Belföld

Magyarország elérte elsődleges célját

Hétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az LMP helyzete az MDF és az SZDSZ végóráira emlékeztet, az MSZP pedig jobban tenné, ha a tapasztalt politikusait nem idegenítené el magától

Eddig hazánk és a régiónk legfeljebb tudomásul vehette a nyugat-európai országok uniós döntéseit, de ennek most vége – mondta lapunknak Boros Bánk Levente politológus, aki szerint a budapesti ellenzéki megállapodást bármikor felülírhatják az egyéni sérelmek vagy pártérdekek.

Magyarország elérte elsődleges célját
Orbán Viktor és a V4-ek óriási győzelmet arattak
Fotó: AFP/GEOFFROY VAN DER HASSELT

Magyarország a V4-ekkel közösen elérte az elsődlegesen kitűzött célját – értékelte a múlt heti uniós csúcson történteket Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója. Ennek lényege, hogy az Európai Bizottság élére olyan embert ne jelöljenek, aki hazánk és Közép-Európa szempontjából nem megfelelő. Manfred Weber és Hans Timmermans is ilyen volt – mondta az elemző. Ez szerinte önmagában is egy újdonság, hiszen Közép-Európa eddig legfeljebb tudomásul vehette a nyugat-európai országok döntéseit, 2004-es csatlakozásunk óta ugyanakkor első alkalommal alakítói tudtunk lenni az unió személyi politikájának. Bár ennek voltak előzményei: a V4-es együttműködés vagy Magyarország határozott kiállása például a migrációs ügyben már tudott döntéseket befolyásolni. Bár ezek a személyek – mint a bizottsági elnöki posztra jelölt Ursula von der Leyen – az uniós politikában még nem bizonyítottak, de legalább Magyarországgal és a régió­val kapcsolatban nem bizonyultak még ellenségesnek, ezért az ártatlanság vélelme alapján megadhatjuk nekik az esélyt, hogy talán együttműködőbbek lesznek, mint a garantáltan nem együttműködő Juncker vagy Timmermans – összegzett az elemző.

A budapesti kerületi ellenzéki jelöltekről szóló megállapodásról Boros Bánk elmondta: erre szokták mondani, hogy nyugtával dicsérd a napot. Láttunk már felrúgott egyez­ségeket. Nem biztos, hogy ez a jelenlegi októberig ki is fog tartani – mondta Boros Bánk, emlékeztetve arra, hogy Gyurcsány Ferenc egyik pillanatról a másikra előhúzta a kalapból Kálmán Olgát. Egyéni sérelmek, pártérdekek bármikor felül írhatnak egy ilyen megállapodást. Mindenesetre a jelenlegi felhozatalban tapasztalt és következetes politikust alig lehet találni – hívta fel a figyelmet.

Attól, hogy Karácsony nyerte az előválasztást, az elemző szerint Tarlós Istvánnal szemben jottányit sem változott a helyzete. Az előző hónapokban is kettejük összhasonlításában gondolkodott mindenki. Igaz, ellenzéki térfélen erősödhetett Karácsony pozíciója, hiszen mégis csak képes volt maga mögé utasítani Kálmán Olgát, de ettől még nem lesz népszerűbb és támogatottabb Budapesten.

Az MSZP-n belüli torzsalkodásról azt közölte: Szanyi Tiborról sok mindent el lehet mondani, de az biztos, hogy egy sokat látott, tapasztalt politikus. Nem jó irány egy olyan párt esetében, amely recseg-ropog, ha az ilyen politikusokat elidegeníti magától. Mert akik a helyükbe lépnének, azok lényegesen gyengébb politikai teljesítményre képesek. Az MSZP-nek pedig inkább egységet kellene felmutatni, semmint gyengeséget. A többi párt ugyanis csak arra vár, hogy mikor tudja kitekerni az MSZP nyakát – fogalmazott az elemző, emlékeztetve arra, hogy Gyurcsány évek óta arra készül, hogy visszavegye a hatalmat az MSZP-ben.

Az LMP-nek vége van – mondta röviden a párt hétvégi tisztújító gyűlésére és jelenlegi helyzetére utalva Boros Bánk. Az LMP bebizonyította, hogy semmiben nem különbözik egyetlen más ellenzéki párttól sem, politikusaik elfogytak, így sokadvonalas, tapasztalatlan embereket tolnak maguk elé. Ez már az elemző szerint az MDF és az SZDSZ végórái­ra emlékeztet. Olyan a helyzet mint a lomtalanításnál: a még értékes dolgokat elhordják, ami meg marad, azt majd bezúzzák – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

Ellenzéki belharcoktól lesz hangos a nyár

ĀHétértékelő. Deák Dániel: Az egykori szocialista szavazók Gyurcsány pártjánál kötöttek ki, így joggal követelhetik, hogy a jelenleginél több polgármesterjelöltet adjon a DK

Új irány kell Európának

ĀHétértékelő. A bukott baloldal győzelmét hozza a házi verseny az ellenzéki oldalon, Gyurcsány megpróbálhatja majd felülírni az alkukat — mondta lapunknak Kiszelly Zoltán