Belföld

Kiterjeszti a kormány a Klebelsberg-ösztöndíjat

Egyre vonzóbb a pedagógusi pálya, 2018-ra csaknem harmadával nőtt a jelentkezők száma 2012-höz viszonyítva – nyilatkozta lapunknak Horváth Zita helyettes államtitkár

A kormány kiemelt figyelmet fordít a pedagógusok megbecsülésére és arra, hogy biztosítva legyenek számukra a szükséges anyagi és szellemi javak, a megfelelő utánpótlás, továbbá hogy minden körülmények között a munkájukra tudjanak koncentrálni. A cél, hogy minél több fiatal válassza a tanító pályát, ennek érdekében szeretnénk kiterjeszteni a képzésben résztvevőkre a Klebelsberg-ösztöndíjat – mondta lapunknak a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Kiterjeszti a kormány a Klebelsberg-ösztöndíjat
A tanítóképzés szorul a legkevésbé átalakításra – mondta Horváth Zita
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Kétségtelenül igaz, hogy az ország bizonyos pontjain létezhet pedagógushiány, ezért motiválni kell a fiatalokat, aminek egyik eszköze lehet, hogy a kormány szeretné kiterjeszteni a Klebelsberg-ösztöndíjprogramot. Ezenkívül jövő évtől ösztöndíjat biztosít a nemzetiségi tanító- és tanárképzésben résztvevők számára – hangsúlyozta lapunknak Horváth Zita. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárt annak apropóján kérdeztük, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kara az állami magyar nyelvű tanítóképzés százötven éves fennállásának évfordulója tiszteletére konferen­ciát rendezett a Magyar Tudományos Akadémián.

A konferencia résztvevői visszatekintettek a tanítóképzés százötven éves történetére, ezenkívül a képzés jelenlegi helyzetével is foglalkoztak. „Megnéztük a képzés felépítését, azt, hogy szükség van-e esetleges reformokra, melyek a megtartandó jó elemek, továbbá, hogy miként lehetne a fiatalok számára vonzóvá tenni a pályát” – mutatott rá Horváth Zita. Áttekintették azt is, hogy az országban jelenleg mely intézményekben folyik a képzés, rendben van-e a területi lefedettség. Megerősítette, a képzőhelyek száma elegendő, egyedül a hallgatói létszámeloszlás az, amely kisebb aránytalanságot mutat. Ez azonban szinte valamennyi szak esetében jellemző, hiszen a fiatalok többsége Budapesten szeretne továbbtanulni. „A pedagógus-utánpótlás szempontjából fontos lenne, hogy például a kelet-magyarországi régióban is megfelelő számú tanítót képezzünk. A cél, hogy megőrizzük és megerősítsük a vidéki képzőhelyeket és a pedagógusképzést” – emelte ki.

Érdeklődésünkre kitért arra is, hogy jelenleg nehéz pontos helyzetképet adni a pedagógusszámról, hiszen a tanév befejezését követően vannak, akik nyugdíjba mennek, pályát módosítanak, vagy majd szeptemberben kezdenek el tanítani. Arra a kérdésre, hogy jelenleg hányan választják a pályát, elmondta: a pedagógus pálya egyre vonzóbb, az ötvenszázalékos béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 2018-ra közel harmadával, harmincegy százalékkal nőtt a jelentkezők létszáma 2012-höz viszonyítva. „Azonban soha nem lehetünk elégedettek a felvételi számokkal, hiszen sok jó tanítóra lenne szükség. Végignéztük, hogy az elmúlt években miként alakultak a jelentkezések, és bár volt egy pár év, amikor csökkent a pályát választók száma, az utóbbi időben növekedés tapasztalható. Az emelkedő tendencia folytatódhat az ösztöndíjprogramok kiterjesztésével” – tette hozzá. A képzéssel kapcsolatban jelezte, időnként felül kell vizsgálni annak struktúráját, belső szakmai tartalmát, de összességében a tanítóképzés azon szakok közt van, amely a legkevésbé szorul átalakításra, nemzetközi mércével mérve is kifejezetten jónak mondható.

Kapcsolódó írásaink

Nincsenek túldolgoztatva a magyar pedagógusok

ĀVéletlenszerűen választották ki az iskolákat a kutatásban, a tanárok – válaszaik alapján – felkészültségüket illetően magabiztosak, és elsősorban hivatástudatból választották ezt a pályát