Belföld

Fidesz: Weber és Timmermans elbuktak, ez jó hír Magyarország számára

Világossá tettük, hogy nem támogatunk olyan jelöltet az EU vezetőjének, aki ösztönözné a bevándorlást és nem adja meg a tiszteletet Magyarországnak és a V4 országainak – mondta Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője kedden az Országgyűlésben az európai parlamenti választásokat követő uniós tárgyalásokkal kapcsolatban. Hozzátette: Weber és Timmermans elbuktak, ami jó hír Magyarország számára, hiszen nem azt a politikát képviselték, amelyre a magyarok elsöprő többségben mandátumot adtak.

Fidesz: Weber és Timmermans elbuktak, ez jó hír Magyarország számára
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kocsis Máté úgy vélte: Manfred Weber elfordult az Európai Néppárt keresztény értékeitől, nyíltan hadat üzent uniós tagállamok kormányainak, így néhány hónap alatt saját magát tette alkalmatlanná az Európai Bizottság vezetői posztjára.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője kijelentette: olyan vezetőkre van szükség, akik egy tagállamot sem támadtak meg az elmúlt években, és a V4-ek ebben is állapodtak meg. Hozzátette: a V4-eknek nincs kimondott jelöltjük, de több más jelöltet is elfogadhatónak tartanak.

„A Jobbik mocskos szájú politikai performanszaihoz a jövőben sem leszünk partnerek”

A fideszes politikus a jobbikos Jakab Péter felszólalására reagálva azt mondta: szülei úgy nevelték, hogy az étel nem játék, azt nem szokták dobálni vagy „politikai performanszok szimbólumává” tenni, ezért a teremszolgálattal visszajuttatták a Jobbik-frakcióhoz azt a zacskó száraztésztát, amelyet a múlt héten a miniszterelnök asztalára tettek az ülésteremben. Kocsis Máté kijelentette: a Jobbik „mocskos szájú politikai performanszaihoz” a jövőben sem lesznek partnerek. Jakab Péter a „tésztás akcióval” méltatlanul megsértett több millió kormánypárti szavazót - mondta a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, hogy Jakab Péter még lehet a „Jobbik Retkes Attilája”, aki majd „lekapcsolja a villanyt az egykor szebb napokban látott pártban”.

Jakab Péter arról beszélt, hogy a kormány, amely szerint az ország jobban teljesít, titkolja a szegénységet. Attól félnek, hogy kiderülne, a kormánypártiak gazdagodása és az ország elszegényedése között szoros összefüggés van? - firtatta. Szerinte ma az előrejutás fokmérője Orbán Viktor személye; akit Orbán Viktor támogat, az Mészáros Lőrinc-i képességekkel is milliárdos lehet. A kormányfő elintézi az egészet annyival, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: a kormány olyan bizottság elnököt szeretne, aki tiszteletben tartja a nemzetek önállóságát és önrendelkezését, aki kiáll az illegális bevándorlás ellen és épít Európa keresztény gyökereire. Az uniós tárgyalások alapvető körülményének nevezte, hogy a V4-ek egységesek, annak ellenére, hogy a vezetőik különböző pártcsaládokhoz tartanak. Jelezte: a visegrádi országok a következő csúcs előtt is egyeztetnek majd.

Az államtitkár az ellenzéktől azt kérte, ne a külföldet képviseljék Magyarországon, hanem Magyarországot képviseljék Brüsszelben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom