Belföld

Fideszes képviselők rendkívüli pénzügyi támogatást kérnek az árvíz sújtotta településeknek

Rendkívüli pénzügyi támogatást kérnek a júniusi árvíz sújtotta Heves megyei településeknek a térség fideszes országgyűlési képviselői.

Fideszes képviselők rendkívüli pénzügyi támogatást kérnek az árvíz sújtotta településeknek
Június 23-án, vasárnap villámárvíz sújtotta Heves megye 17 települését, emlékeztetett Nyitrai Zsolt
Fotó: MH

Nyitrai Zsolt a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett: június 23-án, vasárnap villámárvíz sújtotta Heves megye 17 települését, a víz pillanatok alatt zárta el a külvilágtól a településeket, intézmények váltak működésképtelenné, családokat kellett gyorsan biztonságba helyezni.

A kormánypárti politikus megköszönte az árvízi védekezésben részt vevő emberek, önkéntes és hivatásos tűzoltók, rendőrök, polgárőrök, katasztrófavédők, valamint a védekezést irányító polgármesterek munkáját. Köszönetet mondott a helyi vállalkozóknak is, akik gépekkel segítették a védekezést, kotrást, szállítást. 
Nyitrai Zsolt kiemelte: szerencsére nem sérült meg senki.

Horváth László mindehhez hozzátette: június 23-án a Heves megyei Terpesen 154 milliméter csapadék zúdult le, a korábbi "rekorder" Hajdúböszörmény volt, ahol 1982-ben egy nap alatt 115 milliméter csapadék esett. Ilyen nagy mennyiségű vízzel szemben a kistelepüléseknek nincs esélyük, a kérdés az, hogy a bekövetkező kárt mennyire tudják enyhíteni - jegyezte meg.

Mint mondta, a víz levonultával helyre kell állítani a mindennapi élet feltételeit, el kell végezni a takarítást, fertőtlenítést. 

Az önkormányzatok a kormánytól kérhetik, hogy a védekezés, helyreállítás költségeit állja; a helyreállítás költségeit jelenleg 350 millió forintra becsülik, a védekezés költségei 10 millió forintot tesznek ki, az állami közutakban 150 millió forint kár keletkezett - közölte.
    Hozzátette: képviselőként azt kérik a kormánytól, hogy a törvényes keretek között a lehető leghamarabb térítse meg az önkormányzatoknak a védekezés, helyreállítás költségeit.