Belföld

Karácsony elvett 320 millió forintot a zuglói sportcentrumtól

A napi egymillió forint veszteséget termelő parkolási anomália mellett folyamatosan érthetetlen és kusza ügyek kérdőjelezik meg a zuglói polgármester alkalmasságát a városvezetői posztra: legutóbb egy olyan panaszos levél került a sajtóhoz, amiből egy egészen elképesztő, több százmillió forintos irreális követelés és pénzmozgás rajzolódik ki Karácsony Gergely hivatala és a kerület sportcentruma között, amelynek „eredményeképpen” a sportcentrum 320 millió forintját a hivatal végül nem adta vissza.

Karácsony elvett 320 millió forintot a zuglói sportcentrumtól
Karácsony csaknem ellehetetlenítette a helyi sportéletet, vélhetően azzal a hátsó szándékkal is, hogy privatizálhassák a létesítmények működtetését
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A lépéssel a főpolgármesteri székbe áhítozó Karácsony csaknem ellehetetlenítette a helyi sportéletet, vélhetően azzal a hátsó szándékkal is, hogy privatizálhassák a létesítmények működtetését – tudatta a PestiSrácok.hu, amelynek a birtokába került a levél. A levélíró tudatta: a tavalyi év során a zuglói önkormányzat az egyik 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaságából „egy megalapozatlan értékbecslés alapján, de még annak megállapításait is felülírva, egy jogellenes felmondással, színlelt és semmis bérleti szerződéssel csökkentette az említett kft. törzstőkéjét mintegy bruttó 320 millió forint értékben”. A levélíró szerint ez a lépés az önkormányzat saját gazdasági társaságát csődközeli helyzetbe sodorta, ennek ellenére Karácsony Gergely tavaly szeptember 25-én kelt levelében felszólította a kft. ügyvezetőjét a bérleti szerződés megkötésére. Ez a szerződés háromhavi bérleti díjat határozott meg, amely az említett 320 millió forintos összeget tette ki.

Bár a levélíró a neve mellőzését kérte a nyilvánosság előtt, továbbá az önkormányzati létesítmény nevét sem írta le, a PestiSrácok.hu rövid kérdezősködés után megtudta: valós ügyről van szó, az érintett pedig a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Non-Profit Kft., a helyi sportpályák és sportcentrum képében az egyik utolsó olyan értékes önkormányzati ingatlan, amit eddig nem mertek áruba bocsátani.

A bérleti díj összege a teljes 2019-es évre összesen 137 millió forint lett volna, így viszont három hónapra 320 millió forintot állapítottak meg. A bérleti szerződés tárgyát képező ingatlanokat a döntést megelőzően az önkormányzat egy harmadik fél részére ingyenesen kívánta használatba adni 15 évre, teljes egészében figyelmen kívül hagyva a kerület lakosainak érdekeit. A kft. ügyvezetése kényszerpályára került, hiszen Karácsony Gergely írásos felszólításának következményeképpen alá kellett írnia a bérleti szerződést, ezért átutalták a 320 millió forintot, mely az önkormányzat bankszámláján jóváírásra került. A pénzösszeg beérkezése után hat nappal az önkormányzat a kft. részére egy szabálytalanul kiállított számlával – ahol a fizetési határidő előbb jár le, mint ahogyan a sztornó számla kiállításra került – felrúgta az aláírt szerződést, azonban egyetlen forintot sem fizetett vissza a kft.-nek.

Az önkormányzat saját belső ellenőrzése is megállapította a jogsértést jelentésében, amelyben egyértelműen kijelentik, hogy az átutalt pénz megérkezett az önkormányzat számlájára, akik egy héttel később, 2018. október 2-án egy sztornó számlát állítottak ki a bérleti szerződés megszűnésére tekintettel. Kétszeresen fájdalmas a zuglói polgárok számára, hogy a bérleti szerződés megszüntetéséről semmilyen képviselő-testületi döntés nem született, így az akció Karácsony Gergely magánszáma volt, egyszemélyes döntést hozott tehát az ügyben. Ezek alapján él a gyanú, hogy Karácsony Gergely célja nem egy bérleti szerződés megkötése volt, hanem a kft. törzstőkéjének a direkt elvonása; a lépéssel alighanem a tavaly óta a fizetésképtelenség határán táncoló önkormányzat kimutatásait akarták kozmetikázni, vagy kikényszeríteni a sportcentrum átengedését valakinek.