Belföld

Keresztény ösztöndíjasok pluszforrása

A kormány segíti a szülőföldjükön maradt üldözött vallási és nemzetiségi kisebbségekhez tartozó családokat, valamint a Közel-Keleten menekültként élő emberek hazatérését is

Egy újabb határozat révén még az idén száz fővel bővül a keresztény fiataloknak szóló ösztöndíjprogram, amelyre az idei költségvetésben szereplő összegnél háromszázmillió forinttal többet tervez a kormány a 2020-as büdzsében – tudta meg a Magyar Hírlap.

Keresztény ösztöndíjasok pluszforrása
Fotó: Pixabay

Míg az idei költségvetésben hatszázhúszmillió, a jövő évi büdzsé tervezetében már kilencszázhúszmillió forint szerepel az üldözött keresztények ösztöndíjprogramra. Ugyanakkor a kormány tavaly augusztusban külön rendeletben toldotta meg az arra az évre rögzített összeget háromszázmillióval, mondván, egyetért a „szülőföldjük térségében maradt közel-keleti keresztény és más üldözött vallási és nemzetiségi kisebbségekhez tartozó családok megsegítésének támogatásával, és ezen közösségek helyben maradásának elősegí­tésével, amely célnak részét képezi a Közel-Keleten menekültként élő emberek hazatérését segítő programok hatékonyságának, működőképességének biztosítása”.

A programot még 2017 júniusában hívta életre a kormány. Célja, hogy lehetőséget adjon felsőfokú tanulmányok folytatására magyar felsőoktatási intézményekben keresztény fiataloknak, akiknek származási országában a keresztény közösségek vallási üldöztetésnek, fenyegetésnek vannak kitéve, vagy korlátozzák szabad vallásgyakorlásukat. Abban az évben Orbán Viktor miniszterelnök az ösztöndíjasok részvételével megrendezett konferencián kiemelte: a kereszténység ma a világ legüldözöttebb vallása, ma a világ száznyolc országában 215 millió keresztény ember elszenvedi az üldöztetés valamilyen formáját. Kitért arra is, ma a minket fenyegető legnagyobb veszély a keresztény gyökereit megtagadó Európa közömbös és közönyös némasága. Pedig a közel-keleti keresztények sorsa rá kellene ébressze Európát is arra, hogy az, ami ott történik, bármilyen hihetetlen is ma még, velünk is megtörténhet. Európa ezzel szemben ma egy olyan bevándorlás­politikát erőltet, amely arról szól, hogy a szélsőségeket, a veszélyes szélsőséges embereket beengedjük az unió határain belülre – húzta alá a miniszterelnök.

A kormányfő kedden, a függetlenség napja tiszteletére rendezett ünnepségen beszélt arról, hogy hazánk és az Egyesült Államok eltökélten dolgozik együtt, hogy segít­sen a keresztény közösségeknek. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány egyetért a hivatalos nevén Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak elnevezésű felsőoktatási program 2019/2020-as tanévébe belépő hallgatói létszámá­nak száz fővel történő bővítésével, az ehhez szükséges forrás biztosításával, valamint alumni rendszer kialakításával és fenntartásával. Erre a célra pedig előírta kétszázmillió forintos többletforrás biztosítását az idei költségvetésből. Az összeg előteremtése Varga Mihály pénzügyminiszter dolga, akinek ezt október elsejéig kell megoldania.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom