Belföld

Tizenötmilliárdos csomag kistelepülések felzárkózására

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is közreműködik a programban

A Magyarország egyes területei közötti gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében hozott újabb döntéseket a kormány. A vonatkozó határozatban ismertetett, már idén elinduló két programra összesen tizenötmilliárd forint jut.

Tizenötmilliárdos csomag kistelepülések felzárkózására
Fotó: MH

A munkaerőpiaci hátrányok csökkentése, a helyi foglalkoztatás bővítése, a vidék lakosságmegtartó képességének növelése céljából indít gazdaságélénkítő programcsomagot Kedvezményezett Települések Gazdaságélénkítő Programja elnevezéssel a kormány, az erről szóló határozat szerint a gazdasági mutatók alapján elmaradott településeken, konkrétan az önkormányzatoknak, valamint az ott működő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak. A Magyar Közlönyben már elérhető az első körben érintett, a Dunától keletre lévő országrészben található ötven település listája, a novemberben induló program részleteinek kidolgozása pedig tárcaközi együttműködés révén valósul meg a következő hónapokban. Erre összesen ötmilliárd forintot szán a kabinet, ezt a pénzügyminiszternek július végéig kell rendelkezésre bocsátani.

A határozat kitér arra is, hogy a stratégiai irányok meghatározásáról, a szakterületek feladatainak kijelöléséről a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a belügyminiszter, a pénzügyminiszter és az agrárminiszter közösen dönt, ugyanakkor a településeket a Belügyminisztérium által foglalkoztatottak segítik.

Ugyancsak döntött a kormány arról, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által készített legalacsonyabb komplex mutató alapján kiválasztott, mintegy háromszáz településen – a települések szakaszos bevonásával – hosszú távú fejlesztési program induljon. Ez a Felzárkózó települések elnevezésű projekt, amely a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület módszertani támogatásával valósul meg idén harminc önkormányzatnál. Ez a kormány szerint csupán az alapozást szolgálja, amire tízmilliárd forint jut.

Az előkészítésbe bevonják a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztost, Gyopáros Alpárt is. Mindkét kezdeményezés érinti többek között a helyi oktatási és egészségügyi ellátások fejlesztését, a szociális szolgáltatásokat,
a közbiztonság erősítését, de még az útfelújításokat és a megfelelő sportolási lehetőségek biztosítását is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom