Belföld

Kálmán Olga magyarázza a bizonyítványát

A Demokratikus Koalíció (DK) azon dolgozik a jövőben, hogy Karácsony Gergely az ellenzéki tábor sikeres főpolgármester-jelöltje legyen - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Kálmán Olga, aki a DK jelöltjeként vett részt az ellenzéki előválasztáson. 

Kálmán Olga magyarázza a bizonyítványát
Malőrnek nevezte az egykori tévés, hogy nem volt jelen az előválasztó eredményhirdetésén
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Innentől kezdve nem kérdés, hogy az ellenzéki tábor főpolgármester-jelöltjét Karácsony Gergelynek hívják, az sem kérdés, hogy amiben csak lehet, én a munkámmal segíteni fogom őt, és az sem kérdés, hogy innentől kezdve a Demokratikus Koalíció is azért dolgozik, hogy Karácsony Gergely az ellenzéki tábor sikeres főpolgármester-jelöltje és sikeres, győztes főpolgármestere legyen ősztől” - mondta Kálmán Olga.         

A DK jelöltje ismét gratulált Karácsony Gergelynek, aki - mint mondta - „nagyon meggyőző többséget” szerzett az előválasztáson. Kálmán Olga úgy vélte: az előválasztás az ő és a momentumos Kerpel-Fronius Gábor jelölésével nyert valódi értelmet, és ebben a versenyben Karácsony Gergely meg tudta mutatni, hogy szoros helyzetben, valódi kihívások közt igenis jól tud teljesíteni.

Nincsenek sikeres vagy sikertelen jelöltek, hanem a három közül kiválasztották a legjobbat a választók, ennyi - mondta Kálmán Olga
Nincsenek sikeres vagy sikertelen jelöltek, hanem a három közül kiválasztották a legjobbat a választók, ennyi - mondta Kálmán Olga
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az előválasztásról szólva „több mint fantasztikusnak” és a „demokrácia ünnepének” nevezte azt, ami elmúlt napokban Budapesten történt. A város és mindenki, aki részt vett az előválasztásban bebizonyította, hogy Budapestnek szüksége van a demokráciára - fogalmazott.

Arról, hogy miért nem volt ott szerdán, az előválasztás eredményhirdetésén, Kálmán Olga azt mondta: ennek az volt oka, hogy nem kapott meghívást az eseményre, de szerinte ebből nem kell semmilyen messzemenő következtetést levonni. Technikai malőrnek, félreértésnek nevezte a történteket, hangsúlyozva, hogy senkiben semmilyen rossz érzés nincs ezzel kapcsolatban.

A DK jelöltje cáfolta, hogy Karácsony Gergely konkrét fővárosi posztra kérte volna fel
A DK jelöltje cáfolta, hogy Karácsony Gergely konkrét fővárosi posztra kérte volna fel
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Hozzátette: arról, hogy az eredményváróra a jelölteket is várják, nem tudott sem ő, sem DK elnöke, sem a párt kommunikációs igazgatója, mert az utolsó információ ezzel kapcsolatban az volt, hogy minden jelölt saját pártjával, aktivistáival fogja az eredményt várni. Nemmel, nevetve válaszolt arra kérdésre, hogy esetleg azért nem volt-e ott az eseményen, mert „összeomlott” az eredmény hallatán.    

Kálmán Olga - aki korábban televíziós újságíró volt - jövőbeli, esetleges politikai szerepvállalásával kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta: személyesen beszélt csütörtökön Karácsony Gergellyel, de a jövőről, illetve arról, hogy hogyan tudja segíteni majd a munkáját, további egyeztetések lesznek. Szintén kérdésre válaszolva cáfolta, hogy Karácsony Gergely konkrét fővárosi posztra kérte volna fel. „Isten őrizz, ő nem ilyen, és sem vagyok ilyen” - jegyezte meg Kálmán Olga, aki szerint sem ő, sem Karácsony Gergely, sem Kerpel-Fronius Gábor nem „pozícióosztásokban” gondolkodnak.

Arra, hogy a DK-val való kapcsolata megmarad-e, Kálmán Olga azt válaszolta: erről még nem beszéltek, még nem tudja a jövőt
Arra, hogy a DK-val való kapcsolata megmarad-e, Kálmán Olga azt válaszolta: erről még nem beszéltek, még nem tudja a jövőt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Arra, hogy a DK-val való kapcsolata megmarad-e, Kálmán Olga azt válaszolta: erről még nem beszéltek, még nem tudja a jövőt. Egy másik, a jövőjét firtató kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az előválasztás és a kampány időszaka alatt nem azzal foglalkozott, hogy mi lesz, ha nem sikerül, ezért nem tud arra választ adni, mi lesz egy vagy két hét múlva, vagy szeptemberben, októberben.

Arra a kérdésre, hogy kiértékelték-e már, miért nem járt sikerrel a kampánya, Kálmán Olga úgy válaszolt: az előválasztás igenis nagy siker, a budapestiek sikere volt. „Nincsenek sikeres vagy sikertelen jelöltek, hanem a három közül kiválasztották a legjobbat a választók, ennyi” - fogalmazott.

Kálmán Olgát arról a telefonos kampányról is kérdezték, amelyben Karácsony Gergelyt a DK jelöltjeként állították be. Erről a DK jelöltje azt mondta: Karácsony Gergely emiatt elnézést kért, „ezen túlhaladt az idő”.         

Kálmán Olga hangsúlyozta, hogy Tarlós István jelenlegi főpolgármesternek „van félnivalója”, és reményét fejezte ki, hogy októberben a város „visszakapja, amit elvettek tőle az elmúlt 9 évben”.    

A DK-tól azt várják a budapestiek, hogy betartsa a megállapodást - mondta Karácsony Gergely
A DK-tól azt várják a budapestiek, hogy betartsa a megállapodást - mondta Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Karácsony: Közös Kampánystábot állít fel négy ellenzéki párt
Az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum vezetői megállapodtak abban, hogy az őszi önkormányzati választási kampány idejére egy közös politikai testületet és közös operatív kampánystábot hoznak létre.
Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján jelezte: korábban azt mondta, az előválasztás lezárulta után mindössze tizenkét órára van szükség ahhoz, hogy az ellenzéki pártok közötti viszonyokat „kiegyenesítsék”, a bizalmi problémákat megoldják, és közös kampánycsapattal vágjanak neki az önkormányzati választásnak, Budapest „visszafoglalásának”.
A Párbeszéd társelnöke a részleteket ismertetve azt mondta, hogy a politikai testületben mindegyik csatlakozó párt vezető politikusokkal képviselteti magát és közösen alakítják ki a stratégiát. A közös operatív kampánystábot a pártok erőforrásaira és aktivistáira építve hozzák létre - tette hozzá. Magyarázatként azt mondta, hogy a pénz, a hatalom és a média a Fidesz oldalán áll, ezt csak azzal tudják kompenzálni, ha aktivistákkal lepik el a fővárost.
Karácsony Gergely közölte, remélik, hogy hamarosan tovább bővül az együttműködők köre, mert szükségük van a Jobbikra és az LMP-re is. Kérdésre válaszolva azt mondta, a felmérések szerint ő tudja a legjobban mozgósítani az ellenzéki szavazókat és neki van a legtöbb esélye Tarlós István főpolgármesterrel szemben.
Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kiderült-e már, ki volt az a stábtagja, aki azzal hívogatta a választókat, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is őt támogatja az előválasztáson.
Megkérdezték tőle, kinek üzent, amikor szerdán, az előválasztási eredmény tudatában azt mondta, hogy „nincs több politikai sz.rkavarás”. Karácsony Gergely azt felelte, hogy a jobboldali, kormánypárti sajtónak.
A DK-tól azt várják a budapestiek, hogy betartsa a megállapodást, és a pártoknak is ez a közös érdekük - jelentette ki egy újabb felvetésre reagálva.

Szerdán jelentették be, hogy Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd politikusa nyerte az ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztását. Karácsony Gergely a június 20-tól június 26-án délig tartó előválasztáson 33 ezer 355 szavazatot szerzett. Az előválasztáson a DK támogatásával függetlenként induló Kálmán Olga lett a második 25 ezer 093, míg a harmadik helyen Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa végzett, aki 9792 szavazatot kapott.