Belföld

Országszerte kudarc a nagy ellenzéki összeborulás

Bár már jó ideje azt hajtogatják az ellenzéki politikusok – élükön az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjével, Karácsony Gergely – hogy összefogva legyőzhetik a Fideszt az őszi önkormányzati választásokon – ez a bizonyos nagy összefogás valahogy nem sok helyen akar összejönni. A főváros különböző kerületeitől - Pesterzsébet, Zugló, Újpest – kezdve olyan vidéki városokig, mint Sopron, Gyöngyös, Szarvas, Ózd, vagy szombaton megjelent részletes cikkünkben szereplő Pécs – egyaránt képtelen megegyezni a közös jelöltek személyéről a szedett-vedett ellenzék.

Országszerte kudarc a nagy ellenzéki összeborulás
Karácsonyék hiába próbálkoznak, az ellenzék a fővárosban és vidéken egyaránt képtelen összefogni
Fotó: Bodnár Patrícia

Legutóbb Törökbálinton futott zátonyra a kormányellenes erők együttműködése. Bár július elején még arról szóltak a hírek, hogy az ellenzéki pártok a lokálpatriótákkal egyeztetve a Törökbálint Holnap Egyesület színeiben mérettetik meg magukat októberben. Az egység azonban mindössze 17 nap után felbomlott, miután a helyi MSZP csütörtökön közölte, a lejáratásra épülő kampány stílusával nem tudnak azonosulni, így a továbbiakban a politikai szövetségben nem vesznek részt.

A törökbálinti Fidesz elnöke az Origónak nyilatkozva elmondta, egy magát civilnek beállító szervezet próbálta összehozni a különböző politikai erőket a baloldaltól a szélsőjobbig. Földvári László hozzátette, ez a szervezet, melynek tagjai főként volt jobbikosok és LMP-sek, gyakorlatilag az év eleje óta egy lejárató személyeskedésre épülő botránypropagandát folytatott a településen. Földvári úgy véli, az MSZP helyesen ismerte fel, hogy a törökbálintiak nem kérnek az effajta politizálásból és ellenzéki oldalról ők lehetnek a helyzet nyertesei.

A fővárosban sem jobb az ellenzék helyzete. A momentumos Déri Tibort több párt is támogatja, velük szemben viszont függetlenként indul a városvezetői székért az MSZP korábbi országgyűlési képviselője, Horváth Imre.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Erzsébetvárosban is egymásnak estek Gyurcsányék és Karácsonyék. A VII. kerületben kibékíthetetlennek tűnik a szembenállás, a Demokratikus Koalíció nem hajlandó bevenni az együttműködésbe az antiszemita Jobbikot, a Párbeszéd viszont összeállna a szélsőjobboldali párttal. Az Origo információi szerint a vita annyira elmérgesedett a felek között, hogy a DK-s Niedermüller Péter – aki jelenleg az ellenzék egy részének közös polgármesterjelöltje – lecserélése is szóba került.

A Belvárosban Karácsony Gergely a szocialista Tüttő Katát jelentette be közös jelöltként, őt azonban a Magyar Narancs egy cikkében fideszes kapcsolatokkal vádolta meg, aminek hatására széthullott az összefogás. A Jobbik mellett a Liberálisok is saját polgármesterjelöltet állítottak, illetve Schmuck Andor is megméreti magát ősszel.

Pesterzsébeten ugyancsak atomjaira hullott a látszatösszeborulás, mivel a Jobbik önálló jelölttel vág neki a választásnak. Ráadásul – bár korábban a jobbikos Bencsik János több helyen is úgy nyilatkozott, hogy ő a közös jelölt a XX. kerületben – az MSZP nemrégiben azt közölte, hogy Balogh Róbertet indítja közösen az ellenzék.

Zuglóban sincs döntés az ellenzéki jelölt személyéről: Karácsony Gergely és az MSZP Horváth Csaba mögé állt be, a Momentum viszont a legfrissebb hírek szerint Janicsák István zenészt indítaná, aki 2010-ben már harcba szállt a polgármesterségért, akkor harmadikként végzett.

Csepelen a szocialisták egy belső párthatározattal leváltották a korábbi közös jelöltet, Takács Mónikát, a helyére kinevezett Erdős Évát viszont a Jobbik az LMP és a Momentum nem fogadja el. A pártok nyílt levelekben marakodnak egymással, a Fidesz-szavazókat lepatkányozó Bangóné Borbély Ildikó az említett három párt összefogáshoz való hozzáállását kritizálta, a momentumos Dukán András Ferenc pedig többször is válaszolt neki. Fekete-Győr Andráséknak legfőképpen az nem tetszik, hogy nem előválasztással döntenek a polgármesterjelöltről.

Ferencvárosban jó ideje megosztottak az ellenzéki pártok, így előválasztáson dől majd el, hogy az MSZP-DK-Momentum trió által favorizált Jancsó Andrea, vagy Párbeszéd, az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és Puzsér Róberték támogatását élvező Baranyi Krisztinát indítsák közösen. Még tovább bonyolódhat azonban a helyzet, hiszen sajtóértesülések szerint Baranyi nem biztos, hogy aláírja a már kész előválasztási koncepcióval kapcsolatos megállapodást.

Újbudán az LMP hátrált ki az összefogás mögül. A párt helyi jelöltje, Kreitler-Sas Máté június végén jelentette be, hogy önállóan vesznek részt a választáson, mivel az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Momentum ellehetetlenítette az együttműködést. A Jobbik Ferencvároshoz hasonlóan Újbudán sem nyilatkozott arról, beáll-e a balliberális pártok mögé.

A vidéki városok közül is több helyen küzd nehézségekkel az ellenzék. Gyöngyösön a várost 13 éve vezető volt MSZP-s Hiesz György ugyan bejelentette a Facebookon, hogy újra ringbe száll a posztért, a támogatók jelentkezése azonban még várat magára.

Nem tolonganak a jelöltek Szarvason sem. A Békés megyei településen még június végén a jobbikos Samu Tamás Gergő sürgetett összefogást a kormányellenes erők között, ám egyelőre nincs róla hír, hogy szavainak lett volna bármiféle foganatja.

Ózdon már-már úgy tűnt, a teljes ellenzék támogatja a jobbikos Janiczak Dávidot, ám a DK kihátrált a jelenlegi polgármester mögül annak „neonáci” múltja miatt. Gyurcsányék mellett ráadásul a Momentum sem preferálja a Hitler-imitátorral pózoló városvezetőt, aki korábban számos botránnyal, többek között rasszista és szexista kijelentéseivel került az újságok címoldalaira.

Sopronban sem lehet azt mondani, hogy teljes lenne az összhang. A DK, a Momentum, a Jobbik, az LMP és az MSZP bejelentette, hogy megegyezett a közös jelöltről. Igaz, az illető nevét nem árulták el, de akad ennél komolyabb probléma, kimaradt ugyanis az összefogásból a Párbeszéd, melynek tagjai létrehozták a Leghűségesebb Városért elnevezésű csoportot, és ennek zászlaja alatt indítják majd el eddig ugyancsak meg nem nevezett jelöltjüket.

Szolnokon is hasonló a helyzet. A Tisza-parti városban a Szolnoki Többség nevű ernyőszervezet csütörtökön délelőtt közölte, hogy a DK-MSZP-LMP-Jobbik négyes megállapodott a jelölt személyét illetően. Míg Sopronban a Párbeszéd, itt a Momentum hiányzik az együttműködésből. A Szolnoki Többség közleménye szerint jelenleg is folynak a tárgyalások a párttal, de egyelőre még nem sikerült megegyezni. Tovább árnyalja a képet, hogy a csütörtöki sajtótájékoztatón nem vett részt Csikós Attila, a Jobbik Szolnoki Alapszervezetének elnöke, aki egyben a párt választókerületi elnöke és megyei alelnöke is. Mivel a Jobbik és az MSZP komoly harcban áll egymással a polgármester-jelöltségért, Csikós távolmaradása erősen jelzésértékű – jegyzi meg összeállításában az Origo.

Kapcsolódó írásaink