Belföld

Valószínűsíthető Gyurcsányné felelőssége

Tovább folytatják a nyomozást az EMIR-ügyben, a szabálytalan szerződések megkötésekor Dobrev Klára volt a fejlesztési ügynökség elnökhelyettese, tizennyolcmilliárdos a kár

Továbbra is ismeretlen tettes ellen folytat eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt az uniós forráskezelés 2010 előtti, Brüsszel által is vitatott kiszervezése miatt.

Valószínűsíthető Gyurcsányné felelőssége
Fotó: MH

Az úgynevezett EMIR-ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel az eljárásról bővebb tájékoztatást nem lehet adni – közölte megkeresésünkre a rendőrség. Korábban a Fővárosi Főügyészség arról tájékoztatott, hogy a Nemzeti Fejlesztési Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2003 és 2008 közötti tisztségviselői miatt jelentős kár érhette a magyar államot. Az EMIR az európai uniós pályázatok nyomon követését szolgáló informatikai hálózatot jelenti, a kifogásolt időszakban a néhai szocialista képviselő, Komáromi András által alapított Welt 2000 Kft.-vel a megállapodásokat állami részről a később Gyurcsány-féle Altus vezetői, így a bukott miniszterelnök felesége, Dobrev Klára, valamint Heil Péter kötötték meg. Gyurcsányné 2002-től 2004-ig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jogelődjének az elnökhelyettese volt. Ezért lapunknak nyilatkozva Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos megkerülhetetlennek nevezte a Gyurcsány–Dobrev család felelősségét. Ami biztos: nem volt nyílt közbeszerzés, sem nyilvános pályáztatás.

A feltárt szabálytalanságok miatt az Európai Bizottság tizennyolcmilliárd forintnyi uniós támogatást követelt vissza hazánktól, a nyomozás emiatt kezdődött, még Lázár János korábbi kancelláriaminiszter feljelentésére. Az immár EP-képviselőként férje oldalán az ellenzéki politika frontvonalában ténykedő Gyurcsányné 2017-ben, még az Altus Zrt. vezérigazgatójaként úgy nyilatkozott, szerinte nem kell Brüsszelnek kifizetni az összeget. Az ügyben való érintettségén túlmenően a bennfenntesség érzését az is erősíthette vele kapcsolatban, hogy az Altus – konzorciumi tagként – számos zsíros megbízást kapott az elmúlt években az Európai Bizottságtól. A Fidesz ennek kapcsán korábban közölte, „a Gyurcsány család akárhogy is magyarázza, a brüsszeli bizottságtól kapott másfél milliárdos megbízása messziről bűzlik, és felveti a bújtatott pártfinanszírozás gyanúját. Gyurcsány Ferenc rendszeresen vesz ki pénzt a Brüsszel által pénzelt Altusból és abból a saját pártját több tízmillió forinttal pénzeli.”

Abban Dobrev Klárának mindenesetre semmiképp nem volt igaza, hogy az EMIR-ügyben kiszabott büntetést nem kell kifizetni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbbi kormányinfón kérdésünkre közölte: az EB arra jutott, teljesen szabálytalanok voltak a kifogásolt szerződések. „Három megállapításból kettőt sikerült nagy nehézségek árán kimagyarázni, vagyis az ország érdekében védtük a mundér becsületét, még akkor is, hogy ha egyébként a hibát nem mi követtük el, hiszen Dobrev Klára a fejlesztési ügynökség elnökhelyetteseként felügyelte az EMIR fejlesztését” – fogalmazott Gulyás Gergely. Hozzátette: a harmadik, védhetetlen kifogás miatt a brüsszeli testület százszázalékos pénzügyi korrekciót írt elő, ami azt jelenti, hogy 17,9 milliárd forintot kellett visszafizetnie a magyar államnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom