Belföld

Szeptemberben Czeglédy is a vádlottak padján ülhet

Augusztusban dönt a másodfokú bíróság az MSZP és a DK volt ügyvédje büntetőügyében az ügyészség indítványáról, amelyben a büntetőeljárás folytatását kezdeményezte

A mentelmi jog mögé menekített Czeglédy Csaba ügyében rövidesen tisztázódhat, hogy folytatható-e vele szemben automatikusan a maffiavádas büntetőeljárás, avagy ismételten be kell majd nyújtania a vádiratot az ügyészségnek – értesült lapunk.

Szeptemberben Czeglédy is a vádlottak padján ülhet

A Szegedi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság, várhatóan augusz­tusban dönt majd abban a kérdésben, hogy folytatható-e a Czeglédy Csabával szemben indult büntetőeljárás, amelyben a baloldali politikust, az MSZP és a DK korábbi ügyvédjét bűnszervezet irányítójaként elkövetett költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolták meg – értesültünk bírósági forrásból. Ismeretes, Czeglédyt a DK EP-képviselőnek jelölte, így a Human Operator Zrt. igazgatósági elnökének az európai parlamenti választás előtt a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak szavazatai révén mentelmi joga keletkezett, aminek következtében a büntetőügyben első fokon eljáró Szegedi Törvényszék megszüntette az eljárást vele szemben.

A procedúra kissé bonyolult. A mentelmi jog megszűnését követően a Csongrád Megyei Főügyészség indítványt terjesztett elő a büntetőeljárás folytatása érdekében, ezt az első fokon eljáró bíróság elutasította. A vád képviseletében eljáró Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezett, ezt a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség annak indokaival egyezően fenntartotta, és a Szegedi Ítélőtáblához megküldött másodfokú átiratában az elsőfokú végzés megváltoztatását kérte. Ebben az ügyben dönt várhatóan még a nyári ítélkezési szünetben a másodfokú bíróság, tekintettel arra, hogy a Czeglédy társaival szemben júniusban megkezdődött büntetőeljárás szeptemberben folytatódik.

Ha a táblabíróság helyt ad a fellebbviteli főügyészség indítványának, akkor – hivatalos megnevezéssel – Cz. Csaba is a vádlottak padján ül majd a szeptemberi tárgyaláson – mondta lapunk megkeresésére Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Ha a másodfokú bíróság nem változtatja meg az első fok megszüntető határozatát Czeglédyvel szemben, akkor a vádhatóságnak ismételten be kell nyújtania a vádiratot, vagyis az eljárást teljes egészében elölről kell kezdeni – hangsúlyozta lapunknak a szóvivő. Mint azt korábban megírtuk, a büntetőügy húsz vádlottja közül nyolcan beismerő vallomást tettek, s az ügyészséggel megkötött egyezségük alapján a bíróság négyükkel szemben jogerős döntést hozott, valamennyiüket letöltendő börtönbüntetésre ítélte. További négy vádlott ügyében – akik betegségük miatt nem vettek részt a júniusi tárgyaláson – várhatóan szeptemberben hoz ítéletet a bíróság.

Kapcsolódó írásaink