Belföld

Tóth Bertalan: Az MSZP csak később értesült a Karácsony-DK megállapodásról

Az MSZP vezetői csak az európai parlamenti (EP) választás kampányában értesültek arról, hogy Karácsony Gergely (Párbeszéd) megállapodott a Demokratikus Koalícióval (DK) - közölte az MSZP elnöke pénteken Budapesten egy háttérbeszélgetésen.

Tóth Bertalan: Az MSZP csak később értesült a Karácsony-DK megállapodásról
Tóth Bertalan, Karácsony Gergely és Ujhelyi István
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Tóth Bertalant arról a megállapodásról kérdezték, amely szerint Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke januárban vállalta, nem szerepel az MSZP-Párbeszéd EP-listáján, cserébe a DK támogatja az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson.

Az MSZP elnöke elmondta, bár a megkötése pillanatában nem tudott a megállapodásról, később elfogadta Karácsony Gergely indoklását, hogy pártok felett álló jelölt kíván lenni.

Tóth Bertalan közölte, meglepte, hogy a DK Kálmán Olga újságírót indítja az előválasztáson; a szocialisták továbbra is Karácsony Gergelyt támogatják, őt tartják a legalkalmasabb jelöltnek.

Hozzátette: támogatni fogják Kálmán Olgát vagy a Momentum jelöltjét, Kerpel-Fronius Gábort is, ha ők nyerik az előválasztást.

A pártelnök kérdésre elmondta, az MSZP-nek 30-40 millió forintja lesz az önkormányzati kampányra, ehhez jönnek a helyi szervezetek forrásai.

Beszélt arról is, hogy több tényező okozta az MSZP-Párbeszéd EP-választási eredményét. Ezek között említette, hogy nem volt egyirányú, egységes kampány, Bangóné Borbély Ildikó patkányozós mondatát, a kibeszélést. Azt sem tartotta jó üzenetnek, hogy listavezetőként közölte, nem megy ki Brüsszelbe. 

Tóth Bertalan Szanyi Tibor alelnök közelmúltbeli, a párt vezetőségét bíráló leveleivel kapcsolatban azt mondta, politikában nem lehet megsértődni. Utolsó figyelmeztetés az elnökség szerdai állásfoglalása, miszerint a párt belső fórumai nyitottak a tagok szabad véleménynyilvánítása előtt, de az elnökség nem tűri a kibeszélést, aki ezzel szembemegy, azt a közösség ki fogja vetni magából - mondta.

Kitért arra, hogy az MSZP-nek elnöksége kezdetén, tavaly nyáron még egymilliárd forintos tartozása volt, októberben lejárt két nagyobb követelés, így jelenleg 550 millió forint az adósság.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom