Belföld

Karácsony közlekedési alapjövedelmet vezetne be Budapesten

Az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje közlekedési alapjövedelem bevezetését javasolja Budapesten azok számára, akik részben vagy egészben hajlandóak lennének lemondani a városi autózásról.

Karácsony közlekedési alapjövedelmet vezetne be Budapesten
Karácsony szerint a bérletárak csökkentésétől nem apadnának a bevételek, hanem inkább nőnének
Fotó: Papajcsik Péter

Karácsony Gergely pénteken a Facebook-oldalán élő közvetítés keretében számolt be az elképzelésről, amely szerint például 50 ezer forintnyi kedvezményt lehetne nyújtani a közösségi közlekedés használatára jogosító éves bérlet árából azoknak, akik lemondanak arról, hogy a városban tartsák az autójukat. Már az is nagy eredmény volna, ha az autót használók 10 százaléka közösségi közlekedésre váltana - tette hozzá. Felmérésekre hivatkozva elmondta: ma a közlekedők 45 százaléka használja a tömegközlekedést és 35 százalék jár autóval. Az a cél, hogy ez az arány 50:25-re változzon - fűzte hozzá.

Ezzel kapcsolatban követendőnek nevezte az ellenzéki politikus az osztrák fővárost, ahol csupán napi 1 euróba kerül a közösségi közlekedés használata azok számára, akik éves bérletet vásárolnak. Ennek köszönhető, hogy Bécsben 800 ezer éves bérletet adnak el, miközben Budapesten csupán 40 ezret; az ár sokkal inkább versenyképes az autózáséhoz képest, sőt az éves bérlettel át lehet hangolni az embereket arra, hogy egy városban a közösségi közlekedés az elsődleges. 

Az ár csökkentésétől nem apadnának a bevételek, hanem inkább nőnének - vélekedett Karácsony Gergely, utalva a várható keresletbővülésre. Mindehhez persze szükség volna a szolgáltatások minőségének javítására, légkondicionálásra, pontosságra és az online, elektronikus jegyrendszer bevezetésére - mondta a politikus, aki a közvetítés tanúsága szerint a 4-6-os villamoson utazva ismertette a tervet.

Kapcsolódó írásaink

Töretlen Tarlós előnye

ĀHozzá képest jelentősen eltörpül a legnépszerűbb ellenzéki jelölt, Karácsony Gergely támogatottsága is - derül ki a közvélemény-kutatásból