Belföld

Új irány kell Európának

Hétértékelő. A bukott baloldal győzelmét hozza a házi verseny az ellenzéki oldalon, Gyurcsány megpróbálhatja majd felülírni az alkukat — mondta lapunknak Kiszelly Zoltán

Orbán Viktornak sokadszorra lett igaza – vont mérleget a minapi uniós csúcs kapcsán lapunknak Kiszelly Zoltán poli­tológus.

Új irány kell Európának
Karácsony Gergelyt meglepte Kálmán Olga indulása, előválasztási győzelme esetén pedig ismét a bukott kormányfő manőverei miatt aggódhat
Fotó: MH/Ficsor Márton

Megbukott a csúcsjelölti rendszer, a csúcsjelölteken kívül senki sem érdekelt a fenntartásában – értékelte a múlt heti uniós csúcson történteket lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója. Ismeretes, a jelek szerint eldőlt, se a néppárti Manfred Weber, se a szociáldemokraták által jelölt Frans Timmermans nem lesz az Euró­pai Bizottság elnöke. Kiszelly szerint alapvetően intézményi vitáról, illetve az Európai Parlament túlterjeszkedéséről van szó, ám az öt éve még működő szisztémát már Angela Merkel is elengedte, Emmanuel Macron pedig végig ellenezte.

Orbán Viktornak sokadszorra lett igaza – vont mérleget a szak­-értő, emlékeztetve, az előző EP-választás után David Cameron brit miniszterelnökkel együtt csak a magyar kormányfő ellenezte Jean-Claude Juncker kinevezését. Látszik, vezetésével az Európai Unió nem haladt előre, nem lett versenyképesebb, sőt a migrációs válságot sem tudta kezelni. Weber és Timmermans a status quo emberei, szintén nem tudnák előre vinni az uniót, márpedig a fontosabb országokban született választási eredmények is azt mutatják, új irány kell, ahogy azt Orbán régóta mondja – véli az elemző.

Ami a Fidesz által javasolttal szemben a baloldalnak udvaroló Európai Néppártot illeti, Weberék sokadszor is bedőltek a liberálisoknak, s így működött Macron megosztási stratégiája. A bajor csúcsjelölt „maga alatt fűrészelte az ágat”, a hatalom ígéretéért cserébe. Kiszelly kifejtette, öt fő uniós pozíciót kell elosztani, erről tehát egyelőre nem sikerült megállapodni. Mindenképp fontos szakasz következik Európa életében, az eddigi unió elérte működési határait, s miután a brüsszeli elit a régi, valójában gazdaságilag, politikailag és társadalmilag is fenntarthatatlan modellhez ragaszkodik, nagy a harc.

Orbán megvétózta a 2050-ig szóló klímacélokat – írta az ellenzéki sajtó a csúcs kapcsán. A szakértő szerint valójában a lengyelek tettek így, s mi csak többedmagunkkal csatlakoztunk ehhez. Minden okunk megvolt erre, hiszen felelős és kiszámítható átmenetet akarunk a megújuló energiákhoz, nem akarunk fejest ugrani a sötétbe, látjuk a németek ideológiai megfontolásból meghozott hibáit. Ismert: Berlin lekapcsolta az atomerőműveket, s most oroszt gáz éget, illetve a korábbinál jóval többet fizet az import áramért. A kormánynak a rezsicsökkentés védelme is fontos, ezért is lényeges lépés, hogy elindult Paks 2 építése. Közben egymás után épülnek a napelemparkok, ami persze nem jut el a liberális buborékba – mutatott rá.

Kiszelly szerint a klímaváltozás természetesen valós folyamat, figyelni kell rá, ám a veszélyeket túldimenzináló „hájpot” most csak azért tornásszák fel Nyugaton, mert ki akarják ütni a migrációt mint metatémát. Az emberjogi aktivizmus kezd nevetségessé válni, a gendernek annyi, ez van helyette. Csakhogy ez ugyanúgy kirekesztő ideológia, hiszen a liberálisok szerint kizárólag úgy lehet védeni a környezetet, ha az ember közben genderista és globalista is.

Az ellenzéki előválasztásról szólva Kiszelly úgy vélekedett, Kálmán Olga Simicska-árva, vagyis az egyik oligarcha, Gyurcsány Ferenc leigazolta a másik oligarcha emberét. Amúgy mindenképp a bukott baloldal győzelmét hozza az előválasztás az ellenzéki oldalon. A három jelölt egy csapatot alkot, bárki nyer, szövetséget kötnek. Ugyanakkor előfodulhat az is, hogy ha nem Kálmán Olga nyer, Gyurcsány Ferenc megpróbálja majd újranyitni az ellenzéki alkut Budapesten. Célja ugyanis továbbra is az MSZP, illetve a többiek gyengítése.

Kapcsolódó írásaink

Semmi meglepő nincs Gyurcsány árulásában

ĀHétértékelő. Boros Bánk Levente szerint az ellenzékiek nem mernek vagy nem akarnak felelős és számonkérhető politikusként a választók elé állni, ezért keresnek külsős jelölteket

Gyurcsány fog diktálni az ellenzéki castingon

ĀHétértékelő. Kálmán Olga jelölésével Karácsonyt akarják ellehetetleníteni, aki kétségbeesetten próbál a víz felett maradni, miután az MSZP–Párbeszéd történelmi mélységekbe zuhant

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom