Belföld

Nézőpont: Kipukkadt a DK-lufi az előválasztáson

Gyurcsány Ferencet a magyarok 70 százaléka, vagyis 5.6 millió választópolgár, a fővárosban pedig csaknem egymillió szavazásra jogosult nem szeretné fontos politikai pozícióban látni – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Nézőpont: Kipukkadt a DK-lufi az előválasztáson
Karácsony Gergelynek nehéz lesz elérnie a célját, hogy főpolgármester legyen, ugyanis Gyurcsány Ferenc támogatásával kell győznie ősszel
Fotó: Facebook

Az alacsony, 5 százalékos részvételt hozó budapesti baloldali előválasztás második fordulója bebizonyította, hogy a Gyurcsány-párt EP-választáson elért második helye csupán virtuális helyezés volt - mutattak rá a Nézőpont elemzői.

A Demokratikus Koalíció támogatását élvező Kálmán Olga kikapott Karácsony Gergelytől. Ennek oka a Nézőpont szerint a pártelnök magas országos és fővárosi elutasítottsága is lehetett, ugyanis Gyurcsány Ferencet a budapestiek 69, a teljes népesség 70 százaléka nem szeretné „fontos politikai pozícióban” látni.

Gyurcsány messze a legelutasítottabb politikus
Gyurcsány messze a legelutasítottabb politikus
Fotó: Nézőpont Intézet

Karácsony Gergelynek nehéz lesz elérnie a célját, hogy főpolgármester legyen, ugyanis Gyurcsány Ferenc támogatásával kell győznie ősszel - mutat rá a Nézőpont, amely szerint ez a feladat azért is lesz nehéz, mivel a DK elnöke után Vona Gábor (61 százalék), valamint holtversenyben ő és Dobrev Klára (47-47 százalék) a legelutasítottabb politikusok Magyarországon. Gyurcsány Ferencet csupán a magyarok 14, Vona Gábort 17, Dobrev Klárát 19, Karácsony Gergelyt pedig 20 százaléka szeretné „fontos politikai pozícióban” látni.

A Nézőpont szerint Karácsony Gergely számára rossz hír az is, hogy nemcsak Magyarország-szerte, hanem a fővárosban is magas (55 százalékos) az őt elutasítók aránya, ezzel szemben pedig még a fővárosban lakók negyede (23 százalék) sem szimpatizál vele.

Az ellenzéki politikusok esetén tapasztalt magas elutasítottsággal szemben, a magyar kormányfő támogatottsága jóval magasabb - emlékeztetnek a kutatók, hozzátéve, hogy jelenleg a legnépszerűbb politikus Magyarországon Orbán Viktor, a megkérdezettek több mint fele (51 százalék), vagyis több mint 4 millióan szeretnék „fontos politikai pozícióban” látni őt.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült  június 7-e és 11-e között. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem és kor szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,1 százalék. A kutatás budapesti almintája kisebb elemszámú (n=181), a fővárosi adatok ennek ismeretében értelmezendőek.