Belföld

Tizennégyezer igénylés a családvédelmi akcióterv életbe lépett elemeire

Novák Katalin: Az első hetek igazoltáka várakozásainkat, „nagyot szólt” az új program

Az emberek alapvetően arra vágynak, hogy hagyják őket nyugodtan élni, dolgozni, családot alapítani, gyermeket nevelni, tisztességes, normális életet élni. Mi arra törekszünk, hogy megadjuk ezt a szabadságot – mondta lapunknak Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a július elsején indult családvédelmi akcióterv kapcsán.

Tizennégyezer igénylés a családvédelmi akcióterv életbe lépett elemeire
Aki nem bízik a jövőben, nem fog gyermeket vállalni – mondta az államtitkár
Fotó: MH/Ficsor Márton

– Igazolta-e a kormány előzetes várakozásait a családvédelmi akcióterv iránt mutatkozó érdeklődés?

– A családvédelmi akcióterv mérföldkő a magyar családtámogatás történetében, úgy is fogalmazhatok, még nagyobb fordulatszámra kapcsoltunk a családok segítése terén. Gondoltuk, hogy nagy lesz az érdeklődés, hiszen kit ne mozgatna meg tízmillió forint, egy új autó vagy lakás lehetősége, vagy akár az, hogy csökkenhetnek a család hitelterhei. Az első hetek igazolták a várakozásainkat, tényleg „nagyot szólt” a családvédelmi akcióterv. Egészen mostanáig közel tizennégyezer család igényelte valamelyik támogatást.

– Menjünk végig a július elsején életbe lépett akcióterv elemein! Az eddigi tapasztalatok szerint mire kívánják fordítani a családok a babaváró támogatást?

– A babaváró támogatás újdonság, amelyhez korábban hasonló sem volt, és kifejezetten azoknak szól, akik családalapítás vagy akár további gyermekvállalás előtt állnak. Nem akadály, ha a pár korábban házasodott össze, vagy ha már van gyermekük: ha még szeretnének gyermeket vállalni, érdemes élniük ezzel a lehetőséggel, amennyiben a feleség tizennyolc és negyven év közötti. A babaváró támogatás tízmillió forintot jelent, szabadon felhasználható, kezdetben kamatmentes kölcsön, amely fokozatosan támogatássá válik, ha megszületnek a gyermekek. A visszajelzések alapján éppen a szabadon felhasználható jellege teszi a leginkább vonzóvá, hiszen senki sem szól bele, mire fordítják a fiatalok ezt az összeget. Nem kötelező otthonteremtésre költeni, ám az esetek nagy százalékában mégis erre használják fel a pénzt. Az otthonteremtésnél nemcsak arra lehet gondolni, hogy valaki új vagy használt lakást vásárol, hanem meglévő lakás felújítására, bővítésére, korszerűsítésére is. Nem reprezentatív felmérésünk szerint az igénylők egy része hitelkiváltásra veszi igénybe a támogatást, más autót vásárol belőle, ahogy megtakarításra is felhasználják az összeget, sok fiatal házaspár ezzel a támogatással lesz képes saját lábra állni. Ez is lenne a cél: segíteni az önálló életkezdést.

– Általában milyen értékű támogatásra tartanak igényt?

– Csaknem kilencven százalékban a maximális összeget, vagyis tízmillió forintot vesznek fel a családok, de akik ennél kisebb támogatást kérnek, azok is általában hat-nyolc millió forintot igényelnek.

– Mekkora érdeklődés mutatkozik a jelzálogkölcsön-elengedés iránt?

– Ez egy korábban is létező lehetőség volt, amit most kibővítettünk, már a második gyermek érkezésekor is igénybe vehető, továbbá a nagycsaládosok esetében megemeltük az összeget. Vagyis ha 2019. július 1-jétől második vagy további gyermek érkezik, és jelzáloghitele, azaz lakáshitele van a családnak, érdemes tájékozódnia, ugyanis a második gyermek után egy-, a harmadik után négy-, minden további gyermek után további egy-egy millió forintot enged el az állam a hitelből, legyen az akár csok-kölcsön vagy bármilyen egyéb lakáshitel. A tegnapi adatok szerint háromezer-egyszázan éltek már a jelzáloghitel-elengedés lehetőségével. Korábban másfél év alatt volt annyi igénylés, mint most az első hetekben.

– Az imént már szóba került a csok, az otthonteremtési kedvezmény mellé nyújtott kedvezményekkel kapcsolatban hányan érdeklődtek? Élénkülni látszik-e az intézkedés kapcsán a használt ingatlanok piaca?

– A csok 2015 júliusa óta igényelhető, a legnépszerűbb otthonteremtési program. Ahogy bővülnek a lehetőségek, úgy nő az érdeklődők száma, hiszen ma már két gyermek esetén is tíz-, három vagy több gyermek után pedig tizenötmillió forintos, kedvezményes kamatozású kölcsönt igényelhetnek a csok mellé a családok. Fontos, hogy a vállalt gyermekekre is felvehető a kölcsön. A használt ingatlanokhoz is felhasználható csok-kölcsönre nagyon sokan vártak, július 1-jétől már ez is elérhető a családok számára. A csok a gazdaságnak is adott egy lökést, a bevezetése lényegi fellendülést eredményezett az építőiparban és a lakáspiacon, az új lehetőség további felfutást eredményezhet.

– A csok-ot és a babaváró támogatást együtt is felvehetik a családok?

– Fontos kérdés, mert sok tévhit kering a különböző csatornákon. Az egyik tévhit, hogy a támogatások kizárják egymást, ami egyáltalán nem igaz. Bármelyik elemét igénybe lehet venni, sőt akár még az elektromos autóhoz nyújtott támogatás is összevonható a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával. A kedvezmények tetszés szerint kombinálhatók, a megkötés pusztán annyi, hogy egy támogatást egyszer lehet igénybe venni. A másik hie­delem, hogy „mi lesz, ha elfogy a pénz?”. A babaváró és az autóvásárlási támogatás 2022. december 31-ig tart, de addig biztosan. Mindenkit szeretnék megnyugtatni, a költségvetés tartalmazza a szükséges összeget, de ha nagyobb lesz az igény, további forrást rendelünk a programok mellé. A harmadik tévhit, hogy házassághoz vagy életkorhoz kötjük a támogatások folyósítását. Ez esetben különbséget kell tenni a jövőben születendő gyermekek után járó és a megszületett gyermekek után járó támogatások között. Ha már megvannak a gyerekek, sem a házasság, sem az életkor nem feltétel.

– Igaz ez az örökbe fogadott gyermekekre is?

– Az örökbe fogadott gyermek minden esetben egyenértékű a vér szerinti gyermekkel.

– Az autóvásárlási támogatás iránt milyen érdeklődés mutatkozott, és jellemzően milyen összegre pályáznak a családok?

– Az indulás óta már hétezer autóvásárlási támogatási kérelmet rögzítettek a Magyar Államkincstár adatai alapján. Talán ez a legnépszerűbb lehetőség, rengetegen szeretnének új, nagyobb, biztonságosabb, gépkocsihoz jutni, hiszen sok családnál problémát okoz a gyermekek szállítása a kicsi és régi autókban. Jellemzően a maximális, két és fél millió forintos összeget igénylik.

– E támogatási formát a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) közösen dolgozták ki. Várható-e, hogy a jövőben újabb javaslatokat is befogad a tárca a civil szervezetektől?

– Számos olyan támogatásunk létezik, amely korábban civil kezdeményezésre indult el. Egy jó példa erre a gyermekek otthongondozási díja, vagyis a gyod, amelynek bevezetéséhez, illetve ahhoz, miként alakítsuk át az ápolási díj rendszerét, sok segítséget kaptunk a civilektől. Mi – az ellenzéki politikusokkal ellentétben – nem pólót húztunk, és azon keresztül tiltakoztunk az alacsony ápolási díj ellen, hanem segítettük a gyermekek otthongondozási díjának bevezetését. A törvényt a parlamentben az ellenzéki képviselők nem szavazták meg.

– Mindent összevetve sikeresnek ítéli meg a családvédelmi akcióterv előzetes kommunikációját?

– A családvédelmi akcióterv konkrét pontjait már februárban bejelentette miniszterelnök úr, amely után sorra születtek a rendeletek, így elmondhatjuk, hogy a július elsejét mindenki felkészülten várhatta. És úgy is várták az emberek. Július elsején sokan érkeztek a kormányablakokhoz, a pénzintézetekbe, többen előre lefoglalták az időpontot az autókereskedéseknél.

– Az ügyintézők tapasztalatai alapján tájékozottan érkeztek az irodákba az ügyfelek?

– Örülök neki, hogy nem volt hiá­bavaló az előzetes tájékoztató kampány, amit folytattunk, a családvédelmi akcióterv által kínált lehetőségek sok emberhez eljutottak. Akadtak rendkívül tájékozott igénylők, akik már a szükséges papírokat kitöltve érkeztek az ügyintézőkhöz. Sokan érdeklődnek ugyanakkor az ingyenesen, éjjel-nappal hívható 1818-as kormányzati telefonszámon, csak az első héten több ezer hívás futott be. Szintén sokan keresik fel a Csalad.hu weboldalt is.

– Okozott-e valami problémát az ügyintézés során, és azt hogyan tudták orvosolni?

– Az ügyintézéssel kapcsolatban általánosan jók a tapasztalataink, a kormányablakoknál, ahol a társadalombiztosítási jogviszonyról szóló igazolást kell igényelni, kiemelt figyelemmel fogadják azokat, akik a családvédelmi akciótervhez kapcsolódó támogatást igényelnek, sőt külön menüpontot is használhatnak sorszámhúzásnál a családok. Az ügyintézés átlagos, tervezhető időkeretet vesz igénybe, csupán az első napon kellett sorba állni, mert akkora volt az érdeklődés. Sokan talán el sem hitték, hogy másnap is igényelhetik a támogatásokat, ugyanis a családtámogatásokkal kapcsolatban a magyar családoknak korábbról nagyon rossz tapasztalatai vannak. A 2002 és 2010 között kormányzó baloldali kabinetek lényegében megszüntették a családi adókedvezményt, az otthonteremtési programot, a szocpolt, a tizenharmadik havi nyugdíjat, elvették a gyes harmadik évét. Teljesen szétnyirbálták a korábbi rendszert a családok támogatása helyett, ami bizony nagyon lassan gyógyuló sebet ejtett az emberek lelkében. És ha egyszer már megtapasztalták, hogy egy-egy támogatást bármikor meg lehet vonni, nehéz újra elhinniük, hogy igenis lehet hosszú távra tervezni. Kilencévnyi munkánk van abban, hogy visszaszerezzük az emberek bizalmát, ami sokkal nehezebb, mint lerombolni azt. Egyébként ne legyenek illúzióink, ha a jelenlegi ellenzék lehetőséget kapna rá, ugyanarra az útra lépne, és másra költené, elherdálná azokat az összegeket, amiket mi családtámogatásra fordítunk.

– Mekkora keret áll rendelkezésre a most indult, illetve a ja­nuár 1-jétől induló támogatási formákra és azon keresztül a családokra?

– A jövő évi költségvetésben a családtámogatásra csaknem két és félszer annyi pénz jut, mint a tíz évvel ezelőtti baloldali kormány idején. Jövőre 2228 milliárd forintot különítettünk el a családok támogatására, míg 2010-ben ugyanez a szám 960 milliárd volt.

– Kijelenthetjük, hogy a bizalom elvesztésén túl az előbb említett intézkedések a demográfiai mutatókra is hatással voltak?

– Abszolút. Aki nem bízik a jövőben, nem fog gyermeket vállalni. Az emberek alapvetően arra vágynak, hogy hagyják őket nyugodtan élni, dolgozni, családot alapítani, gyermeket nevelni, tisztességes, normális életet élni. Mi arra törekszünk, hogy megadjuk ezt a szabadságot. Senki ne mondja meg a fiataloknak, mit csináljanak, de ha tudják, hogy megvan a párjuk, ha szeretnének családot alapítani, akkor nem akarjuk, hogy hosszú éveket kelljen várniuk, hogy ezeket a fontos döntéseket meghozhassák, hanem, ahol kell, segítünk.

Kapcsolódó írásaink