Belföld

A fesztiválok biztonságáról tárgyal a parlament

A zenei fesztiválok résztvevőinek biztonsága, illetve a bűncselekmények, terrorcselekmények megelőzése érdekében a rendezvények szervezőit a látogatók személyes adatainak rögzítésére kötelezné az a fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott törvényjavaslat, amelyet kedden kezdett tárgyalni az Országgyűlés.

A fesztiválok biztonságáról tárgyal a parlament
Fesztiválnagyhatalom vagyunk, ezek a magyar rendezvények itthon és nemzetközileg is sikeresek, mondta Halász János
Fotó: mh

Halász János (Fidesz) az előterjesztők nevében arról beszélt: a zenei fesztiválok biztonságát erősíteni kell, ehhez pedig új, szigorúbb ellenőrzési, azonosítási rendszerek szükségesek . A javaslat kizárólagos céljának az ilyen rendezvényekre látogatók személyi biztonságának garantálását, a bűncselekmények, kiemelten a terrorcselekmények hatékony megelőzését, valamint a körözött személyek azonosítását és elfogását nevezte. 

„Fesztiválnagyhatalom vagyunk”, ezek a magyar rendezvények itthon és nemzetközileg is sikeresek - mondta a képviselő, felhívva a figyelmet arra, hogy az ilyen élőzenei tömegrendezvényeket azonban számos esetben nagykiterjedésű szabadtéri helyszíneken rendezik, amelyek nem állnak folyamatos őrzés alatt, és előzetes teljes átvizsgálásuk sem valósítható meg.  

Hangsúlyozta: az ilyen tömegrendezvényeken az aktív fizikai biztonsági intézkedések mellett, a rendezvényeken részt vevő személyek beazonosítása hatékonyan segíthetné elő a súlyos, a látogatók életét vagy egészségét veszélyeztető bűncselekmények megelőzését vagy azok bekövetkezése esetén a következmények kezelését.

Az előterjesztés ezért arra kötelezné a szervezőket, hogy rögzítsék a 25 ezer főnél nagyobb, belépőjegyváltáshoz kötött zenei rendezvényeken résztvevők személyes adatait: a családi és utónevet, az állampolgárságot, a nemet, a születési időt, a személyi okmány kiállító államot és a fotót - ismertette. Jelezte: ezeket az adatokat 90 napig tárolhatják  a szervezők, ezt követően meg kell semmisíteniük azokat. 

Halász János „komolytalan felvetésnek” nevezte, hogy ezek az adatok az államhoz vagy politikai pártokhoz kerülhetnének, hiszen - mint mondta - a fesztiválszervezők eddig is kezeltek adatokat a jegyvásárlások kapcsán, és most is velük összhangban nyújtották be a javaslatot. 
Hangsúlyozta: az adatokat a rendőrség, a TEK, a NAV, az ügyészség és a bíróság kaphatja meg írásos kérés alapján.

Kormány: Támogatjuk a fesztiválozók biztonságának növelését

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára közölte: a kormány támogatja az előterjesztést, mert álláspontjuk szerint a fiatalok védelmében szükség van a javaslatban foglalt lépésekre. A személyi biztonság, a bűncselekmények és a terrorcselekmények megelőzése az első - jelentette ki. Kiemelte: bűncselekmény esetén a javaslat a hatóságok számára sokat segít az azonosításban. 
Megerősítette: nem a kormánynak vagy politikai pártoknak, hanem a szervezőknek kell majd tárolniuk és bizonyos idő után megsemmisíteniük az begyűjtött adatokat. 

Fidesz: A kikapcsolódásról és a biztonságról szól a javaslat

Nyitrai Zsolt, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt: Magyarország a 15. legbiztonságosabb ország a világon, és az a cél, hogy ez így is maradjon vagy javuljon. A látogatók szubjektív biztonságérzetének növelése és a fizikai biztonságuk megteremtése, a bűncselekmények és kiemelten a terrorcselekmények megelőzése érdekében a rendezvényszervezőknek Európa- és a világszerte egyre komolyabb lépéseket kell tenniük - mondta.
Felhívta a figyelmet arra: a tömegrendezvények szervezőire vonatkozó jogi kötelezettségek nem ismeretlenek a magyar jogban, hiszen a sporteseményeknél már most is lehetőség van a van látogatók igen szigorú azonosítására, zenés-táncos rendezvények pedig külön engedély és biztonsági terv birtokában tarthatóak meg. A kormány tehát eddig is prioritásként kezelte a rendezvények látogatóinak biztonságát és a bűncselekmények megelőzését, a mostani javaslat pedig bővítené a hatályos szabályozást - fejtette ki.
Ismertette: a javaslat a fenti célok érdekében a tömegrendezvények esetében a szervezőket kötelezné a látogatók meghatározott adatainak rögzítésére, ugyanakkor okmánymásolásra csak a fotó esetében adna lehetőséget.
Elmondta: az adatrögzítésre a rendezvény helyszínén kerülhetne sor, de a javaslat lehetőséget ad a jeggyel rendelkező látogatók előzetes adatrögzítésére, ami személyes megjelenés útján vagy akár a szervező által létrehozott, megfelelő adatvédelemmel rendelkező online felületen is megvalósulhat.
Ugyanakkor - tette hozzá - az előzetes rögzítés során megadott adatokat a tömegrendezvény helyszínén össze kell vetni a látogató okmányában szereplő adatokkal.
 

Jobbik: „üzletszaga” van a javaslatnak

Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a személy- és vagyonvédelmi törvénybe tervezik iktatni a most javasolt szabályozást, ez szerinte „kodifikációs silányság”.
A javasolt új szabályokról szólva felvetette a kérdést, hogy miért csak a 25 ezernél nagyobb létszámú, fizetős, zeneszolgáltatási rendezvényekre vonatkoznak a tervezett adatrögzítési előírások.
Szerinte „üzletszaga” van a javaslatnak, és sokkal egyszerűbb lenne, ha a kormánypártok megmondanák, mi a valódi célja.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új szabályok alapján egy este hét órakor kezdődő koncertre körülbelül délben kell majd elkezdeni a beengedést, mivel mindenki adatát ellenőrizni kell.

KDNP: szükségesek és arányosak a javasolt új szabályok

A zeneszolgáltatási tömegrendezvények jelenleg nem tudják garantálni a résztvevők biztonságát, ezért mindenképp indokolt biztonsági intézkedések bevezetése, jelen esetben ez az adatrögzítést jelentené - ismertette Vejkey Imre (KDNP), szükségesnek és arányosnak nevezve a javasolt új szabályokat.
Megjegyezte, hogy ezt a sportrendezvények tekintetében a sporttörvény már jelenleg is lehetővé teszi, egyes labdarúgó-mérkőzések esetében pedig kötelezővé teszi még a most javasoltnál is szigorúbb adatkezeléssel járó beléptető rendszer alkalmazását.
A KDNP parlamenti frakciója támogatja a törvényjavaslatot - közölte.

MSZP: az egyedi, kivételező jogalkotás újabb példája a javaslat

Varga László (MSZP) azt mondta, sok a kérdőjel a jogszabállyal kapcsolatban, amely az egyedi, kivételező jogalkotás újabb példája.
A Sziget fesztivált is szervező cég adatvédelmi megbírságolása után érkezett a Ház elé a javaslat - jegyezte meg.
Ő is feltette a kérdést, hogy miért pont 25 ezernél nagyobb létszámú rendezvényekre kell alkalmazni a javaslatot, miért nem vezetik be minden olyan rendezvényre, amelyre jegyet kell vásárolni. A VIP-vendégekre is vonatkoznak majd az előírások? - érdeklődött, arra is választ várva, mi garantálja, hogy a begyűjtött adatokat nem kapcsolják össze más, központosított állami adatbázisokkal.

DK: a Fidesz nem érti az adatvédelmet

Arató Gergely (DK) szerint a törvényjavaslat arról árulkodik, hogy a Fidesz nem érti az adatvédelmet, a kormánypárt még mindig úgy gondolja, minél több adatot gyűjtenek be, annál jobb.
Úgy fogalmazott: nemcsak adatvédelmi, de rendészeti, terrorelhárítási szempontból sem igaz, hogy az „ész nélküli” tömeges adatgyűjtés nagy mértékben elősegítené a biztonságot. A célzott, megfelelő jogi garanciákkal védett adatgyűjtés visz előrébb - mondta.
Szavai szerint ez a jogalkotás semmilyen más célt nem szolgál, mint hogy legalizáljanak egy személyiségi jogot sértő gyakorlatot.

LMP: jelen formájában nem elfogadható a javaslat 

Demeter Márta, az LMP vezérszónoka szerint a cél - közte a tömegrendezvényekre belépők biztonságának biztosítása, terrorcselekmények megakadályozása - maximálisan támogatandó, de a választott eszközök alkalmatlanok, és azt kérte gondolják újra a törvényjavaslatot. 
A tömegrendezvényt szervezők nem lehetnek alkalmasak és jogszabályi felhatalmazása sincs annak megállapítására, hogy a belépni szándékozók hamis vagy hamisított okmánnyal lépnek-e be - mutatott rá.

A bűncselekményt elkövetni szándékozók, terrorcsoportokhoz tartozók rendelkeznek azokkal a hamis, vagy hamisított okmányokkal, amivel meg tudják téveszteni a nem kellően felkészült adatkezelőket. Az adatkezelés a bűncselekmények visszaszorítására azért sem lehet alkalmas, mert a beléptetési rendszer alkalmazása során a rendezvényszervező csak arról szerez tudomást, hogy ki az aki a rendezvény területén tartózkodik, azt azonban nem tudja megállapítani, hogy a rendezvény területén elkövetett bűncselekményt pontosan ki követte el.     
Nem a megfelelő törvényben és nem a megfelelő eszközöket alkalmaznak - összegzett az ellenzéki politikus. 
A preventív, általános információ gyűjtés nem elég hatékony, hogy a feljogosított állami szervek érdemben cselekedjenek. A politikus sürgette a személy- és vagyonőrökre vonatkozó szabályok pontosítását is. Jelenleg ugyanis ebben a szakmában tízezreket foglalkoztatnak feketén.  
A módosítást jelen formájában az LMP nem tudja támogatni - közölte. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára hozzászólásában azt mondta, Arató Gergely ne oktassa ki őket adatvédelemből, demokráciából, és kormányzásból. Felidézte, hogy amikor kormányon voltak csődbe vitték az országot, tönkre tették a fővárost. 2006-ban szemeket lövettek ki, és Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő azt mondta, élvezettel nézte ezt az akciót. Felszólította a képviselőt, hogy ne akarja átírni a történelmet, ne akarja lehazudni ezt az időszakot. 
Nyitrai Zsolt (Fidesz) előterjesztőként azt mondta, a személy és vagyonőrökre vonatkozó javaslatokról érdemes beszélni, ezek az emberek megérdemlik, hogy munkájukat pontosan szabályozzák. A tárgyalt jogszabály fő célja a polgárok és a fesztiválozók védelme - jegyezte meg.

DK: alkalmatlan a törvényjavaslat, arra amire szánták

Arató Gergely (DK) azt mondta: 2006-ban az ellenzék megpróbálta megbuktatni a hivatalban lévő kormányt, ez nem sikerült, érti, hogy ez azóta is fáj a mostani kormánypártoknak. 
Megjegyezte: 2010 előtt az éppen regnáló főpolgármestert négyszer választották újra a budapestiek, annyira talán mégsem voltak elégedetlenek, azzal, ami történt a fővárosban. A DK-s képviselő úgy látta: a törvényjavaslattal összefüggésben a kormánypártoknak nem nagyon vannak érveik, arra vonatkozóan, miért szükséges az adatgyűjtés, és miért lesznek ettől biztonságosabbak a fesztiválok? 
    
Az általános vitát az elnöklő Jakab István lezárta.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom