Belföld

Karácsony árulása

A párbeszédes polgármester, aki a NER fogságából szabadítaná ki a fővárost, Zuglót csődbe viszi, húsz nap alatt 1,3 milliárd forintot élt fel a kerület a fővárostól kapott pénzből

Karácsony Gergely Gyurcsány Ferenc árulásáról beszél az előválasztási castingon, miközben beismeri, hogy maga árulta el az MSZP-t a bukott miniszterelnökkel megkötött korábbi paktumában.

Karácsony árulása
Kényszeres (ki)tartás. Kunhalmi Ágnes, Karácsony Gergely és Tóth Bertalan
Fotó: Bodnár Patrícia

Karácsony Gergely, aki mögül a főpolgármester-jelöltségét támogató pártok fele kihátrált, ellentámadásba ment át. Az Indexnek adott interjúban azt mondta: Gyurcsány Ferenc átvágta őt, Kálmán Olga jelölti bejelentése előtt nyolc perccel tájékoztatta arról, hogy már nem támogatja a DK. Ha a kihátráló pártok EP-választáson elért eredményét nézzük, azt láthatjuk, hogy a DK és a Momentum a fővárosban együtt a voksok 37 százalékát szerezte meg, míg az MSZP–Párbeszéd együtt is csak 6,62 százalékot ért el, tehát a tőle elfordulók csaknem hatszor annyi szavazatot kaptak. Ehhez képest Karácsony felettébb magabiztosan jelentette ki: az a célja, hogy megnyerje az előválasztást, és beforrassza azokat a repedéseket, amelyek most már nap mint nap jelentkeznek az ellenzék együttműködésében.

„Rendet szeretnék teremteni, a négy ellenzéki párt megállapodását pedig hatpártira bővíteni. Ez a politikai feltétele annak, hogy kiszabadítsuk Budapestet a NER fogságából” – fejtegeti Karácsony az említett interjúban, miközben korábban másról sem beszélt, mint hogy a bukott miniszterelnökben, Gyurcsányban mennyire nem lehet megbízni. Ennek ellenére is hiszi, hogy ő nyeri az előválasztást, majd ősszel legyőzi Tarlóst is, és persze a kerületek többségében is ellenzéki polgármesterek lesznek. A hab a tortán – mint fogalmaz –, hogy bevezetheti majd a Tiborcz-adót, és közösségi teret csinálhat a Városházából.

A párbeszédes polgármester beismerő vallomást is tesz, jelesül abban, hogy elárulta szövetségesét, az MSZP-t. Elismeri ugyanis, hogy Gyurcsány arra kérte, a DK támogatásáért cserébe a háttérbe húzódik az EP-választáson, és nem kampányol az MSZP–P listájának sikeréért. Igen, ő kérte, megállapodtunk, én pedig betartottam – magyarázza.

Karácsony önbizalmáról annyit, hogy a Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint 2019. április 10-én utaltak az iparűzési adóból 3,317 milliárd forintot Zuglónak. Ebből április 30-án a folyószámlán már csak kétmilliárd forint volt. Húsz nap alatt költöttek el 1,3 milliárd forintot. Ha ebben az ütemben költ Zugló, akkor június végére fizetésképtelen lehet a kerület – írta a tények kapcsán lapunknak a zuglói Fidesz-frakció. Zugló idei költségvetésében igen jelentős tétel, 2,9 milliárdnyi ingatlanértékesítés szerepel, majd az összes, még meglévő építési telküket eladnák.

A Fidesz budapesti szóvivője felszólította Karácsony Gergely (Párbeszéd) zuglói polgármestert, ne sumákoljon a kerületi parkolási botrányban, fedje fel a parkolási szerződést előkészítő jegyző eltávolításának körülményeit. Zsigmond Barna Pál keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a zuglói parkolási botrány ahelyett, hogy megoldódna, egyre zavarosabbá válik, a XIV. kerületieknek napi egymillió forint veszteséget okoznak a botrányos szerződések. Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati kampányának vezetője az ATV-n azt mondta, hogy az ellenzék nem talált alkalmas főpolgármester-jelöltet, ezért választotta a műsorvezető asszonyt.

Ami az MSZP EP-szereplését illeti, ismét posztot írt Szanyi Tibor volt EP-képviselő, aki katasztrofális lépésnek gondolja, hogy az EP-lista élére a kevésbé ismert Tóth Bertalan pártelnök került, mert az emberek nem szavaznak lufira. Ugyanakkor úgy látja, a kommunikációs atombombáért Bangóné Borbély Ildikó a felelős, aki patkányozni kezdett, amit Tóth és Ujhelyi István kampányfőnök is átvett. Szanyi hozzátette: a DK-t Fidesz-bérencezni kellett volna, mert elutasították a közös listát, Kálmán Olga főpolgármester-jelöltsége pedig a Fidesznek kedvez, mert hiába jó kérdező, a polgármesterség a válaszok terepe.

Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága elnöke is jelentkezett a főpolgármester-jelölti előválasztásra. Mint sajtótájékoztatón közölte, csak akkor akar beszállni az ellenzéki előválasztásba, ha a három talpon lévő jelölt nem biztosítja a nyugdíjasok utazási kedvezményeinek megmaradását egy nyilatkozatban.

Kapcsolódó írásaink

Előválasztás: egyre durvább adok-kapok

ĀKarácsony „baromira unja a játszmát, hogy azt méricskélik, melyikük a legnagyobb kicsi”, Puzsér szerint viszont a zuglói polgármester a legjártasabb az árulás művészetében

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom