Belföld

Orbán Viktor: Paks nélkül nem lehetnek klímavédelmi céljaink

Orbán Viktor miniszterelnök több kérdésre is válaszolt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában.

Orbán Viktor: Paks nélkül nem lehetnek klímavédelmi céljaink
Orbán Viktor miniszterelnök a hétfői Országgyűlésen
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ha nincs Paks, nincsenek klímacélok

„A klímaváltozás ügyében a V4-kel közösen álláspontot szeretnénk képviselni” - válaszolt Orbán Viktor Schmuck Erzsébet (LMP) azon kérdésére, a legközelebb Európai Tanács ülésén támogatni fogja-e az unió szigorúbb klíma célkitűzéseit.

A miniszterelnök idézte az alaptörvényt, eszerint „felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit”. Biztosította a képviselőt arról, hogy a magyar kormány számára fontos a környezet védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem is, mindannyian tisztább vizet, tisztább levegőt és elviselhetőbb klímát szeretnének. Magyarország ezért minden nemzetközi kötelezettségének eleget tesz - rögzítette a kormányfő.

Kitért arra is, hogy a kormány célja: hosszú távon a magyar villamosenergia-termelés két forrásból származzon, atomenergiából és megújuló energiából, elsősorban naperőművekből. A nap- és atomenergia együttes használatával a magyarországi áramtermelés nagy része szén-dioxid mentes lehet - közölte, és azt kérte, támogassa a kormányt ebben, illetve a paksi blokk megépítésében. Úgy fogalmazott: vagy klímacélok és akkor Paks, vagy nincs Paks és akkor nincsenek klímacélok. 

„Ennél ízléstelenebb hozzászólást még egyszer sem hallottam”

„Harminc éve teljesítek szolgálatot a magyar Országgyűlésben, de ennél ízléstelenebb hozzászólást még egyszer sem hallottam” - mondta a kormányfő Szabó Tímeának (Párbeszéd), aki azt hangoztatta, hogy a miniszterelnök egyetlen gesztusra sem volt képes a Hableány tragédiája után, és bűnösnek nevezte a kormányt.

Orbán hozzátette: minden kérdést - beleértve a részvétnyilvánítást is - a baleset másnapján a dél-koreai elnökkel megbeszélt.

Kiemelte: a tragédia az egész országot megrázta, komolyan kell venni, hogy az áldozatok a vendégeink voltak, ezért helyes, ha szívünkben gyászoljuk és majd emléket is állítunk nekik.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a Hableány hajó kiemelési munkáiban 498-an vettek részt, néhányan az életüket is kockáztatva végezték munkájukat. Köszönet jár a mentésben résztvevőknek, példaértékű helytállásuk minden tiszteletet megérdemel - fűzte hozzá. Jelezte: a hatóságokat mindenre kiterjedő alapos vizsgálatra utasította, ennek a végeredményét várja. 

Szabó Tímeát az elnöklő Latorcai János többször is figyelmeztette, mint kiemelte: az ellenzéki politikus a tragédiából, a gyászos eseményből politikai tőkét akar kovácsolni.

Orbán Viktor a Jobbiknak: Megértem, hogy csalódottak és idegesek

A Jobbik harcolni akar a Fidesz ellen, de az igazság az, „még abban is ügyefogyottak, hogy felismerjék, kivel is harcolnak”, mert valójában a saját választóikkal teszik. A Jobbik tavaly még a legerősebb ellenzéki párt volt, most pedig még az MSZP is jobban szerepelt nála, a Jobbik egy év alatt elveszítette választói kétharmadát - fejtette ki Orbán Viktor, miután az antiszemita Jakab Péter (Jobbik) azt kérdezte tőle, hol rontotta el.

A kormányfő hozzátette: „megértem, hogy csalódottak és idegesek, és önök ezért engem hibáztatnak, de kérem, gondolkodjon el rajta: nem lehet-e, hogy az önök készülékében van a hiba”.

Jakab Péter viszonválaszában azt mondta, másfél millió ember tervezi az ország elhagyását, így nincs kire építeni az országot. A politikus szerint egy szatyor tésztát ér az ország, majd felmutatott egy zacskó tésztát, amit odaadott a miniszterelnöknek.

Orbán Viktor erre úgy reagált: a „törpepárttá” zsugorodott Jobbik politikusa a Gyalog galopp című filmben szereplő, kezét, lábát vesztett Fekete Lovagra emlékezteti, aki fogadkozik a harc folytatására. „Nem kellene harc helyett inkább pihenniük egyet?” - tette fel a kérdést.

Latorcai János alelnök szóhasználatára és az átadott szatyor miatt is figyelmeztette Jakab Pétert.

„Nem fogadok el kioktatást az MSZP-től”

Amikor az MSZP kormányon volt, segélyt és nem munkát adtak a megváltozott munkaképességűeknek, és egyhavi nyugellátást is elvettek tőlük. Az MSZP mai aggódását ezért kétszínűségnek nevezte Orbán Viktor, akit a rokkantnyugdíjasok helyzetéről kérdezte Harangozó Tamás (MSZP).

Kifejtette: a nemzeti kormány 2010-ben munkát kínált mindenkinek, és ma a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya a 2010-es 18 százalékról 2018-ra 41,6 százalékra nőtt. Az Ab döntését pedig végre fogják hajtani - közölte.

Harangozó Tamás reagálásában azt hangoztatta, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania.

A miniszterelnök viszonválaszában azt mondta: az MSZP kormányon elvett egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól, egyhavi bért az ápolóktól, az orvosoktól, a rendőröktől, a közalkalmazottaktól, és devizahitel-csapdába kergette az embereket. Ezért szociális kérdésekben nem fogad el kioktatást az MSZP-től.

A kommunizmus elleni küzdelem erkölcsi kötelesség

„A kommunizmus elleni küzdelem erkölcsi kötelesség” - mondta Orbán Viktor, miután Gréczy Zsolt (DK) azt kérdezte tőle, miért árulta el 1989 örökségét.

Hozzátette, hogy 1989-ben és ma is így gondolja, majd azt közölte, az 1956-os Intézet a Veritasnál jó helyen lesz. 

Gréczy Zsolt erre azt mondta, hogy a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, Szakály Sándor ennek éppen az ellenkezőjét kérte. Szerinte egyébként az Orbán-kormány csak szóban harcol a kommunizmus ellen, „Krakus ügynöktől kezdve például a főváros közvetlen vezetésében is felbukkannak az előző, állampárti vezetők”.

A kormányfő viszonválaszában a DK-t egy olyan pártnak nevezte, amelynek elnöke már 30 éve is elítélte, hogy a magyarok a szabadság visszaállítását követelték. A DK elnöke magyar állampolgárok ellen vezényelt lovas rohamot 2006-ban, bevallotta, hogy hazudik reggel, éjjel meg este, tönkretette Magyarországot, magyart a magyar ellen fordított - sorolta, feltéve a kérdést: mégis ki az, aki megtagadja itt a múltat?

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom