Belföld

Nyolcszor bukott el a palotai költségvetés

Május 14-e óta Németh Angéla polgármester, az ellenzéki szivárványkoalíció közös jelöltje már meg sem próbálta beterjeszteni a XV. kerületben a városrész idei büdzséjét

Rákospalotán működés közben bukott meg az ellenzék szivárványkoalíciója, míg Szolnokon késhegyre menő vita folyik egy civil szervezet névhasználatáról. A káosz egyre nő az ellenzéki pártok együttműködésében.

Nyolcszor bukott el a palotai költségvetés
Kudarcos vezetés. Németh Angéla szomorkodik egy testületi ülésen
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Budapest XV. kerületében már összeállt az ellenzék szivárványkoa­líciója az őszi önkormányzati választásra, a baj csupán az, hogy ez a szövetség néhány hónapja lényegé­ben megbukott. Egész pontosan akkor, amikor márciusban a képviselő-testület nem fogadta el az idei költségvetést. Holott Rákospalotát évek óta az ellenzék vezette és vezeti, korábban a DK-s Hajdu László volt a polgármester, tavaly szeptemberben pedig az időközi választáson a független Németh Angélát választották a városrész vezetőjévé. Akkor a teljes ellenzék felsorakozott a DK támogatottja mögé, ám márciusra, a költségvetés beterjesztésének időpontjára elfogyott a többség.

Azóta a rákospalotai önkormányzat lélegeztetőgépen van, ami azt jelenti, hogy havonta a működéshez szükséges állami támogatás egytizenketted részét utalja át a kincstár. A törvényességi felügyeletet gyakorló kormányhivatal pedig havonta felszólítja a polgármestert a költségvetés elfogadtatására. Az önkormányzati törvény értelmében ezt három alkalommal teheti meg, ezt követően bírósághoz kell fordulnia a törvénytelen működés helyreállítása érdekében. A bíróság először szintén felszólítja a képviselő-testületet, hogy harminc napon belül alkossa meg a költségvetési rendeletet, s ha ez nem történik meg, akkor a kormányhivatal vezetőjét hatalmazza fel a rendelet megalkotására.

Itt tartunk most. Németh Angéla polgármester mindenesetre májusig nyolcszor terjesztette be eredménytelenül a költségvetést. Mint Pintér Gábortól, a helyi Fidesz-frakció vezetőjétől megtudtuk, a polgármester május 14-e óta már meg sem kísérelte, hogy tárgyaljon velük, hogy többséget teremtsen a költségvetés elfogadásához. A szivárványkoalíció kudarca azért is beszédes az őszi önkormányzati választás előtt, mert a közös ellenzéki listán többségében olyan jelöltek kapnak helyet, akik jelenleg is önkormányzati képviselők. Egyikük a Jobbikból kilépő önkormányzati képviselő, egy jelölt a Magyar Liberális Pártból érkezett a testületbe, ketten az MSZP-ből, ők valamennyien ismét képviselőjelöltek lesznek. A DK viszont már négy körzetben állíthat jelöltet, és immár a Momentum is ott lesz a közös listán – tudtuk meg. Viták csupán az LMP-vel voltak, ám végül az utóbbi párt is helyet kapott szivárványkoalíció jelöltlistáján.

Míg Rákospalotán az ellenzék együttműködése a kerület irányítása során bukott meg, addig Szolnokon már az előkészületek csúfos epizódokkal tarkítottak.

Tegnap például az ellenzéki ernyőszervezet egyik ikonját, Lukácsi Katalint, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagját jelentették fel városi riválisai, a helyi MSZP-sek és a jobbikosok az ügyészségen. Szolnokon az ellenzék végül az MSZP-s Radócz Zoltánt nevezte meg polgármesterjelöltnek, ám egy civil szervezet, a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület és a Momentum Lukácsi Katalint választotta. Csakhogy kiderült, Lukácsi támogatója és a riválisok is arra hivatkoztak, hogy ők jegyezték be az említett civil szervezetet. A késhegyre menő vita a névhasználat jogáról is szól, a szolnoki Jobbik eközben azt javasolja, tartsanak előválasztást az ügy rendezésére.

Kapcsolódó írásaink

Gyámot kaphat Rákospalota

ĀHarmadik nekifutásra sem sikerült a DK által támogatott független polgármesternek elfogadtatnia a költségvetést, az alpolgármester felmentése is meghiúsult

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom