Belföld

Országszerte megújulnak a kollégiumok

A tíz budapesti helyszín mellett Debrecen, Gödöllő, Kecskemét, Pécs, Szekszárd és Törökbálint érintett a fejlesztésben

A kormány 2016 óta több mint harminchétmilliárd forinttal támogatta a kollégiumi infrastruktúra megújulását és olyan komplex kampuszfejlesztéseket, amelyek kollégiumi beruházásokat is magukban foglalnak.

Országszerte megújulnak a kollégiumok
Kétezer-nyolcszáz új kollégiumi férőhelyet adtak át 2016 óta
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Egy lapunk által megismert, az Emberi Erőforrások Minisztériumában született háttéranyagból kiderül, hogy a 2016-ban elfogadott Országos Kollégiumfejlesztési Stratégia forrásaiból eddig összesen két projekt kapott támogatást, egymilliárd forint összegben. A fejlesztésekhez hozzáadódik, hogy 2016 óta több mint tizenhatmilliárd forintot költött a kormány az intézmények gazdálkodását jelentősen megnehezítő PPP (public–private partner­ship) -konstrukcióban, 2010 előtt kötött szerződések alapján épült kollégiumok és diákotthonok kiváltására is. (A PPP lényege, hogy az építést magánbefektetők finanszírozzák, az állam pedig húsz–harminc év alatt törleszt, és azután válik tulajdonossá.) Ismert, Palkovics László még oktatási államtitkárként 2016 decemberében tizenkét PPP-konstrukció kiváltásáról írt alá szerződést felsőoktatási intézmények kancellárjaival, és jelezte: ez nagyjából tizennégymilliárd forint megtakarítást eredményez az érintett intézményeknek.

A kollégiumfejlesztések részeként 2016 óta elkészült az Eötvös Loránd Tudományegyetem Nagytétényi úti kollégiuma, valamint a Széchenyi István Egyetem Hegedűs Gyula Kollégiuma és Multifunkciós épülete, amelyek összesen több mint kétezer–nyolcszáz férőhelyet biztosítanak a diákoknak. A felújított, száz férőhelyes, pécsi Damjanich utcai kollégiumot 2018 augusztusában vehették birtokba a diákok.

Jelenleg is előkészítés alatt áll, vagy folyamatban van országosan tizenhat darab kollégiumi beruházás, ezek már meglévő épületek felújítását vagy teljesen új épületek megépítését jelentik. A tíz budapesti helyszín mellett Debrecen, Gödöllő, Kecskemét, Pécs, Szekszárd és Törökbálint is érintett a fejlesztésben. Ezzel további ezerhatszáz férőhely áll majd a hallgatók rendelkezésére.

Kapcsolódó írásaink

Egy intézménybe kerülnek a magyar kiválóságok

ĀNemzetközi tendencia, hogy a tudásértékeket összevonják, van példa erre, az egyetemek és a kutatóintézetek pedig ezer szállal kapcsolódnak – nyilatkozta lapunknak az MTA ügyéről Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora

A diplomások arányát tovább kell növelni

ĀA jövő a tudásintenzív, nagyobb hozzáadott értékkel bíró gazdasági ágazatoké, amelyekben ott vannak a kutatási és innovációs területek az oktatási szakemberek szerint

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom