Belföld

Gulyás: Megelőlegezzük a bizalmat az új vezetőknek

Az a helyes magatartás, ha megelőlegezzük a bizalmat az uniós intézmények új vezetőinek, illetve vezetőjelöltjeinek - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Gulyás: Megelőlegezzük a bizalmat az új vezetőknek
Gulyás Gergely
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Közölte: a kormányülésen az EU-csúcs eredményeit értékelte a kormány és meghallgatta a miniszterelnök tájékoztatását.

Gulyás Gergely kiemelte: a vezetőjelöltek között vannak, akikkel több kérdésben is véleménykülönbség van köztük, illetve a Fidesz és a magyar kormány között. Az Európai Bizottság sikeres tevékenységének azonban az a lényege, hogy vezetője a szerződések őreként járjon el a véleménykülönbségek ellenére - fűzte hozzá. Mint mondta, fontos, hogy „a mi céljaink” - a migráció megállítása, a keresztény kultúra védelme, a nemzetek Európájának tiszteletben tartása - ne legyenek támadott célok.

Elmondta, a magyar kormány legfontosabb célja, hogy olyan vezető álljon a bizottság élén, aki alkalmas arra, hogy konszenzust érjen el a tagállamok között, és erre a feladatra sem Frans Timmermans, sem Manfred Weber nem alkalmas.

Úgy látja, Frans Timmermans tevékenysége kimerült abban, hogy a közép-európai országokat - elsősorban Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot - támadta, „a legdurvább, becsületsértő megjegyzéseket tette a demokratikusan megválasztott vezetőkre”, ezért nem alkalmas arra, hogy konszenzust teremtsen a tagállamok között, és jó, hogy egyértelművé vált: a szükséges többség nincs meg mögötte.

Manfred Weberről a tárcavezető azt mondta: a néppárti politikus azt nyilatkozta, hogy a magyarok szavazatával nem kíván a bizottság elnöke lenni, ami „olyan sértés a magyar választópolgárokkal szemben, függetlenül attól egyébként, hogy melyik pártot támogatták az európai parlamenti választáson, amelyből egyenesen következett az, hogy az ő igényét teljesítettük”.

Megjegyezte: most sokan rádöbbennek, hogy ennek a kérésének a teljesítése valójában azt jelentette, hogy elvesztette az esélyét annak, hogy a bizottság elnöke legyen.

Gulyás Gergely szerint a mostani történések alapján a Spitzenkandidat-rendszer megbukott, de Magyarországon ez már korábban megtörtént, hiszen az európai parlamenti (EP-) választáson az emberek „nem azért, hanem annak ellenére” szavaztak a Fideszre, hogy Manfred Weber volt az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje. A Spitzenkandidat-rendszer durva támadás a jogállamiság eszméje ellen, ugyanis a jelölés joga az Európai Bizottság vezetői posztjára az állam- és kormányfőket illeti meg - mutatott rá.

Kitért rá, hogy a bizottsági elnök személyéről hozott döntésben az volt a világos álláspontjuk: függetlenül attól, hogy Manfred Weber nem élvezi a szükséges bizalmat, az Európai Néppárt nem engedheti át a következő bizottsági elnök jelölésének a jogát. Sikerült elérni, hogy néppárti jelöltet válasszanak, és bár vannak kérdések, amelyekben nem értenek egyet, megvan az esélye, hogy Ursula von der Leyen a tagállamok között korrekten közvetítsen és a szerződések őrének szerepét jól ellássa - vélekedett. Hozzátette: „nekünk nem azzal van bajunk”, hogy a migrációról valaki másként gondolkodik, hanem azzal, ha az álláspontját ránk akarja kényszeríteni. Aláhúzta: mi „csak toleranciát várunk”.

Arra a kérdésre, hogy várakozásai szerint Ursula von der Leyen jobb bizottsági elnök lehet-e, mint Jean-Claude Juncker, a tárcavezető azt válaszolta: e tekintetben „hihetetlenül optimista”, mert „elég alacsonyan van a mérce”. Megjegyezte: francia-német javaslatként került elő Ursula von der Leyen jelölése.

A miniszter hangsúlyozta: az EU-csúcson a visegrádi négyek (V4) együttműködése és egysége megbonthatatlannak bizonyult, ma Európában ez a legerősebb együttműködés, ereje éppen az egységében van. Bár a V4-es kormányfők különböző pártcsaládokhoz tartoznak, a régióhoz tartozás felülírja a pártcsaládhoz tartozást - tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy felmerült: Dobrev Klára (DK) az EP elnöke lehet, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha valaki egy ellenzéki frakció tagjaként európai tisztségre tehet szert, neki is jár a megelőlegezett bizalom, hogy „az ország érdekében kamatoztatja a tisztségét”.

A miniszter a magyar-ukrán kapcsolatokra vonatkozó kérdésre közölte: Ukrajnának is az az érdeke, hogy a korábbi nemzetiségi jogokat a lehető leghamarabb ismét biztosítsa, és ha az eredeti állapot helyreáll, Magyarország eláll a vétó alkalmazásától az Ukrajnát érintő nemzetközi ügyekben.

Zökkenőmentes a családvédelmi akcióterv ügyintézése

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy az akcióterv hét pontja közül négy lépett most hatályba.

Óriási az érdeklődés és a kormány arra számít, a hónap végére minden korábbi családvédelmi intézkedésnél nagyobb érdeklődésről számolhatnak majd be - mondta.

Folynak a tárgyalások Magyarország és Norvégia között a Norvég Alapok felhasználásáról, de a magyar kormány nem tudja, hogy lesz-e megállapodás - mondta kérdésre a miniszter, aki szerint Magyarországnak jár ez a pénz.

Hozzátette: a megállapodást az nehezíti, hogy a norvégok ragaszkodnak „Soros György civil szervezeteinek támogatásához”, Magyarország viszont azt javasolja, hogy a teljes összeget a magyarországi cigányság felzárkóztatására költsék.

Gulyás Gergely kérdésre közölte azt is, nincs ismerete arról, hogy az amerikai elnököt egy magyar-norvég vitában közvetítői szerepre kérték.

Egy, a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos népszavazással kapcsolatban elmondta, a magyar vagyonnyilatkozati rendszer az egyik legszigorúbb az EU-ban, de minden jószándékú változtatási javaslatra nyitottak. Korábban is felmerült és a képviselőknek is egyszerűbb lenne, ha a földhivatali nyilvántartásból a ingatlantulajdonuk megismerhető lenne - mondta, jelezve, az első kérdés az, hogy erre képes-e a földhivatali rendszer, lehet, hogy informatikai fejlesztésre van ehhez szükség. 

Kérdezték arról, hogy az Index nap folyamán arról írt, a kormánypártok módosítják az alaptörvényt - a többi között a meleg párok örökbefogadását tiltatnák - , ha ősszel Budapesten Tarlós István főpolgármester nyer. Úgy értékelt, az Index megkezdte a választási kampányt Karácsony Gergely (Párbeszéd) kampánycsapatának tagjaként. Az alkotmánymódosítást a főpolgármester-választással összefüggésbe hozni teljesen abszurd - hangoztatta. Kitért arra is, nem kívánnak változtatni az örökbefogadás szabályain, miszerint különböző nemű párok fogadhatnak örökbe.

Szerinte a hazugságok közé tartozik a cikk azon megállapítása, hogy a Fidesz belső felmérései szerint nem áll jól Tarlós István a főpolgármester-választáson.

Beszámolt arról is, hogy a fővárosi kormányablakok leterheltségének csökkentésére a vidéki kormányhivatalokból 35-36 ügyintéző érkezett Budapestre. Csökkentették az ügyfélfogadás idejét, amelynek révén nő az ügyintézésre fordítható idő  - tette hozzá. Elmondta, a fővárosban érkezett kormánytisztviselőket egyágyas szobákban szállásoltak el és pótlékra is számíthatnak.

Kérdésre elmondta, nagyságrendileg hatszáz kormánytisztviselő távozott a fővárosi kormányhivatalokból. Kitért arra, hogy jövő január után hétszáz ügycsoport már nem tartozik a kormányhivatalokhoz és a jelenlegi létszám akkortól biztosan elegendő. Azt is fontolgatják, hogy az átmeneti időszakra szeptembertől nyugdíjasokat foglalkoztatnak vissza - közölte.

Kérdezték arról is, mit szól ahhoz, hogy több ellenzéki párt és képviselő, köztük a DK és az MSZP sem szavazta meg a „lex Czeglédyt”. Gulyás Gergely ezt szomorúnak tartotta, de szerinte ez következik eddigi magatartásukból. Az a helyes, hogy ha senki nem mentesül a büntetőeljárás alól, ha képviselőjelöltté válik - hangoztatta. Közölte, a parlamentben ma olyan többség van, amely a büntetőeljárás alóli mentesülést nem támogatja.

A köznevelési törvény módosításának elhalasztásáról elmondta, egy fontos részletkérdésben nyitottak a változtatásra, miszerint a szóbeli értékelés az Oktatási Hivatal engedélyével megmaradhatna. Egyelőre ez az egy döntés született - válaszolta arra a kérdésre, hogy a többi vitatott pontban lehet-e változás.

Gulyás Gergely azt mondta, kizárni semmit sem lehet, de nem gondolja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteivel kapcsolatos törvénymódosítás sértene bármilyen uniós szabályt és ezért kötelezettségszegési eljárás indulna.

Egy, a budapesti Pride-rendezvényekkel kapcsolatos, a szabályozás szükségességét firtató kérdésre Gulyás Gergely közölte, a kormány szerint minden ember méltóságát tiszteletben kell tartani, a gyermekek egészséges testi és lelki fejlődéshez való jog azonban minden mást megelőz.

A szüleiket, testvérüket otthon ápolók díjával kapcsolatban nem tudta megmondani hány százalékban fordultak elő visszaélések. Az ellenőrzések folyamatosak - tette hozzá.

Elmondta, nincs olyan testületi döntés - de nem kizárt, hogy születhet - , hogy az önkormányzati választáson a XX. kerületben a Fidesz Szabados Ákos (független) polgármestert támogatja.

A vasárnapi rövidített nyitva tartás lehetőségéről szóló sajtóhírekre úgy reagált: semmilyen szabályozást nem terveznek a kérdésben.