Belföld

Fidesz: Karácsony mindent megtesz, hogy elfedje Zugló rossz gazdálkodását

Bírósághoz fordult a Fidesz, mert Karácsony Gergely, Zugló polgármestere nem válaszolta meg a kerületi önkormányzat gazdálkodását érintő adatigénylési kérdéseiket - közölte Zsigmond Barna Pál, a Fidesz budapesti szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus ráadásul letagadta, hogy kapott volna leveleket a Fidesztől, de pórul járt, ugyanis ezeket dokumentumok támasztják alá.

Fidesz: Karácsony mindent megtesz, hogy elfedje Zugló rossz gazdálkodását
A Fidesz szerint Karácsony Gergely nemhogy a főváros, de még egy kerület vezetésére is alkalmatlan
Fotó: Bodnár Patrícia

„Az átláthatóság bajnokánál egyre nagyobb a homály” - fogalmazott a politikus. Hozzátette: Karácsony Gergely megválasztásakor még azt ígérte, hogy Zugló az átláthatóság mintapéldája lesz és minden szerződést kereshető formában közzétesz az önkormányzat, a gyakorlat ennek pont az ellenkezőjéről árulkodik.

Megjegyezte: Karácsony Gergely még átláthatósági biztost is tartott, például „a nagy tervekkel érkező” LMP-s Vágó Gábort, akinek azonban „rövid idő után beletört a bicskája a feladatba”.

A Fidesz budapesti szóvivője szerint ma már ott tartanak, hogy egy önkormányzati képviselőnek közérdekű adatigénylést kell benyújtani, hogy tájékozódjon.

Ezt „teljesen hajmeresztő” önkormányzati gyakorlatnak nevezte, és úgy vélte: ilyen is csak Karácsony Gergely polgármestersége alatt fordulhat elő, aki „egyszerűen alkalmatlan” posztjára.

Elmondta: a zuglói Fidesz több alkalommal is adatigénylést nyújtott be, például a kifizetetlen számlákról és a kintlévőségekről, Karácsony Gergely azonban mindent megtesz, hogy elfedje a rossz gazdálkodást, és a május elején benyújtott adatigényléseket sem válaszolta meg, nem biztosította az átláthatóságot.

Zsigmond Barna Pál közölte: véleményük szerint Karácsony Gergely ezzel megsértette az infotörvényt, ezért csütörtökön a bírósághoz fordultak.

Az MTI-nek elmondta: a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján azt kérik, hogy kötelezze Karácsony Gergelyt a kért adatok kiadására.

Karácsony egyébként az MTI-nek adott nyilatkozatában letagadta a leveleket. „A zuglói Fidesznek egyetlen adatigénylése sem érkezett a zuglói önkormányzathoz” - állította a polgármester, amivel csak az a probléma, hogy ezt az Origo birtokába jutott dokumentumok határozottan cáfolják. Sőt kiderült az is, hogy Karácsony aláírt dokumentumokkal reagált a közadat igénylésekre. Halasztást kért, de az új határidőt sem tartotta be. 

Május 9-én Kovács Balázs, fideszes önkormányzati képviselő kérte „Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatát a 2019. április 30-ai kifizetetlen számláinak listáját a számlakibocsájtó, fizetési határidő, összeg (bruttó) megjelölésével”.

Közérdekű adatigénylés Kovács Vélától
Közérdekű adatigénylés Kovács Bélától
Forrás: Origo

Szintén azon a napon kérte Zugló lejárt követeléseinek tételes listáját a hátralékos neve, fizetési határidő, összeg (bruttó) megjelölésével.

Közérdekű adatigénylés Kovács Bélától
Közérdekű adatigénylés Kovács Bélától
Forrás: Origo

Látható tehát, hogy ezek az adatigénylések valóban léteznek, ráadásul visszaigazolta és alá is írta őket Karácsony. Érdemben viszont nem reagált, mindössze az adatszolgáltatások határidejét hosszabbította meg. Csakhogy június 8-án ezek is lejártak, válasz pedig továbbra sem érkezett.

Határidő-hosszabbítás Karácsony Gergely aláírásával
Határidő-hosszabbítás Karácsony Gergely aláírásával
Forrás: Origo
Határidő-hosszabbítás Karácsony Gergely aláírásával
Határidő-hosszabbítás Karácsony Gergely aláírásával
Forrás: Origo

Kapcsolódó írásaink