Belföld

A Vál-völgyi kisvasutat nem érinti a kisvasútfejlesztési program

A kormány a múlt héten döntött a kisvasútfejlesztési program II. üteméről. Ennek értelmében a következő 3 évben 12,6 milliárd forint áll rendelkezésre 18 kisvasút pályájának és gördülőállományának tervezésére és felújítására.

A Vál-völgyi kisvasutat nem érinti a kisvasútfejlesztési program
Több kisvasút az elmúlt években rendkívüli módon elhasználódott, így a balesetveszély miatt a felújításuk sürgető
Fotó: MH

A sajtóban ugyanakkor számos valótlanság jelent meg a kisvasútfejlesztéssel kapcsolatban. Ennek kapcsán Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos fontosnak tartotta közölni: noha a döntés szinte valamennyi hazai kisvasutat érinti, a 2. ütemben nem szerepel a Vál-völgyi kisvasút.  „Így egyértelmű, hogy az előterjesztésben szereplő 12,6 milliárd forintból egyetlen forint sem megy erre a vonalra” - emelte ki Révész Máriusz, hozzátéve: a programra azért van szükség, mert több kisvasút az elmúlt években rendkívüli módon elhasználódott.  A balesetveszély miatt a felújításuk sürgető, mert állapotuk miatt több vonalszakasz a bezárásközeli állapotba került. 
„A kormány elkötelezett a természetjárás feltételeinek javításában, mert közös érdek, hogy Magyarországon többen túrázzanak, többen aktívabban és egészségesebben töltsék a szabadidejüket természetben. A kormány ezért folyamatosan támogatja a természetjáráshoz kapcsolódó turisztikai attrakciók, turistaházak, kilátók, turistautak, vízitúra megállók, kisvasutak rendbe tételét és megújítását” - tette hozzá az
aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.