Belföld

Ügyfélkapun keresztül is intézhető lesz a beiratkozás a köznevelési intézményekbe

Online adminisztráció

Már 18 általános és középiskolai tanulmányi ügyet lehet elektronikusan intézni az állami fenntartású köznevelési intézményekben az úgynevezett KAFFEE projekt segítségével – közölte a Klebelsberg Központ (KK).

A fejlesztés ötmilliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg, amelynek egyes részei – amint arról lapunk is beszámolt – már a 2018/2019-es tanévben használhatók voltak. Hajnal Gabriella, a KK elnöke a tegnapi tájékoztatón felidézte, hogy az idén áprilisban lezajlott általános iskolai beiratkozáskor már választhatták a szülők az online ügyintézés lehetőségét, az adatokat akár otthonról is feltölthették a KRÉTA-rendszer felületére. Mintegy hatezer szülő indította el elektronikusan a beiratkozást, a folyamat végén pedig több mint 67 ezer szülő kapta meg KAFFEE-rendszerből generált határozatot a gyermek felvételéről. Ehhez hasonló nagyságú elektronikus ügyintézési fejlesztés az oktatás területén még nem valósult meg – hangsúlyozta Hajnal Gabriella, hozzátéve, hogy ez újabb lépcsőfok a köznevelés digitális átalakításában. A KAFFEE-program biztosítja a szülők és a diákok számára is a magasabb, minőségibb szolgáltatási színvonal elérését. Már elektronikusan is elintézhetők a különböző köznevelési eljárások, többek között a beiratkozás, átiratkozás, felmentések, igazolások, bizonyítványok pótlása. Ezen kívül a jogszabályban meghatározott térítési díjakat is befizethetik a szülők a KAFFEE-rendszeren keresztül, amit a tankerületi központ azonnal könyvelni tud az új online gazdálkodási és HR-rendszer révén. A következő tanévben pedig lehetőség lesz az ügyfélkapun keresztül történő beiratkozásra és hitelesítésre is, ebben az esetben a szülőnek nem is kell személyesen megjelennie az intézményben. Mindez igazodik a kormány elektronikus adminisztrációra vonatkozó célkitűzéseihez, a köznevelési ügyintézés országosan egységessé és szabályozottá vált a 21. század elvárásainak megfelelően – írta közleményében a Klebelsberg Központ.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom