Belföld

Új utakon a rákgyógyításban

Kásler Miklós: Budapesti székhellyel megalakul a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia

A nemzeti rákprogramok és klinikai vizsgálatok harmonizációja szerepel a kelet-közép-európai országok együttműködésének prioritásai között – erről beszélt Kásler Miklós miniszter az új intézmény létrehozásának bejelentésén.

Új utakon a rákgyógyításban
„Hatékonyabb rákkontroll-stratégiára van szükség Magyarországon”
Fotó: Hegedüs Róbert

Egyértelmű, hogy partneri együttműködésre van szükség a régiós országok között, hogy a rákos megbetegedéseket vissza lehessen szorítani – hangoztatta Kásler Miklós tegnap, a regionális miniszteri onkológiai együttműködési és partnerségi konferencián. Kijelentette: létre kell hozni azt a kritikus tömeget tudásban, tapasztalatban, kutatásban és ellátásban, amely a betegek javát szolgálja. A rák korunk civilizációs betegsége, de a hagyományos törekvéseken túl új utakat is keresni kell, ami a kelet-közép-európai országok összefogása lehet – mondta a miniszter a távirati iroda tudósítása szerint. Bejelentette, hogy budapesti székhellyel megalakul a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia, amelybe tudósokat delegálnak az együttműködő országok.

Tavaly négymillió rákos megbetegedést regisztráltak Európában, és a tüdő-, a vastagbél-, illetve a gyomorrák, valamint nők esetében az emlőrák a leggyakoribb elváltozás – közölte Kásler Miklós. Hozzáfűzte, a közép-kelet-európai országok között nagy különbségek vannak a rákos megbetegedések tekintetében, ez a különféle szűrési technikákra, az eltérő ellátási módszerekre, a pénzügyi források eloszlására és különböző egészségügyi szakpolitikára vezethető vissza. Az akadémiának feladata lesz az országok közötti harmonizáció, beleértve az oktatást és a kutatást – folytatta a miniszter. A prioritások között említette a nemzeti rákprogramok, a klinikai vizsgálatok harmonizációját, valamint a szakdolgozók megfelelő oktatását. Magyarország már évekkel ezelőtt kialakította a nemzeti rákmegelőzési programját, amelyet tavaly újítottak meg – emlékeztetett Kásler Miklós. Kitért arra, hogy egy új telemedicina központot kívánnak létrehozni, amely virtuális onkológiai szolgáltatást fog nyújtani az összes magyar rákközpont számára. A megbetegedési és halálozási adatok azt mutatják, hogy hatékonyabb rákkontroll-stratégiára van szükség Magyarországon – közölte a miniszter. A tervek között említette a szűrési hatékonyság növelését, új biomarkerek alkalmazását, az alacsony dózisú CT-berendezésekkel végzett tüdőszűrést, és a személyre szabott gyógyászattal kapcsolatos technikák bevezetését.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár köszönetet mondott Kásler Miklós miniszternek, aki 24 éven keresztül vezette az Országos Onkológiai Intézetet, amely intézet „zászlóhajója” volt a rákkutatásnak, gyógyításnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom