Belföld

Csaknem 400 milliós kárt okozott a júniusi vihar a szabolcsi tankerületekben

A Klebelsberg Központ (KK) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tankerületi központjának 50 intézményében 360-380 millió forintos kárt okozott a június 27-i vihar - közölte a KK elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hajnal Gabriella elmondta, a helyreállítás minden intézményben azonnal megkezdődött, a tanítás szeptemberben elindul. A viharkárok a kisvárdai, a mátészalkai és a nyíregyházi tankerület iskoláit érintették, számos intézményben jelentős, több tízmillió forintos kár keletkezett, másokban kisebb helyreállítási munkákat kell csak végezni - emlékeztetett. Hozzátette: a vihar egyebek mellett az épületetek tetőszerkezetét, napelemeket rongált meg, az udvarokban fák dőltek ki.

A KK elnöke beszámolt arról is, hogy a vihar idején a nyári táborok miatt több száz gyermek tartózkodott az intézményekben, személyi sérülés szerencsére nem történt. A pedagógusoknak lélekjelenlétükért és felkészültségükért a katasztrófavédelem munkatársainak pedig segítségükért mondott köszönetet Hajnal Gabriella.

Azt is közölte: a helyreállítás költségeivel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a kormányzat is támogatásról biztosította a Klebelsberg Központot.