Belföld

Szijjártó Péter: A számok önmagukért beszélnek

Az EU és Szingapúr, valamint Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság közötti beruházásvédelmi megállapodásokról tárgyalt csütörtökön az Országgyűlés.

Szijjártó Péter: A számok önmagukért beszélnek
Szijjártó Péter
Fotó: MH

 Az Európai Unió és tagállamai, valamint Szingapúr közötti beruházásvédelmi megállapodás kihirdetése

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter expozéjában közölte, azt várják az EU tagállamai és Szingapúr közötti beruházásvédelmi megállapodástól, hogy segítse a felek gazdasági, beruházási, kereskedelmi kapcsolatait. 

A miniszter szerint a megállapodás fontos szerepet játszik a beruházásösztönzésben, védi a Szingapúrban letelepedni szándékozó magyar vállalkozásokat, és segíti a szingapúri vállalatokat abban, hogy Magyarországra hozzák munkahelyteremtő beruházásaikat. Hozzátette: a beruházót és beruházásokat a partnerországban történő letelepedéstől kezdve megilleti a szerződésben leírt garanciális védelem.

A legfőbb garanciális elemek között említette a tisztességes és méltányos elbánást, a megkülönböztetés elleni rendelkezéseket. Közölte, a dokumentum közvetlen és közvetett kisajátításra, illetve állandó elsőfokú befektetési bíróságra és fellebviteli fórumra vonatkozó szabályokat is tartalmaz. 

Szólt arról is, hogy Magyarország és Szingapúr között a kereskedelmi forgalom tavaly 7 százalékkal nőtt, meghaladta a 640 millió dollárt; a magyar export 11 százalékkal bővült. Azt mondta, az Eximbanknál 1,7 milliárd eurós hitelkeretet nyitottak a magyar-szingapúri vállaltközi kapcsolatok finanszírozására.

Szijjártó Péter közölte, a magyar gazdaság „a dimenzióváltás időszakában van”: nem a megteremtett munkahelyek száma, hanem sokkal inkább az azok által képviselt technológiai színvonal, hozzáadott érték és kutatás-fejlesztési arány számít. A magyar gazdaság a mennyiségi korszakából áttért a minőségi korszakába, ennek az átállásnak a kulcsa pedig az a technológia, amelyet a nagy keleti és nyugati vállalatok hoznak el az országba - magyarázta.

Vezérszónokok: a Fidesz és a Jobbik támogatja a javaslat elfogadását

Boldog István, a Fidesz vezérszónoka elmondta: a megállapodás célja az EU és Szingapúr közötti gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok erősítése, figyelembe véve a környezetvédelmi szempontokat is. Potocskáné Kőrősi Anita, a Jobbik részéről arról beszélt: a megállapodás a fenntartható fejlődés keretei között erősíti meg Európa és Szingapúr kereskedelmi, gazdasági kapcsolatait, és így az egymás területén működő vállalatok biztonságban végezhetnek beruházásokat. Pártjuk nevében mindketten támogatták a javaslat elfogadását. 

A Magyarország és Zöld-foki Köztársaság között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás

Szijjártó Péter a Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodásról  elmondta: annak célja, hogy előmozdítsák a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, és biztonságosabbá, vonzóbbá tegyék a kölcsönös beruházási lehetőségeket és környezetet.   

Kiemelte: a kormány külgazdasági célkitűzései között szerepel a magyar vállalatok külföldi beruházásainak ösztönzése, ennek a stratégiának a végrehajtásához pedig szükséges a beruházásvédelmi megállapodások megkötése. Megjegyezte: több magyar vállalat folytat tárgyalásokat zöld-foki köztársasági beruházásokról. Az Eximbanknál 13 millió eurós hitelkeretet nyitottak meg export-import tranzakciók lebonyolítására és közös vállalatok alapítására - ismertette a külgazdasági és külügyminiszter.  

A „déli nyitás” stratégiájáról szólva kiemelte: Afrika a jövő kontinense, ezért fontos, hogy a kormány segítse magyar vállalatok afrikai térnyerését. Szijjártó Péter közölte, a Zöld-foki Köztársaság az egyik olyan ország, amelyet ebben a stratégiában kijelöltek: egy olyan keresztény állam, amellyel jó politikai kapcsolatot tart fenn Magyarország.
    

A Fidesz támogatja a javaslat elfogadását
    

Boldog István, a Fidesz vezérszónoka fontosnak nevezte minél az afrikai államokkal kiépített jó gazdasági kapcsolatokat. Hozzátette: a jelen megállapodás célja a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése, az egymás területén végrehajtott beruházások biztonságának növelése. 

Jobbik: Miért pont a Zöld-foki Köztársaság iránt mutat érdeklődés a kormányfő?  
   

Potocskáné Kőrősi Anita, a Jobbik vezérszónoka azt firtatta, hogy miért éppen a kis területű, kis lakosságszámú Zöld-foki Köztársaság iránt mutat „élénk érdeklődést” a magyar kormányfő. Szerinte az „ország objektív keresztmetszete” nem garantál olyan mennyiségű beruházási lehetőséget, amely Magyarország érdekét szolgálná. „De vannak elképzeléseink arról, hogy a Magyarországon illegálisan szerzett vagyonokkal hogyan lehet majd külföldi beruházásokat megvalósítani” - fogalmazott. A képviselő ezzel együtt pártja nevében támogatásáról biztosította a javaslat elfogadását, jelezve, hogy „élénk figyelemmel” követik majd a két ország közötti kapcsolatokat. 

Szijjártó Péter az elhangzottakra reagálva kiemelte: magyar nemzetgazdasági érdekeket szolgálnak az ilyen megállapodások. Hozzátette: korábban sokan megkérdőjelezték, hogy a kormány gazdasági célokat helyezett a külpolitikai stratégia fókuszába, ugyanakkor a számok önmagukért beszélnek, hiszen 2014 óta minden évben megdöntötte Magyarország az addig érvényes beruházási és exportrekordot. 

Az MSZP-s Mesterházy Attila kétperces felszólalására reagálva - amelyben az ellenzéki képviselő a miniszterelnök meghiúsult angolai látogatását firtatta - Szijjártó Péter azt mondta: a látogatás tervezése menetrend szerint haladt, ugyanakkor az angolai fél belpolitikai okokra hivatkozva az út elhalasztását kérte.

Előterjesztő: Észak-Macedónia NATO-csatlakozása jelentős mérföldkő

Az Észak-Macedón Köztársaságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetésének általános vitájában Szijjártó Péter közölte, 2020 tavaszára, a jövő év közepére válhat a NATO teljes jogú tagjává Észak-Macedónia. Felidézte, hogy a csatlakozást Görögország sokáig blokkolta, mert névvita volt a két állam között.

Úgy értékelt, a Észak-Macedónia NATO-csatlakozása jelentős mérföldkő az euroatlanti térség biztonsága szempontjából, a csatlakozás fontos a terrorizmus elleni küzdelemben és az illegális migráció elleni fellépésben is.

Szólt arról is, hogy Magyarország mindig is a bővítéspárti tagállamok közé tartozott mind a NATO-ban, mind az EU-ban, elsősorban a nyugat-balkáni országok csatlakozása esetén. Ez szolgálja Magyarország nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdekeit is - mondta, sajnálkozását kifejezve, hogy az uniós integráció rendkívül lassan halad, azt fel kellene gyorsítani.

Fidesz: Üdvözlendő a csatlakozás

Németh Zsolt (Fidesz) a nyugat-balkáni régió elmúlt évtizedének legnagyobb diplomáciai sikereként beszélt a Macedónia és Görögország között a névhasználatról létrejött megállapodást, amelynek eredményeként Észak-Macedónia csatlakozhat a NATO-hoz. Hozzátette: a csatlakozás rendkívül üdvözlendő a térség biztonsága, stabilitása szempontjából.

A kormánypárti politikus sajnálkozását fejezte ki, hogy az EU évek óta „befelé forduló állapotban van”, mintha Brüsszel nem ismerné fel, hogyha nem kínál valós, hiteles alternatívát a térség országainak, akkor azok más jövőt fognak választani maguknak, ahogy annak már vannak előjelei.    

Jobbik: Stratégiai jelentőségű Észak-Macedónia csatlakozása

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) frakciója támogatásáról biztosítva a törvényjavaslatot közölte, nem csoda, hogy a NATO ragaszkodott hozzá, hogy Észak-Macedónia a tagjai közé kerüljön, mivel az ország elhelyezkedése stratégiai jelentőségű geopolitikai szempontból.

MSZP: Miért találkozott a külügyi államtitkár Gruevszkivel?

Mesterházy Attila (MSZP) is mérföldkőnek értékelte a balkáni ország NATO-csatlakozását, amelyet az MSZP támogat. Az ellenzéki képviselő is úgy látta, az volna a szerencsés, ha a térség uniós csatlakozása felgyorsulna.

A politikus azt firtatta, miért nyújt menedéket Magyarország Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek, aki sajtóhírek szerint sokkal inkább Oroszországhoz akarta közelíteni országát és akit köztörvényes bűncselekmények miatt keresnek a macedón hatóságok. Arról is érdeklődött, miért tart fent a külügyminisztérium aktív kapcsolatot volt macedón kormányfővel? Miért találkozott a minisztérium helyettes államtitkára egy magánlakásban Gruevszkivel? Miről tárgyaltak? Lesz-e következménye? Frakciótársa, Harangozó Tamás később azt tudakolta, a miniszter tudtával találkozott-e a helyettes államtitkár a volt miniszterelnökkel.

DK: Tisztázni kell a Gruevszki-ügyet

Vadai Ágnes (DK) is arról beszélt, hogy a Nyugat-Balkán integrációja ciklusok óta élvezi a parlamenti pártok támogatását. A DK is azt szorgalmazza, hogy Albániával és Észak-Macedóniával is induljanak meg a uniós csatlakozási tárgyalások - tette hozzá.

A DK-s képviselő is felvetette a Gruevszki-ügyet, szerinte ugyanis ezt a kérdést jövőbeni együttműködés és bizalom érdekében tisztáznia kell a két országnak. Nikola Gruevszkit nemcsak korrupcióval vádolják, hanem illegális lehallgatások elrendelésével is, amely különösen fontos a NATO-n belül, hiszen egyre fontosabb a tagállamok közötti titkosszolgálati együttműködés - közölte.

Joó István helyettes államtitkár és Nikola Gruevszki találkozójával kapcsolatban kifogásolta, hogy két kínai állampolgár lakásában találkoztak, akik egyike letelepedési kötvénnyel tartózkodik az országban. Szerinte helytelen ilyen találkozókat ilyen helyre szervezni.

Zárszó

Szijjártó Péter azt mondta, Nikola Gruevszki egy kormánytól független hatóság döntése értelmében jogszerűen tartózkodik az országban. Tíz évig volt miniszterelnök, öt választást nyert a macedón polgárok jóvoltából - mondta, azt kérve a képviselőktől, hogy ne legyenek „macedónabbak, a macedónoknál”, ne akarják eldöntenie, ki a kormányfő a világ egy másik országában.

Önök szerint ma Magyarországon van-e olyan szakértő, aki jobban érti a nyugat-balkáni folyamatokat, mint Nikola Gruevszki, aki tíz évig volt ott miniszterelnök? Szerintem nincs - mondta a miniszter, aki ezzel magyarázta a helyettes államtitkár és a volt kormányfő találkozóját.

Szijjártó Péter elmondta, rendszeresen beszélnek Gruevszkivel. „Hogy hol? Annak semmi jelentősége nincsen. Én például a minisztériumban szoktam vele beszélni a saját irodámban” - fogalmazott. Természetesnek nevezte, hogy a minisztérium tisztségviselői kapcsolatot tartanak Gruevszkivel és ez a jövőben is így lesz, a jövőben is konzultálnak vele.

Elmondta, Nikola Gruevszki azt mondta neki, hogy támogatja hazája euroatlanti integrációját.

Beszélt arról is, van egy ember Macedóniában, akit korrupció miatt jogerősen ítéltek el, majd elnöki kegyelmet kapott. Ő a jelenlegi szocialista miniszterelnök, Zoran Zaev - közölte.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom