Belföld

Hangsúlyos iskola-előkészítés az óvoda utolsó évében

Tízezer pedagógus már el is végezte a digitális továbbképzést

Gőzerővel zajlik az iskolák digitális fejlesztése a hátrányos helyzetű régiókban is, az eszközök nagy részét községek oktatási intézményei kapják – derült ki Rétvári Bence írásbeli válaszából.

Hangsúlyos iskola-előkészítés az óvoda utolsó évében
Rétvári Bence
Fotó: MH

Aggodalma érthetetlen a hátrányos helyzetű települések iskoláiért, miközben azzal a baloldallal fog össze, amely 381 helyen zárt be iskolákat, és azt a Fidesz–KDNP kormányt támadja rendre, amely deklaráltan a kistelepülési iskolák felzárkóztatását tűzte ki célul – reagált Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Ander Balázsnak az interaktív táblákkal kapcsolatban feltett írásbeli kérdésére. Felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy a Digitális kompetencia fejlesztése című projekt keretében nem interaktív táblákat (fehértábla plusz projektor), hanem interaktív paneleket (75 coll átmérőjű, érintőképernyős eszközök) kapnak az iskolák. Háromezer ilyen panelt osztanak ki, ezek 43 százalékát községekben, 32 százalékát városokban, húsz százalékát megyei jogú városokban és öt százalékát nagyközségekben. Negyvenezer pedagógus továbbképzése zajlik le 2020 végéig, ennek fele idén szeptember elsejéig. A májusban megnyitott képzési felületen már több mint harmincezer tanár iratkozott fel, és tízezren mára el is végezték a digitális továbbképzést – tudatta az államtitkár. Hozzátette, a fejlesztések keretében 51 ezer laptop, 31 500 táblagép, ötezer projektor és 14 ezer asztali gép is került az iskolákhoz. A kormány 26 milliárd forintot fordít arra, hogy szélessávú internet és korszerű wifihálózat legyen az intézményekben.

Rétvári Bence tegnap a köztelevízióban az Országgyűlésnek benyújtott köznevelési törvénymódosításról beszélt. Rámutatott, hogy a pályakezdő tanárokat is segíti a tervezett változtatás, mert akkor is elkezdhetnek tanítani, ha a nyelvvizsga hiánya miatt csúszik a diplomájuk kiadása. Régebben volt rá lehetőség, hogy a tanulmányok utolsó évében már bekapcsolódjanak a tanításba, és a szakemberek szerint ez most is jó lenne – jegyezte meg az államtitkár. Kitért rá, hogy a jogszabály megteremti a törvényi felhatalmazást az iskolaigazgatói béremelésekhez az iskola méretétől és az ott tanulók teljesítményétől függően.

Rétvári Bence az M1-en beszélt arról is, hogy a javaslat alapján az óvoda utolsó éve iskolaelőkészítő év lenne, és még inkább ösztönözne arra, hogy hároméves korban elkezdjék az óvodát a gyerekek, mert minél korábban indul a fejlesztésük, annál jobb. A Kossuth rádióban az államtitkár elmondta, tartalmi segítséget is szeretnének adni az óvodáknak, az eddig kialakult sokféle gyakorlatot szeretnék egységesebbé és hatékonyabbá tenni, hogy ne a gyerek 13–14 éves korában döbbenjenek rá a szülők, hogy valamilyen képesség elsajátítása kimaradt az alsó tagozatban.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom