Belföld

Intézetet alapítana a Mazsihisz

Eltávolítaná magától a közéleti konfliktusokat a hitközségi szövetség

A hazai zsidó egyházak közötti „versengés” egyik epizódja lehet, hogy információink szerint új tudományos háttérintézmény megalakításán gondolkodik a Mazsihisz.

A tavaly elhunyt Randolph L. Braham történészről, holokausztkutatóról elnevezett intézet létrehozásán gondolkodik a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, azaz a Mazsihisz, értesültünk. Egész pontosan egy Heisler András elnök által készített vezetői előterjesztés született a témában, ám a tudományos háttérintézménynek és kommuniká­ciós eszköznek szánt szervezet létrehozásáról az egyház közgyűlésének kell döntenie, amire akár még hónapokat kell várni.

Mindenesetre a cél az lenne, hogy az új intézet szakpolitikai munkákkal segítse a Mazsihisz döntéshozatalát, továbbá eltávolítsa az egyháztól azokat a konfliktusokat, melyek ma politikai vitáktól terheltek. Ismert, a Mazsihisz a holokauszt gyermekáldozatai emlékére szánt múzeum, a Sorsok háza és egyéb emlékezetpolitikai kérdésekben is markánsan a kormánnyal szemben foglalt, illetve foglal állást. Ezeket „vállalná át” az új szervezet, hogy a hitközség inkább a hitéleti és közösségi kérdések kapcsán kapjon figyelmet. A névválasztás aligha véletlen: az óriási nemzetközi tiszteletnek örvendő professzor egyik utolsó nyilatkozata éppen a Sorsok háza koncepciójának elítélése volt.

Mindez ugyanakkor egyelőre csupán egy szándék, a részletek kidolgozása még hátravan, ám indokolhatja a lépést az is, hogy a Mazsihisszel „versengő” Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó pár hónapja bejelentette: brüsszeli székhellyel, kormányzati támogatással létrejön az Európai Tett és Védelem Liga. Ez a szervezet az európai országok antiszemitizmusát kutatja, a törvényalkotás, az igazságszolgáltatás, a monitoring-kutatás és az oktatási rendszer területén folytat kiterjedt tevékenységet.

Köves Slomó lapunknak korábban elmondta, azzal, hogy a kormány évi ötszázmillió forinttal támogatja a kezdeményezést, „még inkább egyértelművé válik: értéknek tekinti az antiszemitizmus elleni küzdelmet, és ebben Magyarország – mint Iz­rael egyik legfontosabb euró­pai barátja – más európai kormányokat is lépéskényszerbe hoz”. Emellett ráadásul szintén az EMIH közreműködésével jött létre a Magyar Zsidó Történeti Intézet is. w

Kapcsolódó írásaink