Belföld

Régóta népszerű Tarlós István

Sem Karácsony Gergely, sem pedig Kálmán Olga nem tudná megverni Tarlós Istvánt egy most vasárnapi főpolgármester-választáson – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyről lapunk is beszámolt. Tarlóst a budapestiek közel kétharmada (62 százalék) alkalmasnak tartja a főpolgármesteri posztra, míg Karácsony Gergelyt 35, Kálmán Olgát 32, Puzsér Róbertet 13, Kerpel-Fronius Gábort pedig 11 százalékuk.

Régóta népszerű Tarlós István
Lényegesen jobb városvezetőnek tartják a budapestiek, mint Demszkyt
Fotó: MH/Bodnár Patrícia


A Nézőpont egy tavaly év eleji felméréséből az is kiderült, hogy a budapestiek lényegesen jobb főpolgármesternek tartják Tarlós Istvánt (53 százalék), mint szabaddemokrata elődjét, Demszky Gábort (17 százalék). Az akkori kutatás szerint a biztos szavazók 52 százaléka szavazott volna Tarlós Istvánra, míg 26 százaléka Karácsony Gergelyre. A Medián tavaly júniusi adatai szerint a regnáló főpolgármester az ötödik legnépszerűbb politikus volt az országban, egy tavaly októberi Nézőpont felmérés pedig azt mutatta, hogy Tarlós még a Fidesz-KDNP-nél is népszerűbb a fővárosban tizenegy százalékponttal.

A 2018 októberi kutatás is azt mutatta, hogy Tarlós István legalább 45 százalékot szerezne, míg egy közös, meg nem nevezett baloldali jelölt 31 százalékos eredményt érne el. Az áprilisi felmérés sem mutatott mást, fél évvel a választás előtt a budapestiek csaknem fele (48 százalék) támogatta volna őt szavazatával, szemben Karácsony 29, és Puzsér 9 százalékával.

Ám Tarlós nem csak közvélemény-kutatásokat, hanem választásokat is nyer, és azon kevés fővárosi politikusok egyike, akik 1990 óta aktívak. A rendszerváltást követő első önkormányzati választáson Óbuda polgármesterévé választották. Győzelmét ezek után még háromszor, 1994-ben, 1998-ban majd 2002-ben is megismételte. 2006-ban indult először a főpolgármesteri posztért, és csak 1,7 százalékkal maradt alul Demszky Gáborral szemben, de 2010-ben már fölényesen megnyerte a választást. Miután pedig 2014-ben újraválasztották, kilenc éve vezeti a fővárost.

A főpolgármester nyílt levelet intézett az ellenzékhez

Tarlós István nyílt levélben reagált az ellenzéki főpolgármester-jelöltek szerinte képtelen ígéreteire, ahol lényegében megismételte a lapunknak múlt héten adott exkluzív interjújában elhangzottakat. A Magyar Nemzetben megjelent levél legfontosabb állításait az alábbiakban foglaljuk össze.

A főpolgármester megjegyzi, az ellenzék folyamatosan próbálja úgy beállítani, mint a Fidesz bábját, aki képtelen önálló döntéseket hozni. Erre így reagált: „Nem vagyok a Fidesz tagja, 30 éves politikai pályafutásom alatt soha nem volt keresztapám, és senkitől nem kaptam utasításokat”. Hozzátette, a Fidesz 30 éve támogatja őt minden választáson, és bár sok kérdésben komoly érték- és érdekazonosság van közte és a nagyobbik kormánypárt között, időnként voltak és vannak vitáik. Ezzel szemben „Kálmán Olga vagy Karácsony sokkal kevésbé önállóak Gyurcsány árnyékában”, Karácsonyról pedig nemrég bizonyosodott be, hogy még Zuglóban sem hallgatnak rá a szövetségesei - írta Tarlós István.

A főpolgármester leszögezte: „Októberben rólam fognak szavazni, nem a miniszterelnök úrról.” Az ellenzéki előválasztásról úgy fogalmazott: Az egész ceremónia nem a választás törvényes szabályai szerint történik. A tényleges részvételi aránytól kezdve a válaszadók hovatartozásán, válaszainak komolyságán át a szavazatok számáig és megoszlásáig hitelesen semmi nem ellenőrizhető. Mivel közjogi értelemben az egész procedúra nem minősül választásnak, egy esetleges svindlinek vagy nagyotmondásnak, be nem tartott ígéretnek sincs semmilyen következménye. Tarlós szerint „egész dolog egy választásnak álcázott marketingtevékenység”, továbbá listakészítés a választókról. 

Emellett azt is kijelentette, hogy nem volt valódi vita a jelöltek között, mert ha valóban meg akartak volna mérkőzni „nyilvánvalóan előkerültek volna Karácsony több mint zűrös zuglói ügyei”, ezekről viszont szó sem esett. A főpolgármester kiemelte, az ellenzék hiába próbálja korrupciós vádjait a fővárosra is rávetíteni, Budapesten 9 év alatt egyetlen korrupciós botrány sem volt.

Tarlós Karácsony Gergely tevékenységét értékelve azt írta: a baloldali politikus hiába tagja öt éve a Fővárosi Közgyűlésnek, „a közgyűlésektől, a bizottsági jelenléttől és a munka meghatározó többségétől távol tartotta magát”, tavaly például összesen 18 másodpercnyi felszólalása volt a jegyzőkönyvek alapján.

Eközben a Karácsony által vezetett kerületben, Zuglóban „teljes a káosz”, egymást érik a zavaros ügyek, melyekből többet is felsorolt a főpolgármester, például a parkolási botrányt, vagy a Pillangó park felújításának skandalumát.

Tarlós István szerint Kálmán Olgának fogalma sincs az önkormányzati rendszer működéséről, a költségvetés szerkezetéről, de még az önkormányzati törvényről sem. A főpolgármester hozzátette, akkora dőreségeket még Puzsér Róbert sem mondott kampánya során, mint Kálmán Olga.

Tarlós úgy véli, a legnagyobb probléma az ellenzéki jelöltekkel, hogy olyan ígéreteket tesznek, amelyek betartását a törvények vagy a pénzügyi lehetőségek nem teszik lehetővé, ezzel pedig becsapják a választókat. Karácsony és Kálmán közlekedéssel kapcsolatos ígéreteiről azt írta, „pár hónap alatt biztosan csődbe vinnék a BKV-t”. A teljes jelenlegi buszállomány elektromosra való cserélése - mellyel a DK jelölte kampányol - több okból is kivitelezhetetlen: egyrészt csuklós e-busz nincs is Magyarországon, másrészt - ami a nagyobb probléma - az elektromos buszok ára a szükséges drága infrastruktúra nélkül is duplája az Euro VI-os dízelbuszokénak, összességében pedig több tízmilliárd forint a különbség - mutatott rá a főpolgármester.

A Karácsony-féle közlekedési alapjövedelmet teljes blöffnek nevezte, az ellenőrzést gyakorlatilag megszervezhetetlennek látja, és az is nagy kérdés, miből finanszíroznák a feltételeket.

Kálmán Olga kerületenként évente 100 önkormányzati bérlakást építtetne. Tarlós István szerint ez pénzügyi szempontból megoldhatatlan, kerületenként 3 milliárd forintba kerülne, miközben egy átlagos önkormányzat éves költségvetése 20 milliárd, emellett jogi akadályokba is ütközik a megvalósítás, mivel „ilyen jogosítványa sem a főpolgármesternek, sem a fővárosi közgyűlésnek nincs”.

Tarlós: Jelenleg is tart a panelprogram

Tarlós István kedden az MTI-nek küldött közleményben is nyilatkozott a lakáskérdésről. Elmondta, jelenleg is tart az állam által támogatott panelprogram, amely a panelos épületek energiatakarékosságra törekvő felújítását - szigetelés, nyílászárók, homlokzatok - jelenti. Tarlós István a közleményben azt írta, Kálmán Olga hétfőn „bágyadtan bejelentette”, hogy a főpolgármester leállíttatta a panelprogramot. „Bizonyosan nem állítottam le ilyeneket, annál is kevésbé, mert nem is állt volna módomban” - fogalmazott a főpolgármester.
Ismertette, a több mint 900 000 budapesti lakásból összesen 1200 van a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában - jellemzően azok sem emeletes panelházakban -, és általában a panelos társasházakban is kisebbségben vannak a budapesti önkormányzatok, ezért nincsenek döntési helyzetben. Úgy vélekedett, „Kálmán asszony” környezetében valaki arra emlékezhetett, hogy - mint írta - nem tudja, hol és miért, valaki kitalálta: a tízemeletes panelos épületek felső két szintjét le kell bontani. A főpolgármester ezt sem tudta volna megakadályozni, de - közleménye szerint - egy kérdésre válaszolva akkor azt mondta: ha statikai szempontok nem indokolják, értelmetlen, mert ettől nem nőne, hanem csökkenne a lakásszám. „Ha ez panelprogram? Ha ez leállítás?” - zárta közleményét Tarlós István.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom