Belföld

Kocsis: A V4 a legsikeresebb szövetség az EU-ban

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés napirend előtti felszólalásában kifejtette: az EU új intézményvezetőiről folytatott vita megmutatta, hogy a visegrádi csoport a legerősebb szövetség az unióban.

Kocsis: A V4 a legsikeresebb szövetség az EU-ban
Kocsis Máté azt mondta, nem számíthatott a magyarok támogatására az a jelölt, aki nem tiszteli a nemzeteket
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett: a V4 óriási sikert aratott, világossá vált, hogy megkerülhetetlenné lett az EU-ban, és vége annak a korszaknak, amikor a régi nagy tagállamok utasításokat adnak a később csatlakozóknak. A szövetség elérte a legfőbb célját: sem Frans Timmermans, sem Manfred Weber nem lett az Európai Bizottság elnöke - közölte, majd hozzáfűzte: az új vezetők új esélyt jelentenek Európának, és ezzel az eséllyel élni kell.

Kocsis Máté azt mondta, nem számíthatott a magyarok támogatására az a jelölt, aki nem tiszteli a nemzeteket, a keresztény értékeket és nem akarja megállítani a migrációt.

Dömötör Csaba államtitkár kiemelte: a V4 egységesen lépett fel, nem lehetett megosztani, pedig a V4 vezetői különböző pártcsaládokhoz tartoznak. Véget ért az a korszak, amikor az új tagállamokat másodrangúnak tartották - vélekedett. Az államtitkár közölte: sikerült megakadályozni, hogy olyan vezetők kerüljenek a bizottság élére, akik a minimális tiszteletet sem mutatják a tagállamok felé. Nem kioktatni, hanem kompromisszumokat kovácsolni kell a bizottság vezetőjének, és erre sem Timmermans, sem Weber nem volt alkalmas - mondta.

hjhj
Dömötör Csaba az ellenzékkel kapcsolatban kijelentette: „nem pálya a magyarok ellen politizálni Brüsszelben”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Dömötör Csaba hangsúlyozta: most lehetőség van az újrakezdésre, nagyobb esélyünk van a számunkra kedvezőbb brüsszeli politikára, mint eddig. Már csak az kell, hogy az ellenzék fejezze be az aknamunkát, mert „nem pálya a magyarok ellen politizálni Brüsszelben” - fogalmazott.

KDNP: a családok érdekeit szolgálják a kormány intézkedései

Nacsa Lőrinc közölte: a 2010-es családbarát fordulat óta nem sújtják megszorítások a családokat, a kormány a családok érdekeit szolgáló lépéseket tett. A politikus kiemelte: a Fidesz-KDNP számára a család az első, azért dolgoznak, hogy a magyar családok erősek legyenek, a vágyott gyermekek megszülethessenek, és a többedik gyermek vállalása ne jelentse a szegénységet. Ezzel szemben a Gyurcsány-kormány intézkedései a családokat sújtották elsősorban - mondta.

Nacsa Lőrinc megjegyezte: a jövő évi büdzsé a családok költségvetése lesz, és megvan a szükséges forrás a családok támogatásához.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: a kormány számára valóban a gyermek az első, de ez nincs így minden ellenzéki pártnál, ha rajtuk múlt volna, nem léptek volna életbe a családokat támogató intézkedések. Mi nem a migrációra, hanem a magyar családokra fordítunk forrásokat - jelentette ki. Kitért arra is, hogy „óriási érdeklődés övezi a családtámogatásokat”.

dfdf
Mi nem a migrációra, hanem a magyar családokra fordítunk forrásokat - jelentette ki Rétvári Bence
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

DK: aggályos a csúcsjelöltek bukása

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy bár sokan örülnek a csúcsjelöltek bukásának az Európai Unió következő intézményvezetőinek megválasztását illetően, ez inkább aggályos. Azt mondták az embereknek, hogy azok lesznek Európa vezetői, akiknek a pártcsaládja a legtöbb támogatást kapja, ezért akik most ünnepelnek, azok becsapták az embereket - vélte. Azt mondta, lezárult egy hosszú vita arról, hogy Európa népei milyen világot szeretnének. Arról kellett dönteni, hogy közelebb lépjenek-e Európa nemzetei egymáshoz, egyre több ügyet közösen oldjanak meg, vagy ebben az együttműködésben inkább veszélyt és fenyegetést látnak - magyarázta.

fgfgfg
 Gyurcsány Ferenc szerint Európa népei szekuláris Európát akarnak
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A politikus szerint a vita eldőlt: Európa népei megtartották a kontinenst a szabadság földrészének, nem félni akarnak, hanem keresik az együttműködést, és azt mondták, nem igaz, hogy Európát elsősorban a menekültnyomás fenyegeti, hanem például a mélyszegénységben élők helyzete vagy a klímaváltozás. Azt is mondták, hogy szekuláris Európát akarnak - tette hozzá.

Dömötör: Gyurcsány Ferenc visszatért, a magyarellenes politika is visszatért

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kijelentette: a kormány az EP-választás kampányában elmondta, hogy a nemzetállamok Európájában hisz, így kapta meg a szavazatok többségét, ami világos üzenet a magyar választók részéről.

Közölte: azzal, hogy Gyurcsány Ferenc visszatért, a magyarellenes politika is visszatért, az elmúlt napokban Brüsszelben „fúrták a magyarokat”. Hozzáfűzte: amit az ellenzék tesz, az nemcsak a szokásos belpolitikai helyezkedés része, hanem a brüsszeli magyar érdekképviselet tudatos gyengítése.

A házelnök a napirend előtti felszólalások után ismertette a legfőbb ügyész indítványát Demeter Márta (LMP) mentelmi jogának felfüggesztéséről, amelyet Kövér László megvizsgálásra kiadott a mentelmi bizottságnak.

Az Országgyűlés egyhangúlag igazolta Balczó Zoltán és Nunkovics Tibor jobbikos képviselők mandátumát - előbbiét 152, míg utóbbiét 154 szavazattal -, akik az európai parlamenti képviselővé váló Gyöngyösi Márton és Kepli Lajos megüresedett helyét foglalták el, miután letették az esküt.

Ezt követően Szűcs Lajos jegyző ismertette Áder János államfő átiratát államtitkári megbízatás módosításáról: Pacsay-Tomassich Orsolya, aki eddig az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára volt, a jövőben a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára lesz. 

A Ház döntött arról, hogy felkéri a kulturális bizottságot a Magyar Művészeti Akadémia elnökének beszámolójáról szóló határozathozatalra, és elfogadta az elnöki jogkörben előterjesztett hétfői napirendjét.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom