Belföld

A Bankszövetséghez fordult a Fidesz

A Fidesz felszólította a Magyar Bankszövetséget, hogy tájékoztassa a lakosságot a banki adategyeztetés szükségességéről.

A Bankszövetséghez fordult a Fidesz
Még néhány nap maradt az adategyeztetésre
Fotó: MH

Bánki Erik, a kormánypárt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy információik szerint sok magánszemély és cégvezető nem tudja, hogy június 26-áig egy európai uniós jogszabály miatt adategyeztetést kell végezni a bankoknál annak érdekében, hogy a számlák forgalma később is zavartalan legyen.

Erre a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében van szükség, de ha nem történik meg, akkor a tulajdonosok átmenetileg nem férnek majd hozzá a bankszámlájukhoz és nem tudnak tranzakciókat indítani - hívta fel rá a figyelmet.

Kiemelte, két év állt rendelkezésre az adategyeztetés elvégzésére, de úgy látják, hogy eddig nem volt megfelelő a tájékoztatás. Mivel nem szeretnék, hogy több száz ezer embert hátrány érjen az adategyeztetés hiánya miatt, a politikus felszólította a bankszövetséget, a következő majdnem két hétben mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a lehető legtöbb magánszemély és cégvezető el tudja végezni az adategyeztetést.