Belföld

A kormány javuló jövőképet kíván nyújtani a fiataloknak

A kormány célja, hogy Magyarországon egyre jobban megérje élni, dolgozni és családot alapítani – jelentette ki Varga Mihály a Fidelitas Nyári Szabadegyetemen pénteken Parádfürdőn. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés ezért egyszerre ad keretet a gazdaságvédelmi és a családvédelmi akciótervhez, illetve Magyarország biztonságának megőrzéséhez. 

A kormány javuló jövőképet kíván nyújtani a fiataloknak
Varga Mihály pénzügyminiszter a Fidelitas szabadegyetemén tartott előadást Parádon
Fotó: MH

Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy a kormány jövőre is szigorú és fegyelmezett költségvetési politikát folytat, miközben közel 224 milliárd forinttal többet fordít a családok támogatására, valamint a gazdaságvédelmi akcióterv révén mintegy 500 milliárd forinttal segíti a gazdaság szereplőit. Mint mondta, a gazdaság az idei első negyedévben 5,3 százalékkal bővült, évről-évre csökken az államadósság, folyamatosan bővül a foglalkoztatás és a 10 százalék feletti béremelkedésnek köszönhetően egyre több külföldön munkát vállaló magyar tér vissza az országba.

Hozzátette: nem „pillanatnyi fellángolásról” van szó, hiszen 2013 óta tartósan az uniós átlag fölött teljesít a magyar gazdaság. A hatéves növekedési pályához hasonlót nem nagyon ismer a gazdaságtörténet - mondta.

A miniszter kitért arra is, hogy a családok támogatására a kormány kidolgozta a hét pontos családvédelmi akciótervet. A program keretében bővül egyebek mellett a családok otthonteremtési kedvezménye, elindul a babaváró támogatás, a nagyszülői gyed, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is.

A tárcavezető a biztonságot megőrző intézkedésekről szólva elmondta, hogy a közbiztonság erősítésének, valamint a határok fokozott védelmének köszönhetően 2018-ban a világ 20 legbiztonságosabb országa között szerepelt Magyarország.

A pénzügyminiszter a szabadegyetem fiatal résztvevőihez szólva hangsúlyozta: a Magyarországon való boldogulásuk egyre megalapozottabb. Növekvő keresetek mellett folyamatosan csökkennek az adók - ismertette a miniszter, kiemelve, hogy július 1-től a szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal csökken.

Az államadósság szerkezete is megnyugtatóan alakul - jelentette ki Varga Mihály. Amellett, hogy folyamatosan csökken az államadósság, egészségesebbé válik annak szerkezete, mert a kormány jelentősen csökkenteni tudta a devizaadósság hányadát.

A miniszter a munkanélküliség és a foglalkoztatottság alakulásáról is elégedetten szólt, biztató adatnak nevezte a 70 százalékos foglalkoztatási rátát. 

A gazdaságvédelmi akcióterv szükségességét az eurózóna belassulásával és a negatív világgazdasági tendenciákkal indokolta. „Tartósan magasabb növekedést kell produkálnunk, mint a fejlettebb országok - ezt szolgálja az akcióterv” - hangsúlyozta Varga Mihály. 

A népesedési kihívások indokolják, hogy a 2020-as esztendő legfontosabb prioritása a családvédelmi program lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, aki kitért a program elemeire, a babaváró hitelre; az otthonteremetési kedvezményre, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, a jelzáloghitel elengedésére, a nagyszülői gyedre és a négy gyermeket szülő nők örökös szja-mentességére, valamint a teljes bölcsődei ellátás garantálására.

Kapcsolódó írásaink