Belföld

Tájékozatlan ígérgetés

Jó hír a DK jelöltjének, Kálmán Olgának, hogy a magyar kormány az Egészséges Budapest Program keretében hétszázmilliárd forintot fordít a kórházak és szakrendelők megújítására

Kálmán Olga Budapestre vonatkozó kampányígéretei nem csak anyagilag, jogilag sem teljesíthetőek. A DK főpolgármester-jelöltje erős csúsztatásokkal érvel.

Tájékozatlan ígérgetés
Nagy számok, kispárti jelöltek. Kerpel-Fronius Gábor és Kálmán Olga
Fotó: MH/Ficsor Márton

Csak Kálmán Olga, a DK főpolgármester-jelöltje körülbelül kétezer milliárd forintnyi nem létező pénzt költött el a vasárnap esti előválasztási vitán, de ha Karácsony Gergely ígéreteit is hozzáadom, be lehet csukni a kaput – mondta tegnap Tarlós István főpolgármester a köztévében. A városvezető szerint azonban nem csak pénzügyileg, jogilag is teljesíthetetlenek az ellenzéki jelöltek ígéretei.

Kálmán Olga, akire egyébként tegnap Demszky Gábor egykori SZDSZ-es főpolgármester is szavazott az előválasztáson, kezdettől fogva hangosan kampányol a budapesti egészségügy „megreformálásával”. Kijelentései azonban nem csak anyagilag nem teljesíthetők, erős tájékozatlanságról is tanúskodnak. Kampányfilmjében többek között azt mondja, főpolgármesterként elintézné, hogy ne kelljen több hónapot várni egy időpontra a szakrendelőkben, valamint panaszkodik, hogy kilenc év „uniós pénzesőjéből „Budapesten az egészségügyre nem jutott”. Azt ígérte, ezeken változtatna főpolgármesterként. Azonban erre, pozíciójából adódóan nem nagyon lenne lehetősége.

Ennek egyik oka, hogy 2012. május 1-től összesen hetven egészségügyi intézmény került az önkormányzatoktól az államhoz, 2015 óta pedig hivatalosan is az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) látja el a kórházfenntartó szerepét. Ahhoz, hogy ezen változtatni lehessen – tehát például, ahogy Kálmán Olga és több ellenzéki politikus hangoztatja, Budapest visszavenné az ellátást – minimum a parlament döntése szükséges, de semmiképpen sem a mindenkori főpolgármesteré egy személyben. Nem igaz az az állítás sem, amely szerint több hónapot kell várni egy időpontra a szakrendelőkben. Először is tisztázandó: az alapellátás és a szakrendelők fenntartása a fővárosi önkormányzatok kötelező feladata. Vagyis azok kerületi hatáskörben működnek, nem Budapest főpolgármesterének közvetlen irányítása alatt.
A várakozással kapcsolatban pedig éppen a közelmúltban készült egy átfogó kutatás arról, melyik vizsgálatra mennyi idő bekerülni. Bár a minta országos, értelemszerűen a fővárosi szakellátást is érinti: a kutatás szerint a járóbeteg szakellátásban az átlagos betegvárakozási idő szakmától függően három és ötven nap között mozgott. A Medicina 2000 felmérése szerint több vizsgálatra már három-négy nap alatt bejuthattunk, ugyanakkor tény és való, hét olyan szakrendelés is volt, ahol legalább egy hónapot kellett várni. Az összes szakterület összesített átlagos várakozási ideje 22,8 nap volt. Tehát még a legrosszabb esetben sem jelenthető ki a több hónapos átlagos türelmi idő. Ugyanakkor, ha ezeken változtatni szeretne a mindenkori főpolgármester, egyszemélyben továbbra sem tehetné meg: ahhoz ugyanis a teljes rendszer több pontján való beavatkozás szükséges, amely elsősorban az emberi erőforrások miniszterének, az egészségügyi államtitkárnak és a szakrendelők esetében az önkormányzatoknak a feladata.

Az uniós források felhasználásával kapcsolatos kijelentése Kálmán Olgának szintén nem, vagy nem teljesen igaz: a brüsszeli „pénzeső” valóban nem Budapestre, hanem a vidéki egészségügyi intézményekre hullott, egészen pontosan ötszázmilliárd forint. Ebből a pénzből Budapest, ha akart, sem kaphatott volna, hiszen azt Brüsszel kifejezetten a vidék támogatására utalta.

Jó hír viszont Kálmán Olgának, hogy ha az unió nem is, a magyar kormány támogatja a Pest megyei régiót, így az Egészséges Budapest Program keretében hétszázmilliárd forintot fordít a kórházak és szakrendelők megújítására.

Kapcsolódó írásaink

Lopott videóval kampányol Kálmán Olga

ĀEngedély nélkül használta fel az ATV felvételét, és ezzel törvényt sértett a DK főpolgármester-jelöltje - Újabb jogsértő videót töltött fel! - VIDEÓK

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom