Belföld

Egyetemek a versenyképességért

Magyarországról öt intézmény, köztük az ELTE vesz részt az európai kezdeményezésben, új képzéseket is indítanak

Magyar egyetemek is részt vesznek az Euró­pai Bizottság felsőoktatási projektjében, amelynek célja többek között az európai intézmények közötti könnyebb átjárás, a szorosabb együttműködés és új képzések bevezetése.

Egyetemek a versenyképességért
Fotó: MH

Európai egyetemi szövetségek létrehozását jelentette be a minap az Európai Bizottság (EB), amelynek célja a mobilitás növelése, a képzés minőségének javítása és a versenyképesség fokozása. A tizenhét „európai egyetemet” huszonnégy uniós tagország több mint száz felsőoktatási intézménye alkotja, amelyek között szerepel alkalmazott tudományokat oktató, műszaki és képzőművészeti, tudomány, valamint kutatóegyetem is. Az egyes konzorciumok átlagosan hét intézményből állnak.

Első körben Magyarországról az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Közép-európai Egyetem (CEU), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) lesz tagja különböző szövetségeknek. Lapunk érdeklődésére az ELTE közölte, ez a kezdeményezés közelebb visz olyan korábbi célokhoz, amelyek elérésén Európa legtöbb egyeteme már hosszú ideje dolgozik: a Bologna-folyamat elveinek még nagyobb fokú megvalósításához, a hallgatói mobilitás új dimenzióinak feltárásához. A projekt részeként új képzések indulnak el az egyetemeken, aminek célja, hogy olyan készségeket, felkészültséget kapjanak a hallgatók, amelyek segítségével képesek alkalmazható válaszokat adni a kor szociális, környezeti, technológiai kihívásaira. „Az ELTE számára az együttműködés komoly lehetőséget jelent kutatási erősségei kamatoztatására, innovatív technikák kidolgozására és megvalósítására, az Európai Felsőoktatási Térséggel fennálló szilárd kapcsolat további erősítésére” – emelték ki.

A PTE a felsőoktatás digitális megújítására irányuló EDUC (European Digital UniverCity) elnevezésű konzorcium tagja. Tarrósy István, az egyetem kapcsolati és nemzetköziesítési igazgatója lapunknak elmondta, az együttműködés célja többek között, hogy fejlesszék a hallgatók kommunikációs ismereteit és növeljék láthatóságukat a kommunikációs világban közös digitális platformok bevezetésével. Fontosnak nevezte azt is, hogy a képzések esetében megtörténjen a tanulási környezet reformja, modernizálása, továbbá, hogy újfajta képzési programok induljanak el a konzorcium partnerintézményeiben. A tervek közt említette az európai diákkártya bevezetését, amely a hallgatók számára különböző, digitális alapú szolgáltatások biztosítását és az intézmények közötti könnyebb átjárást jelenti majd. „A konzorciumban való részvétel jelentősen erősítheti a PTE pozícióját és láthatóságát nemzetközi színtéren” – mutatott rá.

A SZTE közleményében kiemelte hogy az intézmény az európai egyetemek élvonalába tartozó négy partnerintézményével a globális egészség kihívásaival foglalkozik majd. A Soros-egyetem részéről tudatták: többek között a huszonegyedik századi demokrácia, a klímakatasztrófa és az Európai Unió kapcsán végzett kutatások koordinációja lesz a feladatuk.

Kapcsolódó írásaink

Pluszpénzhez jutnak az iskolaigazgatók

ĀRétvári Bence: A Soros-egyetemről az ellenzéki politikusok rendre úgy beszélnek, mint az egyetlen elismerendő intézményről. Nem más ez, mint a Soros-féle hálózat érdekeinek vak kiszolgálása