagyunk egyedül, ezen a téren is vannak szövetséges országok. Nyugaton ráadásul kifulladt ez a modell, ami a gazdasági eredményeken is látszik. A semlegesnemű vécé már nevetség tárgya, ehelyett jött most a klímahisztéria – mutatott rá a szakértő. Szólt arról is, Boris Johnson új brit miniszterelnöknek van esélye arra, hogy október 31-ig kilépteti Nagy-Britanniát az unióból, ha nem, úgy ő is meg fog bukni. Az elemző valószínűsíti, hogy Trump ajánlatot fog neki tenni egy amerikai–angol szabadkereskedelmi megállapodásra, ami Európának nem lenne jó, de kárenyhítésnek és némi perspektívának megteszi.

Ami a hazai ellenzék múlt heti manővereit illeti, Kiszelly kijelentette: folytatódik a roncsderbi és a casting, nem tudják lezárni a belső vitákat, a hatalomért és a pénzért veszekednek. Mindenki pozíciót akar fogni, a cél ugyanis a 2022-es választás, a mostani önkormányzati választás valójában csak ugródeszka. Nehezíti a meccset, hogy kevés az esélyes hely számukra, a Momentum és a DK pedig tartani akarja az EP-választáson szerzett lendületet. Tudják: ha a többiek visszaerősödnek, veszélybe kerül a pozíciójuk. Ez tehát továbbra is csupán kiszorítósdi. Szanyi kapitány példája pedig azt mutatja, hogy a vesztesek különutas akciókba kezdhetnek.

Kapcsolódó írásaink

Karácsony lehet az új Falus Ferenc

ĀHétértékelő. Az Európai Bizottság új elnöke még miniszterként szembeszállt Angela Merkellel, és támogatta a balkáni migrációs útvonal lezárását – mondta Deák Dániel

Blokádtörő hajókon érkezik a kvótaterv

ĀHétértékelő. Nem véletlen a migránsokat szállító NGO-k próbálkozása az olasz partoknál, alighanem az uniós pozícióosztásra időzítették az akciókat – véli Kiszelly Zoltán politológus