Belföld

Ölre mennek egymással Gyurcsányék és Karácsonyék Erzsébetvárosban

Komoly ellenzéki háborúskodás alakult ki Erzsébetvárosban kevesebb mint három hónappal az önkormányzati választás előtt: a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció (DK) és a Karácsony Gergely nevével fémjelzett Párbeszéd feszül egymásnak a kerületben egy rendkívül érzékenynek számító kérdés miatt, nevezetesen amiatt, hogy lehet-e szövetkezni az antiszemita Jobbikkal.

Ölre mennek egymással Gyurcsányék és Karácsonyék Erzsébetvárosban
Fotó: MH

A DK-s Niedermüller Péter egy szombati lapinterjúban kizárta a Jobbikkal való együttműködést, a párbeszédes önkormányzati képviselő, Szűcs Balázs ugyanakkor arról beszélt nemrég, hogy bevenné őket az egyezkedésekbe. Az Origo úgy tudja, annyira elmérgesedett a vita a helyi balliberális pártok között, hogy az eddigi megállapodások felrúgására is sor kerülhet. Így Erzsébetváros Zugló, Csepel és Ferencváros sorsára juthat az ellenzéki összefogást illetően.

Erzsébetvárosban különösen érzékeny kérdés a Jobbikkal való szövetkezés: ugyanis fel kell vetni a kérdést, hogy össze lehet-e fogni hatalmi érdekek és célok mentén az antiszemita Jobbikkal egy olyan kerületben, amely a magyarországi zsidó kulturális élet és hagyományok egyik fontos helyszíne. Ha a balliberális pártok belemennek egy ilyen egyezkedésbe, akkor pillanatok alatt szertefoszlik a rendszerváltást követően kitartóan ápolt, az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát hirdető önképük. Így aztán a kérdés robbanásközeli állapotot okozott soraikban, ami egyben egy újabb, elhúzódó ellenzéki belháború képét vetíti előre, mutat rá az Origo.

Niedermüller egy minapi lapinterjúban kijelentette: „A jobbikos politikusok súlyos kijelentéseket tettek – olyanok is, akik ma Brüsszelben vannak, vagy épp frakcióvezetők lehetnek. Egy párt nem tehet szimplán úgy, hogy ez már nem tartozik hozzájuk”. Niedermüller egyébként az ellenzék egy részének erzsébetvárosi polgármsterjelöltje – őt azonban a Jobbik nem támogatja, ráadásul az MSZP sem kedveli a bukott DK-s politikust.

Ugyanakkor aóz Origo birtokába került ugyanis egy rejtett kamerás felvétel, amelyen Szűcs Balázs, a Párbeszéd erzsébetvárosi önkormányzati képviselője arról beszél egy rendezvényen, amelyet május közepén a Spinoza Házban tartottak „Hogyan tovább Erzsébetváros?” címmel, hogy Nidermüllerrel ellentétben a Jobbikkal is egyezkedne, többek között azért, mert jóban van helyi képviselőjükkel, Juhász Szabolccsal.

Objektum doboz

„Ez utóbbi már csak azért is furcsa, mert a Jobbik erzsébetvárosi választókerületi elnöke pár évvel ezelőtti még kőkemény antiszemita szólamokat hangoztatott. »Bármelyik népszerű újságot megvesszük, azt halljuk, ciki magyarnak lenni, ciki szeretni Magyarországot, inkább éljünk New York-ban, Brüsszelben vagy Tel-Avivban« – fogalmazott egy pár évvel ezelőtti október 23-ai kerületi megemlékezésen Juhász, aki szerint a nagyobb sajtótermékek arra buzdítják a fiatalokat, hogy költözzenek Izraelbe. Nem ez volt az egyetlen ilyen jellegű megnyilvánulása, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának képviselőjeként felszólalt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak (HVIM) pár évvel ezelőtt egy tüntetésen, ahol a háttérhatalmakról értekezett” - emlékeztet az Origo, amelynek értesülései szerint annyira elmérgesedett az antiszemitavita a balliberális pártok között, hogy borulhat minden eddigi megállapodás, így az is előfordulhat, hogy Karácsonyék kihátrálnak a DK-s Nidermüller Péter mögül.

A Párbeszéd ugyanis nagyon szeretné az ellenzéki együttműködésben tudni a Jobbikot is, és ezt információink szerint úgy látják megvalósíthatónak, hogy Niedermüller helyett egy kompromisszumképesebb jelöltet választana az ellenzék.