Belföld

Régi és új arcok a kormánypártok jelöltjei között

Korábbi döntés szerint minden hivatalban lévő fővárosi kerületi polgármester elindul az önkormányzati választásokon

Jelenleg is regnáló polgármesterek, alpolgármesterek és új indulók is szerepelnek a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjei között.

Bár több helyen még nem zárultak le a jelölések, a legtöbb megyei jogú városban eldőlt, hogy kiket indítanak polgármesternek a kormány­pártok az őszi önkormányzati választáson. A döntésekre ugyan az országos választmány mondja rá az áldást, de nagy meglepetések nem várhatók.

Békéscsabán a helyi Fidesz–KDNP felsorakozik a függetlenként induló, a Hajrá Békéscsaba Egyesület felkérésére jelöltséget vállaló Szarvas Péter mögött. Nincs meglepetés Debrecenben, a helyi Fidesz újra a jelenlegi városvezetőt, Papp Lászlót jelölte. Dunaújvárosban Cserna Gábor újrázhat, Egerben pedig a tizenhárom éve polgármesterként tevékenykedő Habis Lászlót indítják. A kormánypártok támogatásával készül a választásra T. Mészáros András érdi polgármester is.

Győrben a 2006 óta hivatalban lévő Borkai Zsolt indul újra, Kecskeméten Szemereyné Pataki Klaudia polgármester újrázhat, Miskolcon pedig a 2010 óta regnáló Kriza Ákos újrajelöléséről döntöttek. Nincs változás Szolnok esetében sem, ahol Szalay Ferenc jelenlegi városvezető indul a posztért. Tatabányán ismét Schmidt Csaba polgármester lesz a pártszövetség jelöltje, Veszprémben Porga Gyulát, a város kilenc éve hivatalban lévő Fidesz–KDNP-s vezetőjét indítják. Zalaegerszegen Balaicz Zoltán jelenlegi polgármester száll ringbe a tisztségért.

Más városokban is született döntés a jelöltek személyéről. Esztergomban a helyi Fidesz Hernádi Ádámot, a város turizmusáért felelős miniszteri biztost szavazta meg polgármesterjelöltnek, Kőszegen pedig egy új jelölt, Básthy Béla támogatása mellett döntöttek a kormánypártok. Keszthelyen Nagy Sándor Bálint alpolgármester lesz a Fidesz–KDNP jelöltje, Tapolcán Bognár Róbert gazdasági mérnök, agrárszakértő szállhat versenybe, Ajkán pedig Baráth Gábor indulhat majd a megméretésen. Gyöngyösön Klausmann Viktor korábbi műsorvezető, volt önkormányzati képviselő mögé álltak be a kormánypártok, Hatvanban pedig Gál Erzsébet lett a jelölt. Salgótarjánban Szabó Csaba önkormányzati képviselőt javasolta polgármesterjelöltnek a helyi Fidesz, Balassagyarmaton pedig Csach Gábor eddigi alpolgármester szállhat ringbe a városvezetői tisztségért. Ózdon Eke István vállalkozó indul a Fidesz–KDNP színeiben. A tizennégyezer lakosú Újfehértón Hosszú József jogász, a Tiszavasvári Járási Hivatal jelenlegi vezetője, a tizenkétezres lélekszámú Nyírbátorban pedig Gárdos László jogász lesz a kormánypártok jelöltje. Balmazújvárosban Koroknai Imre szemé­lyében ugyancsak egy alpolgármestert indítanak.

Korábban döntés született a fővárosi polgármesterjelöltekről is, így minden hivatalban lévő kerületi polgármester elindul az őszi önkormányzati választásokon.

Kapcsolódó írásaink